Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 25. september 2020

Vitra predstavila upcyklovanú stoličku

Značka Vitra je synonymom moderného luxusu vo sfére nábytkového dizajnu. Na konte má niekoľko ikonických modelov, ktoré sú milované po celom svete.

Vitra predstavila upcyklovanú stoličku

Značka Vitra je synonymom moderného luxusu vo sfére nábytkového dizajnu. Na konte má niekoľko ikonických modelov, ktoré sú milované po celom svete. Jednou z nich je aj stolička Tip Ton, ktorá sa teraz dočkala ekologického vylepšenia.

Stoličku Tip Ton vznikla v roku 2011 vytvorilo duo dizajnérov Edward Barber a Jay Osgerby. Jej názov je odvodený z mena anglického mesta Tipton, v ktorom bola pôvodne navrhnutá. Jej charakteristickým znakom je aj to, že pri usedaní sa na stoličku pri stole, sa jej horizontálna pozícia nakloní o niekoľko stupňov dopredu, čím posilňuje panvu a kríže. Tento prvok býval kedysi doménou kancelárskych stoličiek, no Vitra to týmto modelom zmenila. Od uvedenia na trh sa stolička Tip Ton stala obľúbenou voľbou škôl, knižníc, kancelárií aj domácich pracovní. V roku 2020 však získava ekologickejšiu podobu.

Tip Ton RE F 3449356  Tip Ton RE FS 3449361 

Tip Ton RE je vyrobená z recyklovaného plastu, ktorý bol získaný z nemeckých skládok, ktoré zhromažďujú materiál na recykláciu v rámci programu Žlté vrece. Aby však tento model dosiahol potrebnú dávku stability, do recyklovaného plastu bolo pridané aj malé množstvo sklených vlákien. Tento model nie je dofarbovaný a jeho prirodzenou farbou je sivá s malými pigmentovými škvrnami, ktoré vznikli pri výrobnom procese. Vďaka tomu získava model hĺbku a štruktúru, ale aj unikátnosť. Najlepšie na tomto modeli je, že na konci životného cyklu je stolička úplne recyklovateľná.

Tip Ton RE detail 1

Značka Vitra však s inováciami z ekologického hľadiska týmto modelom nekončí. Momentálne pracuje už na ďalších kúskoch, ktoré zohľadňujú životné prostredie. „Naše výrobky neustále zlepšujeme a nezabúdame ani na materiály. Keď zistíme, že daný materiál spĺňa naše kritériá kvality, snažíme sa z neho ihneď vytvoriť nové produkty. Výsledkom tohto procesu je napríklad aj Tip Ton RE,“ vysvetľuje hlavný dizajnér Vitra, Christian Grosen Rasmussen.

Foto: Vitra

895

Súvisiace články