Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 25. jún 2023 / PR

Čaro jednoduchosti

Rodinný dom Na Rade v bratislavskom Starom Meste vyniká nielen výraznými interiérovými prvkami, ale aj premyslenou a sofistikovanou architektúrou. Vďaka nej vznikol na menšom a svahovitom pozemku nadštandardný obytný priestor. Život sa tu odohráva na viacerých úrovniach, ktoré sú prepojené ústredným prvkom: nápadným oranžovým schodiskom.

Čaro jednoduchosti

Úplne na počiatku stál pred architektmi zo štúdia Noiz pozemok neďaleko Horského parku s výmerou necelých 400 metrov štvorcových. Na ňom boli v rôznych častiach umiestnené dve pôvodné stavby: jedna jednopodlažná na úrovni príjazdovej cesty a pod ňou v spodnej časti pozemku murovaný záhradný domček. Architekti Samuel Zeman, Andrej Šabo, Lukáš Kordík a Števo Polakovič hľadali spôsob, ako tieto podmienky pretaviť do čo najefektívnejšieho riešenia pre štvorčlennú rodinu. Do úvahy pritom museli brať aj okolitú zástavbu či platnú legislatívu. Ponechať a rekonštruovať pôvodné objemy? Alebo začať s novostavbou úplne od začiatku? Ako ideálna sa napokon ukázala zlatá stredná cesta. Teda zvoliť variant novostavby, ale tak, aby rešpektovala stopu pôvodných objektov. A rovnako originálne autori projektu pristúpili aj k samotnému interiéru, ktorý je minimalistický, ale pomerne výrazný.

Schodisko ako centrálny prvok

Architekti zo štúdia Noiz sa rozhodli prepojiť dva objekty v rôznej výške pozemku do jedného kompaktného celku. Limitom bola aj povolená zastavanosť pozemku: riešenie preto muselo byť premyslené a originálne. A tak na úrovni ulice ostala časť plochy prvého podlažia, ktorá získala funkciu hlavného vstupu. Za posuvnými dverami je umiestnené len to najpodstatnejšie: jednoduchá a nenápadná šatníková skriňa, ktorá poskytuje dostatok úložného priestoru. Steny a strop sú z pohľadového betónu, ktorý na podlahe príjemne dopĺňa terazzo. Zrkadlá nechávajú už v tejto časti domu prostredníctvom odrazov vyniknúť kovovému schodisku vo výraznej oranžovej farbe.

Stúpaním po schodoch smerom nahor sa majitelia dostanú na najvyššie poschodie, ktoré je ukončené čitárňou s výstupom na terasu. Čitáreň: to znamená predovšetkým priestornú knižnicu, nachádzajúcu sa po ľavej ruke, a modrú pohovku, ktorá s farbou schodiska vytvára zaujímavý kontrast. Nič viac, nič menej – jednoduché formy a tvary nechávajú vyniknúť tomu podstatnému. Po čase strávenom s knihou v ruke je možné vyjsť priamo na terasu, ktorá ponúka panoramatický pohľad na ulice hlavného mesta.

Hravé bodky

Na opačnom konci schodiska sa nachádza zapustené denné podlažie s kuchyňou a obývačkou – všetko v prívetivo minimalistickom prevedení. Na pozadí kuchynskej linky so vstavanými spotrebičmi, ktorá vytvára jednu líniu bez akýchkoľvek rušivých výčnelkov, vyniká tmavý kuchynský ostrovček s pracovnou doskou z tmavého mramoru. Drevený jedálenský stôl jednoduchého tvaru dopĺňajú stoličky z rovnakého materiálu. Hravosť celému priestoru dodávajú bodky na kuchynskej linke a tiež výrazné oranžové svietidlá, ktoré v kombinácii s pohľadovým betónom dodávajú rodinnému domu mierne industriálny nádych. Na kuchynskú časť plynule nadväzuje obývačka so sedačkou v hráškovozelenej farbe. Všetko ostatné ustupuje do úzadia, akoby sa človek mal sústrediť len na oddych, rodinu, priateľov a pohľad do otvoreného átria s terasou. Tento priestor vznikol prepojením dvoch pôvodných objemov a poskytuje dostatočnú intimitu a závetrie. Celkový pôdorys domu tak dostal tvar písmena U.

Z jedálne a obývačky priestor pokračuje až k hlavnej spálni s kúpeľňou a vonkajšou sprchou, ktoré sa nachádzajú v jednopodlažnom objeme umiestnenom v časti pozemku, kde bol predtým murovaný záhradný domček.

Harmónia celku

V podobnom duchu teplého minimalizmu sa nesie aj zariadenie dvoch detských spální. Pohľadový betón opäť dopĺňa drevený nábytok a kúpeľňa s toaletou s obkladačkami v jemnej mentolovej farbe. Žiadne prehnané dekorácie, vzory ani motívy. Detské izby vizuálne ladia so zbytkom domu a sú s ním materiálovo i farebne prepojené – napríklad aj prostredníctvom terazzovej dlažby v kúpeľni a na toalete. Izby sú vďaka veľkým oknám zaliate denným svetlom.

Noiz Architekti dokázali z atypického pozemku v zastavanom prostredí bratislavského Starého Mesta vyťažiť maximum. Pre štvorčlennú rodinu vytvorili dostatok priestoru v dennej i nočnej časti, vďaka novému pôdorysu a presunu jednotlivých objemov nechali vyniknúť záhradu a vytvorili z nej pokojnú, intímnu časť domu. Dizajn interiéru kombinuje na pohľad chladné materiály ako betón či kov s teplom dreva a odvážnou farebnosťou. Dom Na Rade je vizuálne čistý, no zároveň plný hravých a originálnych riešení.

Text: Mária Galajdová
Foto: Tomáš Manina
    2116

    Súvisiace články

    No related pages found.