Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Video / 3. február 2021

Gabrielle Chanel & svet umenia

Svet módy asvet umenia mali ksebe vždy blízko. Dnes to vidíme aj na príkladoch zaujímavých módno-umeleckých kolaboráciách, ktorých je stále viac aviac.

Gabrielle Chanel & svet umenia

Svet módy a svet umenia mali k sebe vždy blízko. Dnes to vidíme aj na príkladoch zaujímavých módno-umeleckých kolaboráciách, ktorých je stále viac a viac. Ako to však bolo kedysi? Vzťah módy a umenia skúma najnovší seriál z dielne Chanel.

Módny dom Chanel sa rozhodol hlbšie objaviť vzťah medzi módou a umením a preskúmal zaujímavé odvetvia ako literatúra, kino či hudba a ich vplyv na tvorbu Gabrielle Chanel. Hneď v prvej epizóde môžeme sledovať toto spojenie z makro hľadiska. Skúma dôležitosť umenia v jej živote, ale aj v módnom vnímaní a smerovaní, ale aj vzťahy s významnými parížskymi umelcami. V tejto epizóde budeme môcť objaviť zaujímavé spojenia so Jeanom Cocteau, Pablom Picassom, Salvadorom Dalí či Igor Stravinsky.

03 CHANEL AND THE ARTS 3 LD

V druhej časti sa zase detailnejšie pozrieme na nové umelecké odvetvie 20.storočia- kino. Móda a kino sa v tomto čase veľmi rýchlo rozvíjali a Coco tiež pochopila, že tieto dve sféry chce prepojiť. V roku 1931 ju producent Samuel Goldwyn požiadal, aby obliekla herečky do jeho pripravovaného filmu. Vo filme Tonight or Never sa tak Gloria Swanson objavila v kostýmoch od Chanel a medzi rekvizitami sa mihol aj flakón N°5. Neskôr spolupracovala s francúzskymi režisérmi ako Marcel Carné, Jean Renoir, Jean Morreu či Alain Resnais.

14 Inside CHANEL GabrielleChanel and Cinema 10 LD

Tak, ako sa rozvíjalo v 20.storočí kino, rozvíjal sa aj tanec, ktorý predstavoval nové sféry slobody. Priťahoval aj Gabrielle, ktorá v ňom objavovala oslobodenie pre telá žien. Jej tvorbu výrazne ovplyvnil balet, ale aj iné formy tanca, ore ktoré navrhovala kostýmy. Častokrát sa pre tanec prvky typické objavili v jej tvorbe pretože išli ruka v ruke s filozofiou, ktorú pre ňu móda budúcnosti predstavovala.

01 Inside CHANEL GabrielleChanel and Dance 1 LD 

V kultúrnom svete Gabrielle zastávala literatúra veľmi špeciálne miesto. Ku knihám sa utiekala od detstva, nezanevrela na nich ani počas puberty a dospelosti a takmer jej jedinou spoločnosťou jej tiež boli na sklonku života. Zbierala rôzne typy publikácií, kníh či katalógov a magazínov, predstavovali pre ňu útek do sveta fantázie. Čítala filozofických velikánov ako Nietzsche či Voltaire, ale aj v jej okolí bolo množstvo zaujímavých spisovateľov ako Jean Cocteau, Joseph Kessel, Colette alebo Michel Déon.

01 Inside CHANEL GabrielleChanel and Literature 1 LD

Pre Gabrielle bola hudba v jej živote veľmi dôležitá. Nebránila sa náboženskej hudbe či koncertným halám, pre ňu hudba predstavovala nový rozmer, ako napríklad parfum v outfite. Počas svojej mladosti dokonca snívala o kariére barovej speváčky. Neskôr sa vo svojom živote obklopila mnohými hudobníkmi ako Marthe Davelli, Misia, Georges Auric, Darius Milhaud, Francis Poulenc. Neskôr bola fanúšikom Beatles. Jej život a inšpirácia hudbou bola neskôr zvečnená aj muzikáli na Boradway s názvom Coco.

01 Inside CHANEL GabrielleChanel and Music 1 LD

Foto: Chanel

877

Súvisiace články