Reštaurácia ALCRON po svojom znovuotvorení zamerala svoj koncept plant-forward smerom a ponúka modernú kuchyňu, zloženú z chuťovo bohatých pokrmov na rastlinnej báze. Striktne sa však týmto smerom nevymedzuje, a tak si na svoje prídu aj milovníci mäsa a rýb. Základom plant-forward varenia a stravovania sú zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, strukoviny, ovocie a semienka. Tento smer pracuje s väčším množstvom surovín rastlinného pôvodu, nedrží sa však prísne vegánskych ani vegetariánskych zásad. Dôležitý je v tomto prístupe pozitívny vplyv pokrmov na naše zdravie a udržateľnosť, ktorá je aj neoddeliteľnou súčasťou filozofie hotela Almanac X Alcron Prague.
Primárny koncept sa nezmení ani pod taktovkou Richarda Bielika, ktorému je táto filozofia varenia veľmi blízka. Nové menu bude stavať na lokálnych ingredienciách, sezónnosti a prevažne rastlinných jedlách. Richard plánuje intenzívnu spoluprácu s preverenými miestnymi farmármi, ktorých kvalitné produkty by rád zviditeľnil aj u širokej verejnosti.
Komplexné menu
„Mojím cieľom je predstaviť plant-forward pokrmy v atraktívnej podobe. Tak, aby pôsobili lákavo a ľudia túžili po tom ich ochutnať. Držať sa budem svojho tradičného poňatia – pokrmy budú ľahké, intenzívne vychutené, komplexné. Menu bude vychádzať zo sezónnosti a momentálnej inšpirácie. Pravidelne bude obmieňané, aby si hostia mohli užiť rôznorodosť,“ vysvetľuje Richard.
Sezónnosť, inovatívnosť a lokálne suroviny
Nové menu v Alcrone kombinuje sezónnosť s inovatívnym prístupom k lokálnym surovinám aj svetovými trendmi a obľúbenými technikami nového šéfkuchára. Výslednou fúziou sú pokrmy, pri ktorých hostia ocenia nielen lákavý vzhľad, ale aj plnú chuť a prepracovanosť – jednoducho komplexnosť v pravom slova zmysle.
Jednoduchosť a ľahkosť
Okrem stáleho menu, ktorého podoba sa podľa dostupnosti surovín a aktuálnej inšpirácie bude pravidelne meniť, zostane v ponuke Alcronu aj lunch menu. Hlavnou Richardovou víziou pre túto oblasť je jednoduchosť a ľahkosť. Obedové menu by malo plniť atribúty easy-to-eat, easy-to-go a easy-to-prepare. Zároveň však bude spĺňať aj tie najvyššie gastronomické požiadavky hostí Alcronu. Kľúčovú úlohu tu opäť bude hrať sezónnosť, ktorú je možné v tomto poňatí lepšie uchopiť.
Lákavé a chutné pokrmy
Richardovým poslaním je ponúknuť hosťom Alcronu zaujímavú kuchyňu v rodinnom, priateľskom prostredí s otvorenou atmosférou. V prostredí, kam sa budú radi vracať so svojou rodinou, priateľmi aj obchodnými partnermi a kde si vychutnajú lákavé a chutné pokrmy milovníci mäsa bok boku s tými, čo preferujú pokrmy na rastlinnej báze. Príďte sa presvedčiť sami!
Nový šéfkuchár reštaurácie Alcron, Richard Bielik, pre magazín Top Fashion:
ALCRON restaurant prichádza s novým menu. Načo sa v ňom môžu návštevníci tešiť?
Z predkrmov sa môžu naši zákazníci tešiť na parfait zo slovenskej bryndze zo Zázrivej preliaty bielou čokoládou podávanou s gélom z červenej cibule a pyré z marhúľ či tiež na domácu kačaciu šunku z kačacích prsníkov od p. Malečkovej s brusnicami a tatarák z divokého pstruha lososovitého v bio kvalite s uhorkou alebo tiež vegánsky mrkvový šalát. Z hlavného chodu si určite obľúbia moderné poňatie tradičnej kôprovky so zemiakovým konfitom, prepeličím vajíčkom a nakladaným kalerábom alebo smažený karfiol s hľuzovkou a tatarkou s kaparami. Z dezertov sa môžu tešiť na skvelé kremrole zase inak a tiež ryžový nákyp s jahodami a nakladanou rebarborou.
Priblížte nám v čom spočíva koncept modernej kuchyne plant-forward?
Koncept spočíva vo vyzdvihnutí zeleniny, ovocia, strukovín či obilnín a to tým spôsobom, že nutne neeliminujú využívanie produktov živočíšneho pôvodu. Jednotlivé jedlá sú tvorené tak, aby boli komplexne chuťovo vyvážené, ľahko stráviteľné a aby inšpirovali a takisto spĺňali podmienky ako lokálnosť, sezónnosť či tiež twist tradičných jedál z Česka či Slovenska.
Ktoré sezónne suroviny patria aktuálne k vaším najpoužívanejším v kuchyni?
Bryndza, rebarbora, jahody, špargľa, jablká, hľuzovka, jarné kuriatko.
Ak by ste mali vybrať jeden pokrm z nového menu, ktorý by to bol?
Bryndzový parfait s bielou čokoládou, gél z červenej cibule, marhuľové pyré, petržlenový olej, lieskovce a porkový prach, podávame to s domácim toastom.