Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 19. apríl 2021

Udržateľná móda: 8 tipov k ekologickejšiemu šatníku

S blížiacim sa Dňom Zeme, ktorý oslávime už 22.apríla sa zamýšľame nad tým, ako urobiť zmeny k lepšiemu v našom prístupe k móde. Nie je to iba o nakupovaní ekologických značiek a udržateľných produktov, je to lifestyle, ktorý je potrebné pochopiť.

Udržateľná móda: 8 tipov k ekologickejšiemu šatníku

S blížiacim sa Dňom Zeme, ktorý oslávime už 22.apríla sa zamýšľame nad tým, ako urobiť zmeny k lepšiemu v našom prístupe k móde. Nie je to iba o nakupovaní ekologických značiek a udržateľných produktov, je to lifestyle, ktorý je potrebné pochopiť. S týmito 7 praktickými tipmi to pôjde jednoduchšie každému.

Menej prania

Úplne najzákladnejším krokom, ktorý môžete urobiť už dnes je menej prania a úplné vyhýbanie sa sušičke. Týmto prístupom nielen šetríte vodu, ale aj regulujete množstvo mikročiastočiek, ktoré sa pri každom praní uvoľňujú do odpadu. Nehovoriac o tom, že menej časté pranie je menšia záťaž pre samotné odevy, čo v praxi znamená, že vám dlhšie vydržia. Aj teplota vody je dôležitá, ak môžete, vždy si vyberte najnižší stupeň, čím takisto šetríte energiu.

Organizácia

Správna organizácia šatníka a vecí, ktoré vlastníte, vám pomôže uceliť obraz o vašich možnostiach. Umiestnením vecí na jedno miesto podporujete svoju kreativitu pri vymýšľaní outfitov, čo v konečnom dôsledku môže ušetriť vašu peňaženku, ale aj životné prostredie.

Organická bavlna

Organická bavlna je v dnešnom svete už veľmi prístupná a rozšírená. Keď svoju bežnú bavlnu nahradíte organickou, pomôžete výrazne šetriť životné prostredie. Certifikát GOTS je pritom najspoľahlivejší ukazovateľ, ktorý zabezpečuje eko prístup v celom výrobnom reťazci.

Nevyhadzujte do koša

Keď sa vaše kúsky obnosia alebo zničia, nevyhadzujte ich hneď do koša. V prvom rade by sme sa ich vždy mali snažiť nejakým spôsobom využiť, upcyklovať. Pri džínsoch to je napríkald jednoduché, z nich môžete rýchlo vyrobiť nové džínsy. Ak však sami upcyklovať neviete, vždy môžete tieto kúsky zapojiť do nejakého z recyklačných programov.

Pýtajte sa

Ak si nie ste istí konkrétnym kúskom alebo prístupom značky ku životnému prostrediu, nebojte sa pýtať. Značky by mali vedieť na vše otázky reagovať a vy si tak môžete byť istí, že si kupujete to, čo hľadáte a zároveň sa zaujímate o životné prostredie.

Dlhovekosť na pamäti

V dnešnom svete už takmer vôbec neexistujú trendy, podliehať impulzívnym nákupom je preto čoraz väčší nezmysel. Nakupujte kúsky s ich nadčasovosťou na pamäti, myslite na to, ako sa dajú dlhodobo využívať, kombinovať a zakomponovať do šatníka, ktorý máte doma.

Kvalita pred kvantitou

Vytvorte si šatník plný nadčasových, kvalitných kúskov, ktoré vás nesklamú ani počas nasledujúcich rokov. Investujte do menšieho množstva, nedajte sa zlákať neustále meniacimi sa trendami. Doprajte si skutočnú kvalitu nadčasových kúskov, ktoré prežijú roky. Toto je trend, ktorý bude dominovať nasledujúcemu obdobiu.

Foto: Adobe Stock

931

Súvisiace články