Miesto
Madrid už dávno prekonal povesť strnulého a zastaralého mesta, ktoré ho roky sprevádzalo najmä v porovnaní s Barcelonou. Mesto je teraz známe svojou schopnosťou znovuzrodenia. Madrid sa stal preferovanou destináciou latino-američanov, pričom tento trend v postpandemických rokoch ešte viac zrýchlil. Jeho premenu by sme mohli porovnať s premenou Miami, kde príliv finančných prostriedkov zmenil vzhľad mesta a prispel k vytvoreniu high-end gastronomickej scény. Barcelona je obľúbenou destináciou mestských dovoleniek už desaťročia, ale Madrid priťahuje nové skupiny ľudí cestujúcich v luxusnom štýle. Renomované hotely ako Four Seasons, Mandarin Oriental a Rosewood si ako lokalitu zvolili historické budovy, v ktorých sa súčasný luxus spája s bohatou históriou mesta.
Hotel
The Edition hotel sa nachádza v starej časti Madridu, v blízkosti rušných štvrtí ako La Latina, kde nájdete vynikajúce reštaurácie Malacatin, Casa Lucio alebo Botin, ktoré ponúkajú tradičnú španielsku kuchyňu. Vďaka polohe hotela môžu hostia pohodlne navštíviť svetoznáme galérie a múzeá. Do 20 minút chôdze sa dostanete do môjho obľúbeného múzea Nacional Thyssen- Bornemisza aj do múzea Prado. Vchod do hotela je ozdobený výrazným točitým bielym schodiskom, ktoré udáva tón celému hotelovému dizajnu. Schodisko vedie do úplne bielej vstupnej haly a salónika, ktoré sú minimalistické, ale vďaka intímnemu osvetleniu a sviečkam majú príjemnú atmosféru plnú tepla.
Modrý biliardový stôl z mramoru a ružová chodba vedúca do mexickej reštaurácie Jeronimo sú čerešničkou na torte. Všetky izby, apartmány aj penthouse sa riadia jednotnou estetikou bieleho dizajnu a pôsobia ucelene a moderne.
Súčasťou hotela je malé wellness centrum a jeden z najväčších strešných bazénov v Madride.
Kuchyňa
Od hlavnej reštaurácie hotelu Edition - Jeronimo, ktorú vedie známy šéfkuchár Enrique Olvera, som čakala tradičné španielske tapas. Všetky moje očakávania však prekonala. Už samotná cesta do reštaurácie cez spomínanú ružovú chodbu je zážitkom. Akonáhle sa ocitnete vo vnútri, podmanivá výzdoba plná rastlín, žiarivých farieb, zlatožltého sedenia a tmavého dreva je rajom milovníkov interiérového dizajnu.
Jeronimo však vyniká aj kulinárskou ponukou. Reštaurácia predstavuje modernú obmenu tradičnej mexickej kuchyne, pričom inšpiráciu čerpá z miestnych a sezónnych produktov. Reštaurácia, pomenovaná po španielskom maliarovi a sochárovi Jeronimovi Antoniovi Gilovi, zakladateľovi Academia de San Carlos v Mexico City, dokonale stelesňuje kultúrne väzby medzi Mexikom a Španielskom.
Menu zahŕňa ingrediencie a techniky z oboch krajín, pričom sa zameriava na špecialitu šéfkuchára Olvery - salsa omáčky. Najpopulárnejšími jedlami na menu sú enmoladas s pečeným baklažánom, denný úlovok pesca del dia so zeleninovým mole, uhorkou a morskou špargľou a mole almendrado s bravčovým mäsom z Pyrenejského polostrova s karfiolom a olivami. Osobne som zvolila pomaly varené bravčové tacos ochutené korením achiote a xnipec, štipľavou omáčkou z paprík habanero, a pomarančovou šťavou. Jedlo bolo mimoriadne chutné a mäso tak jemné, že by som nikdy neuhádla, že bolo v skutočnosti bravčové.
Malé dobrodružstvá
Aj keď je múzeum Prado najznámejšou kultúrnou inštitúciou Madridu, milovníci moderného umenia by nemali vynechať múzeum Thyssen-Bornemisza. V zbierke nájdete mnoho známych umeleckých diel od konca 19. storočia až po súčasnosť vrátane Van Gogha, Kandinského a Picassa.
Insider tip
Objaviť v Madride autentické miesto pre flamenco známe aj ako tablao bez húfu turistov s fotoaparátmi môže byť náročné. Corral de la Moreria je preto jedinečným klenotom, kde môžete zažiť jedno z najlepších flamencových predstavení v živote. Jej šou je nezabudnuteľná a mieša sa v nej vášnivý tanec s fantastickou hudbou a hrou na gitare. Od svojho otvorenia v roku 1956 hostila táto kultová inštitúcia najväčší počet významných umelcov z histórie flamenca. Corral de la Moreria prináša zakaždým jedinečný a špičkový zážitok, pričom kladie dôraz na najvyššiu kvalitu umeleckého prednesu, kulinárskej ponuky aj služieb zákazníkom. Nejde len o tablao, ale o inštitúciu flamenca s bohatou históriou. Dnes naďalej ponúka každý týždeň programy, v ktorých vystupujú najväčšie osobnosti súčasného flamenca. Intímne prostredie vám umožní vychutnať si ich vzrušujúcu energiu zblízka. Dovolím si tvrdiť, že to bolo jedno z najpamätnejších živých vystúpení, ktoré som mala šťastie v živote vidieť.