Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 30. september 2021

Nahliadnite s nami do Art Basel

Keď sa povie Švajčiarsko, každý si predstaví čokoládu, nádherné Alpy a samozrejme kvalitné, luxusné hodinky. Pre tých, ktorí sa zaujímajú o umenie a dizajn je zase Švajčiarsko známe svojim každoročným veľtrhom s názvom Art Basel.

Nahliadnite s nami do Art Basel

Keď sa povie Švajčiarsko, každý si predstaví čokoládu, nádherné Alpy a samozrejme kvalitné, luxusné hodinky. Pre tých, ktorí sa zaujímajú o umenie a dizajn je zase Švajčiarsko známe svojim každoročným veľtrhom s názvom Art Basel. Tento rok sa ho zúčastnil Tomáš Novák, ktorý jeho dianie zdokumentoval.

Poďme sa však na event pozrieť od jeho počiatkov. Prvý veľtrh sa konal v roku 1970 v meste Basel a teraz má svoju edíciu aj v Miami a Hongkongu. V nedeľu 19.septembra sa letisko v Zurichu začalo plniť svetovou elitou, VIP zberateľmi a halvne majiteľmi a kurátormi najprestížnejších galérií z celého sveta. Švajčiarska edícia Art Basel má dlhodobo povesť hlavného umeleckého veľtrhu, kde sa stretávajú špičkoví predajcovia a galérie ponúkajú trofeje v kvalite múzeí. Počas 48 hodín sa tu predá umenie v hodnote niekoľkých stovkách miliónov dolárov. Prečo? Pretože kryptomeny nie sú jediné trendy investície v dnešnej dobe.

IMG 4953Urs Fisher

IMG 4975Dan Flavin

IMG 4997Steven Parrino  IMG 5026Art Basel - Anselm Reyle 

Vo vnútri siene Messe Basel si našlo svoje miesto 270 galérií vrátane známych 303 Gallery, Lisson, David Zwirner, Perrotin a mnoho ďalších. Platforma Unlimited predstavila 62 rozsiahlych projektov renomovaných, ale aj začínajúcich umelcov vrátane Ursa Fishera, Dana Flavina, Stevena Parrina pod vedením Giovanniho Carmine, ktorý je zároveň riaditeľom múzea Kunsthalle v Sankt Gallene. Medzi mojich obľúbencov na tohtoročnom Art Basel jednoznačne patril Rirkrit Tiravanija, ktorý je známy svojou inštaláciou Morgen ist die frage (v preklade - Zajtrajšok je otázka), ktorá je vystavená na slávnom berlínskom klube Berghain. Rirkrit Tiravanija v priebehu svojej kariéry ignoroval predpísané rozdelenie medzi umením a životom, pričom sa sústredil na interakcie medzi ľuďmi a ich okolím. V jeho dielen I Can See the Whole Room and There is Nobody in It umelec použil zrkadlo k vytvoreniu komunálneho priestoru.

IMG 5113Art Basel - Maurizio Cattelan  IMG 5137Art Basel - Takashi Murakami 

Design Miami/Basel predstavuje jedných z najlepších súčasných dizajnov pre edíciu založenú na prieskume ľudskej prirodzenosti. Jednnifer Roberts, generálne riaditeľka Design Miami spomenula, že tohtoročná prezentácia poskytne prehľadný pohľad na súčasný trh s dizajnom. Tohtoročná téma - Ľudská prirodzenosť skúma ako by sme mohli prehodnotiť vzťah medzi ľuďmi, prírodou a ľudskou prirodzenosťou. Otázka udržateľnosti a planetárneho prežitia nie je len technická a technologická, ale aj kultúrna a filozofická. Je čoraz očividnejšie, že svetonázory, prístupy zamerané na človeka nie sú udržateľné, chcú preto preskúmať, ako dizajn vytvára možnosť znovu premeniť náš vzťah s bytosťami a inteligenciou mimo našej Zeme životaschopnými prístupmi.

IMG 5159Galerie Kurimanzutto - Rirkrit Tiravanija IMG 5311Germans Ermičs - Shaping color

Medzi projektmi, ktoré reagovali na túto tému patrila aj výstava State of the World Mathieua Lahannerua. Inštalácia hliníkových sôch predstavujúcich populačnú pyramídu rôznych krajín po celom svete. Pomocou dát každá socha predstavila plodnosť, dĺžku života a históriu viac ako 140 krajín sveta. “V tomto konkrétnom okamihu našej histórie som chcel stelesniť ľudstvo ako celok,” povedal umelec.

IMG 5265Crosby Studios  IMG 5316Design Miami/Basel 

Zakladateľ Crosby Studios Harry Nuriev navrhol metalický kus nábytku inšpirovaný estetikou výťahu z vlnitej ocele. Dizajnér vysvetľuje svoju fascináciu výťahom, ktorý je symbolom prechádzania rôznymi skutočnosťami a prepájaním priestorov. Výťah je miesto, kde sa stanete dieťaťom a postláčate všetky tlačidla, ktoré vás privezú do neznámeho cieľa. Priestor je vybavený strieborným modulárnym nábytkom, ktorý zahŕňa pohovku a kreslo.

IMG 5285Mathieua Lehanneur - State of the world   IMG 5295Mathieua Lehanneur - State of the world  

Peter Blake, expert na minimalizmus na západnom pobreží v Laguna Beach debutuje na Design Miami/Basel a predstavuje svoju prvú inštaláciu súčasného dizajnu. Jedinečná inštalácia lotyšského dizajnéra Germana Ermicse z Amsterdamu je založená okolo skleneného nábytku s názvom Shaping Color, v kombinácii modrej a žltej farby má vyvolať fenomenologický, divácky zážitok.

IMG 5244Hemmerle  IMG 5237Hemmerle 

Luxusná šperkárska značka Hemmerle, ktorá sídli v Mníchove na Maxmilianstrasse od roku 1905 sa tu takisto objavila so svojim pop-upom navrhnutým amsterdamským štúdiom Tom Postma Design, kde odprezentovala svoje najlepšie kúsky šperkov. Rodinná firma, ktorá si zachováva svoju exkluzivitu na trhu naďalej posúva svoju oddanosť remeslu spracovania, výnimočnej kvalite a inovatívnej kombinácii metriálov.

Text a foto: Tomáš Novák

872

Súvisiace články