Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Gastro / 28. november 2023

Zimný recept na šťavnatý dezert od Kolachelly

Pripravte si nežný lamington s malinovým džemom podľa receptu slovenskej cukrárky Kolachelly.

Zimný recept na šťavnatý dezert od Kolachelly

Čo vám príde na myseľ, keď sa povie lamington? Pre tých čo nevedia, lamington je piškótový koláč namočený v čokoláde a celý pokrytý sušeným kokosom. Vo vnútri môžete nájsť vrstvu krému alebo džemu. Tento austrálsky koláč bol prvýkrát vynájdený v Queenslande, pričom recept sa objavil v novinách už v roku 1900. Podľa Queensland Government House vytvoril lamington šéfkuchár ôsmeho guvernéra štátu Lord Lamington, aby nakŕmil nečakaných návštevníkov. Od roku 2006 je dokonca poctený vlastným Národným dňom Lamingtonu, ktorým je 21. júl.

Šťavnaté rezy LAMINGTON s malinovým džemom si teraz môžete pripraviť podľa receptu talentovanej cukrárky známej ako Kolachella. Ikonický austrálsky dezert je skvelou a chutnou voľbou v zimnom období a navyše vydrží dlho v chladničke.

 

TOP recept pre zimné chvíle:

LAMINGTON ( 20 kusov)

KORPUS

  • 4 vajec
  • 240 gramov práškový cukor
  • 220 gramov múka
  •  8 gramov - lyžíc muky
  • soľ
  • olej /mlieko rastlinné
  • džem
  • 30 gramov maslo roztopené
  • 300 gramov malina
  • 75 gramov cukor

POLEVA

  • 80 gramov maslo
  • 250 gramov kunín 12%
  • 50 gramov kakao
  •  400 gramov práškový cukor
  • 300 gramov kokosu
  • 20x20 forma - 20 kusov
  • 160 stupňov- pečieme 35-40 min

POSTUP:

Vajcia šľaháme s cukrom na stredne vysokých otáčkach minimálne 15 minút. Objem hmoty by sa mal až strojnásobiť. Na tri etapy sypeme suché ingrediencie ( zmiešanú múku s kypriacim práškom a soľou) a mokrými ingredienciami ( mlieko a olej). Vylejeme do vystlanej formy 20x20 cm a pečieme pri 160 st. celzia cca 35-40 minút. Necháme vychladnúť, zabalíme do fólie ( ideálne ešte vo forme) a odložíme na pár hodín do chladničky. Tento krok nám zabezpečí extra vláčne cesto. Na prípravu malinového džemu varíme do zahustnutia maliny ( kľudne i mrazené s cukrom) . Trvá to približne 10 minút, za občasného miešania, aby vám neprihorel. Korpus vyberieme z formy, rozkrojíme na polovicu a vložíme jednu polovicu do formy, natrieme teplým džemom a zlepíme druhým plátom. Zabalíme, zaťažíme a odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň si naznačíme na jednej strane 5 a druhej 4 časti a tak získame 20 rezov. Všetky ingrediencie na polevu zohrejeme v hrnci a namáčame kocky do horúcej polevy a vyváľame v kokose. Na záver odložíme do chladničky zatuhnúť.

    143

    Súvisiace články