Miesto
Väčšina ľudí pozná San Sebastián ako miesto s mimoriadnym počtom michelinských reštaurácií a plné vynikajúcich svetoznámych pintxos. Napriek tomu existuje mnoho spôsobov ako v ňom dobrodružne spáliť kalórie a užiť si dych vyrážajúce pohľady na hory, kľukaté údolia a drsné pobrežné útesy baskického vidieka.
![](assets/images/lifestyle/2024/02/travel-insider-nobu-hotel-san-sebastian/S_04.jpg)
Hotel
Rozhodnutie založiť Nobu v San Sebastiáne, známom ako “svetové hlavné mesto jedla”, podčiarkuje strategický výber lokalít v súlade s kulinárskou identitou značky. Koncept hotela vychádza z hlbokej lásky zakladateľa Nobu Matsuhisa k jedlu a odráža jeho víziu gastronómie ako umenia v spojení s pohostinnosťou. Dnes je skupina Nobu Hotels jednou z najuznávanejších na svete. San Sebastián je po otvorení pobočiek v Barcelone, na Ibize, v Marbelle a Seville piatou španielskou lokalitou spoločnosti. V tomto roku je naplánované otvoriť hotel aj v Madride. Vo všetkých môžete očakávať konzistentný zážitok minimalistického interiéru, vynikajúcich služieb a sofistikovaného jedla. Nobu San Sebastián sa nachádza na hlavnej promenáde La Concha v historickej Ville Eder navrhnutej slávnym architektom Franciscom Urcolom. Sedemnásť izieb zariadených v štýle japonského minimalizmu ponúka úchvatný výhľad na záliv La Concha a ostrov Santa Clara. Dizajn interiéru odkazuje na Japonsko aj pôvodný štýl budovy z doby Belle Epoque. Prírodné materiály v ňom umocňujú pocit zenu a konceptu omotenashi, ktorý prezentuje japonský spôsob pohostinnosti založený na starostlivosti.
![](assets/images/lifestyle/2024/02/travel-insider-nobu-hotel-san-sebastian/S_01.jpg)
Kuchyňa
Nová baskická kuchyňa alebo Nueva Cocina vasca vznikla ako kulinárske hnutie koncom 70. rokov 20. storočia. Jej priekopníkmi boli šéfkuchári a vizionári Juan Mari Arzak a Pedro Subijana. Práve oni dvaja zohrali kľúčovú úlohu pri formovaní a definovaní tohto inovatívneho prístupu k vareniu. Arzak a Subijana sa inšpirovali princípmi francúzskej Nouvelle Cuisine, a obohatili ju o škálu miestnych surovín a kulinárskych tradícií. Táto fúzia neznamenala len výrazný odklon od tradičného varenia, ale zároveň posunula Baskicko do stredobodu pozornosti medzinárodnej verejnosti a vytvorila z neho významnú destináciu na gastronomickej mape. Juan Mari Arzak a Pedro Subijana spolu s ďalšími vplyvnými šéfkuchármi založili Baskické kulinárske centrum v San Sebastiáne, dnes už renomovanú inštitúciu zameranú na kulinárske vzdelávanie, výskum a inovácie. Táto škola vychovala novú generáciu talentovaných kuchárov, ktorí prispievajú k neustálemu rozvoju aj uznaniu baskickej kuchyne. Lokálne rodinné reštaurácie často ponúkajú jedinečnú autentickú chuť miestnej scény aj bez prestížnych michelinských hviezd. Jednou z nich je reštaurácia Abarka, kde kombinácia príjemnej atmosféry a tradičnej výzdoby prispieva k celkovému čaru gastronomického zážiku. Jej špecialitou je txuleta, druh grilovaného mäsa typického pre región. Návštevou slávnych pintxos barov v San Sebastiáne sa ponoríte do miestnej kultúry a spôsobu života. Za návštevu určite stojí Atari Gastroteka, Gandarias a La Vina, kde podávajú aj slávny krémový “spálený” cheesecake. Otvorenie japonskej reštaurácie v San Sebastiáne znelo ako odvážny krok. Zdá sa však, že Nobu výzvu úspešne zvládlo a spojilo japonské tradície s miestnymi chuťami. V jedálnom lístku nájdete klasické jedlá, ktoré prispeli k reputácii reštaurácie a získali ikonický status - napríklad čiernu tresku s miso pastou. Lokálna kuchyňa je veľmi výdatná a po niekoľkých dňoch sa jednoduché a ľahké japonské jedlá stávajú dokonalým odpútaním pozornosti a doplnkom scény, ktorý dáva zmysel.
Drobné dobrodružstvá
Našťastie lokalita ponúka vyváženie gastro turizmu dobrodružstvami v prírode. Turistika a cyklistika sú fantastické spôsoby ako spoznať rozmanitosť, ktorú San Sebastián ponúka. K dispozícii je nespočetné množstvo cyklistických trás - napríklad v druhom najvyššom španielskom pohorí Jaizkibel alebo v údolí Leitzaran, kde sa bývalá železničná trať premenila na krásny turistický a cyklistický chodník.
![](assets/images/lifestyle/2024/02/travel-insider-nobu-hotel-san-sebastian/S_03_1.jpg)
Insider tip
Reštaurácia Rekondo sa nachádza v rustikálnom vidieckom dome na úpätí hory Ingueldo a je známa jednou z najlepších vínnych pivníc na svete. V jej zbierke je impozantných 150 000 fliaš. Majiteľ, ktorý má už 80 rokov, premenil svoju celoživotnú vášeň pre víno na spôsob života a vytvoril jednu z najznámejších a najcennejších zbierok. Po usadení pri stole vám personál predstaví zoznam vín - knihu s viac ako 300 stranami. Ponuka je zameraná na vína z oblasti Rioja, nájdete v nej však niečo z každého kúta sveta a dokonca rôznych storočí. Po večeri si choďte prehliadnuť legendárnu pivnicu a nechajte sa preniesť do čarovného sveta vína. Je to zážitok na celý život nielen pre zarytých milovníkov vína.
![](assets/images/lifestyle/2024/02/travel-insider-nobu-hotel-san-sebastian/S_02_2.jpg)