Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Zdravie / 27. január 2022 / PR

Spirulina, moringa, mladý jačmeň a iné superpotraviny: Potrebujeme ich v diéte?

Za superpotraviny (tiež známe ako superfoods) označujeme potraviny, respektíve ich extrakty či koncentráty najčastejšie v práškovej a tekutej forme, ktoré majú výnimočné nutričné vlastnosti. Týmito vlastnosťami výrazne prevyšujú výživové hodnoty jedál, ktoré tvoria väčšinu našich jedálničkov.

Spirulina, moringa, mladý jačmeň a iné superpotraviny:  Potrebujeme ich v diéte?

Takéto superpotraviny môžu byť výnimočné vo svojich antioxidačných či protizápalových vlastnostiach, môžu mať povzbudzujúce účinky, účinky na zdravie tráviaceho traktu alebo podporovať spaľovanie tukov.

Množstvo benefitov, ale žiadny detox

Pri superpotravinách, rovnako ako pri iných potravinách, treba byť objektívny a obozretný. Žiadny zázrak od nich očakávať nemôžeme a ak sa ich rozhodnete užívať, mali by byť len doplnkom vyváženej stravy. Spravidla síce obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a iných zdraviu prospešných látok, no nejedná sa o kúzelné prášky, ktoré by vám dokázali detoxikovať pečeň a odkysľovať organizmus. Ak vám niekto tvrdí opak, klame.

Ak ste sa ale rozhodli chudnúť, naberať svalovú hmotu, alebo len žiť zdravšie, superfoods vám v tom jednoznačne môžu pomôcť. V malom množstve prírodného prášku alebo tabletke totiž viete do svojho tela často dostať viac zdraviu prospešných látok, ako z celotýždenného príjmu ovocia a zeleniny. Nejedná sa pritom o žiadnu chémiu, ale o morské riasy a iné rastliny či plodiny z rôznych častí sveta.

Najobľúbenejšie a najprospešnejšie

Rozmýšľate, že by ste takéto superpotraviny zaradili do svojho jedálnička? Najlepšie spravíte, keď si ich primiešate do svojho obľúbeného smoothie nápoja, do nevarených polievok, koláčov, exotických jedál alebo zdravých nátierok. Tu nájdete tie najúčinnejšie a najobľúbenejšie:

Spirulina

Spirulina je sladkovodná modrozelená riasa – sinica, ktorú spoznáte podľa jej špecifickej modro- zelenej farbe. Tento prášok patrí medzi najobľúbenejšie superfoods a táto pozícia mu patrí právom. Okrem vysokého obsahu vitamínov a minerálov je totiž tiež jedným z najlepších zdrojov bielkovín na svete (viac ako 65 gramov proteínov na 100 gramov prášku), pričom ako jedna z mála rastlinných potravín obsahuje dostatok všetkých esenciálnych aminokyselín.

Spirulina prášok BIO VEGAN
Spirulina prášok BIO VEGAN

Chlorella

Chlorella vulgaris je zelená sladkovodná riasa, ktorá je prítomná na Zemi už vyše 2,5 miliardy rokov. Má antioxidačné a protizápalové účinky, podporuje správnu činnosť pečene, tráviaceho traktu (podporuje zdravie črevného mikrobiómu) a podporuje aj imunitu. Obsahuje až 60 gramov bielkovín na 100 gramov prášku a aj preto je aj malá čajová lyžička výborným doplnkom do každodennej stravy.

Moringa

Moringa je extrakt z listov moringy olejodarnej, teda stromu, ktorý pôvodne pochádza z oblasti Himalájí. Je bohatá na vitamín C, minerály ako zinok, horčík, vápnik, draslík a železo, ale tiež bielkoviny – obsahuje viac ako 25 gramov proteínov na 100 gramov prášku. Tiež je zdrojom kyseliny listovej, vitamínu E, vápnika, beta-karoténu, ale aj polyfenolov.

Mladý jačmeň

Prášok z výhonkov mladého jačmeňa, tiež známeho ako zelený jačmeň je ďalšou superpotravinou so silnými antioxidačnými účinkami. Je bohatým zdrojom chlorofylu, vitamínov, minerálov, ale tiež bielkovín a nestráviteľnej vlákniny. Tá prechádza našim tráviacim traktom v nezmenenej forme a zabezpečuje správnu funkciu čriev, respektíve celkové zdravie nášho tráviaceho traktu.

Mladý jačmeň prášok BIO VEGAN
Mladý jačmeň prášok BIO VEGAN

Kelp

Tentokrát sa jedná o morskú riasa, ktorá rastie v oceánoch, prevažne v ich studenších častiach. Kelp, respektíve prášok z riasy Ascophyllum nodosum – Fucaceae pomáha optimalizovať trávenie a dodáva pocit sýtosti, vďaka čomu je dobrým pomocníkom aj pri redukcii telesnej hmotnosti. Tiež je bohatý na vápnik, železo, jód a vitamíny zo skupiny B a prispieva k zlepšeniu stavu pokožky, nechtov i sliznice.

    785

    Súvisiace články