Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 16. február 2024

Travel Insider: Nobu Hotel, San Sebastián

Wellness enthusiast Sandra Benková sa pravidelne podelí o neobyčajné cestovateľské dobrodružstvá, jedinečné wellness zážitky a špecifické kulinárske tipy z celého sveta.

Travel Insider: Nobu Hotel, San Sebastián

Miesto

Väčšina ľudí pozná San Sebastián ako miesto s mimoriadnym počtom michelinských reštaurácií a plné vynikajúcich svetoznámych pintxos. Napriek tomu existuje mnoho spôsobov ako v ňom dobrodružne spáliť kalórie a užiť si dych vyrážajúce pohľady na hory, kľukaté údolia a drsné pobrežné útesy baskického vidieka.

Hotel

Rozhodnutie založiť Nobu v San Sebastiáne, známom ako “svetové hlavné mesto jedla”, podčiarkuje strategický výber lokalít v súlade s kulinárskou identitou značky. Koncept hotela vychádza z hlbokej lásky zakladateľa Nobu Matsuhisa k jedlu a odráža jeho víziu gastronómie ako umenia v spojení s pohostinnosťou. Dnes je skupina Nobu Hotels jednou z najuznávanejších na svete. San Sebastián je po otvorení pobočiek v Barcelone, na Ibize, v Marbelle a Seville piatou španielskou lokalitou spoločnosti. V tomto roku je naplánované otvoriť hotel aj v Madride. Vo všetkých môžete očakávať konzistentný zážitok minimalistického interiéru, vynikajúcich služieb a sofistikovaného jedla. Nobu San Sebastián sa nachádza na hlavnej promenáde La Concha v historickej Ville Eder navrhnutej slávnym architektom Franciscom Urcolom. Sedemnásť izieb zariadených v štýle japonského minimalizmu ponúka úchvatný výhľad na záliv La Concha a ostrov Santa Clara. Dizajn interiéru odkazuje na Japonsko aj pôvodný štýl budovy z doby Belle Epoque. Prírodné materiály v ňom umocňujú pocit zenu a konceptu omotenashi, ktorý prezentuje japonský spôsob pohostinnosti založený na starostlivosti.

Kuchyňa

Nová baskická kuchyňa alebo Nueva Cocina vasca vznikla ako kulinárske hnutie koncom 70. rokov 20. storočia. Jej priekopníkmi boli šéfkuchári a vizionári Juan Mari Arzak a Pedro Subijana. Práve oni dvaja zohrali kľúčovú úlohu pri formovaní a definovaní tohto inovatívneho prístupu k vareniu. Arzak a Subijana sa inšpirovali princípmi francúzskej Nouvelle Cuisine, a obohatili ju o škálu miestnych surovín a kulinárskych tradícií. Táto fúzia neznamenala len výrazný odklon od tradičného varenia, ale zároveň posunula Baskicko do stredobodu pozornosti medzinárodnej verejnosti a vytvorila z neho významnú destináciu na gastronomickej mape. Juan Mari Arzak a Pedro Subijana spolu s ďalšími vplyvnými šéfkuchármi založili Baskické kulinárske centrum v San Sebastiáne, dnes už renomovanú inštitúciu zameranú na kulinárske vzdelávanie, výskum a inovácie. Táto škola vychovala novú generáciu talentovaných kuchárov, ktorí prispievajú k neustálemu rozvoju aj uznaniu baskickej kuchyne. Lokálne rodinné reštaurácie často ponúkajú jedinečnú autentickú chuť miestnej scény aj bez prestížnych michelinských hviezd. Jednou z nich je reštaurácia Abarka, kde kombinácia príjemnej atmosféry a tradičnej výzdoby prispieva k celkovému čaru gastronomického zážiku. Jej špecialitou je txuleta, druh grilovaného mäsa typického pre región. Návštevou slávnych pintxos barov v San Sebastiáne sa ponoríte do miestnej kultúry a spôsobu života. Za návštevu určite stojí Atari Gastroteka, Gandarias a La Vina, kde podávajú aj slávny krémový “spálený” cheesecake. Otvorenie japonskej reštaurácie v San Sebastiáne znelo ako odvážny krok. Zdá sa však, že Nobu výzvu úspešne zvládlo a spojilo japonské tradície s miestnymi chuťami. V jedálnom lístku nájdete klasické jedlá, ktoré prispeli k reputácii reštaurácie a získali ikonický status - napríklad čiernu tresku s miso pastou. Lokálna kuchyňa je veľmi výdatná a po niekoľkých dňoch sa jednoduché a ľahké japonské jedlá stávajú dokonalým odpútaním pozornosti a doplnkom scény, ktorý dáva zmysel.

Drobné dobrodružstvá

Našťastie lokalita ponúka vyváženie gastro turizmu dobrodružstvami v prírode. Turistika a cyklistika sú fantastické spôsoby ako spoznať rozmanitosť, ktorú San Sebastián ponúka. K dispozícii je nespočetné množstvo cyklistických trás - napríklad v druhom najvyššom španielskom pohorí Jaizkibel alebo v údolí Leitzaran, kde sa bývalá železničná trať premenila na krásny turistický a cyklistický chodník.

Insider tip

Reštaurácia Rekondo sa nachádza v rustikálnom vidieckom dome na úpätí hory Ingueldo a je známa jednou z najlepších vínnych pivníc na svete. V jej zbierke je impozantných 150 000 fliaš. Majiteľ, ktorý má už 80 rokov, premenil svoju celoživotnú vášeň pre víno na spôsob života a vytvoril jednu z najznámejších a najcennejších zbierok. Po usadení pri stole vám personál predstaví zoznam vín - knihu s viac ako 300 stranami. Ponuka je zameraná na vína z oblasti Rioja, nájdete v nej však niečo z každého kúta sveta a dokonca rôznych storočí. Po večeri si choďte prehliadnuť legendárnu pivnicu a nechajte sa preniesť do čarovného sveta vína. Je to zážitok na celý život nielen pre zarytých milovníkov vína.

    1804

    Súvisiace články