Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 5. január 2021

Hygge je umením hľadania krásy a spokojnosti v maličkostiach každodenného života

Dvaja mladí partneri, Klára a Vladimír sú milovníkmi severských krajín, ich histórie, kultúry, prírody, hudby, ale aj celkového spôsobu života v duchu "hygge". Počas pandémie im skrsla v hlave myšlienka, posunúť tento životný štýl aj ostatným ľuďom, ktorí boli z celej situácie aj nutnosti zdržovať sa doma, pracovať z domu a minimálne vychádzať von, podráždení a negatívne naladení.

Hygge je umením hľadania krásy a spokojnosti v maličkostiach každodenného života

Dvaja mladí partneri, Klára a Vladimír sú milovníkmi severských krajín, ich histórie, kultúry, prírody, hudby, ale aj celkového spôsobu života v duchu "hygge". Počas pandémie im skrsla v hlave myšlienka, posunúť tento životný štýl aj ostatným ľuďom, ktorí boli z celej situácie aj nutnosti zdržovať sa doma, pracovať z domu a minimálne vychádzať von, podráždení a negatívne naladení. Svoje nastavenie a pozitívny štýl k životu v štýle hygge začali prezentovať na svojom blogu, webe i sociálnych sieťach. A úspešne.

Začiatok vášho príbehu už som prezradila, ako sa táto vaša myšlienka ďalej rozvíjala?

Dotýkalo sa nás, keď sme videli, koľko ľudí bolo nešťastných, keď muselo tráviť väčšinu času doma. Aj nám karanténne opatrenia narušili naše plány, najmä náš plánovaný výlet do Izraela. Napriek tomu sme si rýchlo uvedomili, ako nám je spolu dobre a príjemne aj v domácom prostredí. Uvažovali sme, v čom sa líši naše zmýšľanie. Už pri návšteve Nórska kedysi, sme na vlastné oči videli, že ľudia tam skrátka žijú pomalšie a pôsobia oveľa šťastnejšie. Hneď po návrate domov sme neváhali ani sekundu a začali sme hygge pomaly zaraďovať do nášho každodenného života. Ten sa stal našou záľubou. Snažíme sa naplno vnímať jeden druhého a prežívať spolu každý jeden okamih, či už zlý alebo dobrý. Všimli sme si, že ľudia na Slovensku majú takú zvláštnu tendenciu, zostávajú zakuklení do neustáleho sťažovania, šírenia negatívnych myšlienok a nálad. Počas pandémie sa to ešte viac zvýraznilo. Vtedy v nás vyklíčil nápad, ukázať ľuďom filozofiu severského spôsobu života. Ukázať im, že sa to dá aj inak, a že šťastie sa skrýva najmä v maličkostiach bežného života, len ho tam treba objaviť!

hygge style dansko pokoj zivotny styl interier oblecenie jakub pruzinsky super star 1 kópiaJakub Pružinský v svetri od Hygge štýl

Hygge štýl je o útulnosti, pohodlí a príjemnom pocite tepla v našich domovoch. Ako ho čo najlepšie dokážeme dosiahnuť? Stačia maličkosti alebo je nevyhnutná celková reorganizácia priestorov?

Ono je to práveže oveľa jednoduchšie ako sa môže na prvý pohľad zdať. K vytvoreniu tej správnej hygge atmosféry si vôbec netreba zariadiť priestory na novo. Väčšinou stačí len drobná úprava pomocou nejakého doplnku či dekorácie, ktoré zútulnia váš priestor. Niekedy dokonca nemusíme meniť nič, stačí len začať vnímať a oceňovať krásu vecí, ktoré nás obklopujú. Ak nás však niečo v dome hnevá a vyrušuje treba jednoducho danú vec odstrániť alebo darovať. Na jej miesto môžete uložiť rámik s fotografiou, ktorá vo vás vyvoláva príjemné pocity alebo spomienky. Nebojme sa zútulniť si naše priestory tak, ako nám to vyhovuje. Nemusíme za každú cenu nasledovať módne trendy, veď zariaďujeme miesto pre život a nie na výstavu. Aj tu je však dobré riadiť sa takzvaným, sedliackym rozumom a jednať podľa príslovia “všetkého veľa škodí”. Ak necháme náš domov “dýchať” a nezahádžeme ho rôznymi zbytočnosťami, budeme sa v ňom cítiť omnoho lepšie. No a tiež je nutné dodať, že hygge najlepšie aplikujeme v priestore nie tým, čo doň umiestnime ale ako v ňom budeme tráviť čas.

hygge style dansko pokoj zivotny styl interier oblecenie zakladatelia znacky 3zakladatelia Hygge štýl - Klára a Vladimír

Vo vašom blogu som si prečítala krásnu myšlienku. Hygge nie je o tom, čo máme, ale ako to prežívame. Tak nám prezraďte ako prežívať hygge?

Presne tak, to je na celej myšlienke hygge štýlu to najkrajšie. Nie je totiž o materiálnom bohatstve ale o tom vnútornom. Kedy naposledy sme sa zamysleli nad tým, za čo sme vo svojom živote vďační? Čo robíme preto, aby boli šťastní naši rodičia, partneri, deti alebo priatelia? Hygge je práve o tom, uvedomovať si svoje šťastie, prežívať a zdieľať ho s ľuďmi okolo nás. Hygge môže v malých detailoch znamenať pre každého z nás niečo iné, ale podstata zostáva stále rovnaká. Prežívať naplno čas, ktorý nám bol daný a vyťažiť z neho čo najviac. Každý deň si môžeme uvedomiť, za čo sme v našom živote vďační. Aj keď sa zdá, že sa nám nič nedarí, môže nám pomôcť pozrieť sa s otvorenými očami okolo seba. Hygge je umením hľadania krásy a spokojnosti v maličkostiach každodenného života. Spravme ráno nášmu blízkemu kávu a pridajme aj jeden úprimný úsmev! Namiesto pozerania do telefónu, strávme večer spoločne zababušení do deky, namiesto svetla televíznej obrazovky, nech naše tváre osvetľuje svetlo sviečok. Uvidíte, že ten rozdiel v kvalite prežívania pocítite okamžite.

hygge style dansko pokoj zivotny styl interier oblecenie papucky 7

Ste majiteľmi e-shopu s produktami, ktoré sú prezentáciou hygge štýlu, čo všetko vo vašej ponuke môžeme nájsť?

Všetky produkty, ktoré v našom e-shope ponúkame, sme dlho a starostlivo vyberali. Jednou z našich podmienok bolo predávať tovar, o ktorého kvalite budeme presvedčení. Zároveň sme sa zamerali aj na ekológiu, fair trade a udržateľnosť. To znamená, že sme uprednostnili dodávateľov, ktorí dbajú na znižovanie emisií pri výrobe. Napríklad firma Kyrgies, od ktorej nakupujeme naše úžasné, elegantné, ručne vyrábané papučky, prispieva zo svojich ziskov na opakované zalesňovanie. Ich papučky sme vyskúšali a povieme vám že nič pohodlnejšie sme na nohách ešte nemali. Veď vyskúšajte sami! Tiež nás na nich oslovil aj etický spôsob, akým získavajú vlnu od ovečiek. Milujeme zvieratá a nechceli sme, aby akýmkoľvek spôsobom pri výrobe produktov. A tak sa do našej ponuky dostali svetre NORWOOL a ponožky WOOLWEAR. Vlna na ne je získavaná výlučne zo žijúcich ovečiek a proces strihania nezahŕňa žiadne bolestivé techniky. Ich teplé vlnené ponožky sa stali hlavným aktérom nášho večerného rituálu, hneď po zotmení si ich obujeme a to je znamením, že už nás čaká len oddych. Všetky produkty z vlny sú vyrábané lokálne, to znamená, že vlna sa získava a spracováva v jednom regióne, čo značne znižuje dopad na planétu. Naše produkty teda nedocestovali z Číny alebo Indie. No a napokon nám nedá nespomenúť sviečky PADDYWAX, ktoré si môžete u nás zakúpiť. Vedeli ste, že po ich dohorení vám zostane doma krásna dizajnová miska alebo nádobka? Tento spôsob využiteľnosti a v podstate “bezodpadovosti” nás očaril. A to sme ešte nespomenuli ich úžasnú, sofistikovanú vôňu!

hygge style dansko pokoj zivotny styl interier oblecenie jakub pruzinsky super star 2

Samostatnú otázku by som zamerala na svetre vo vašej ponuke, sú výnimočné aj materiálom aj inými vlastnosťami, tak ich skúste čitateľom predstaviť.

Svetríky sme hľadali asi najdlhšie. Chceli sme na slovenský trh priniesť niečo, čo tu ešte nie je. Napokon sme našli dodávateľa priamo v Dánsku, kolíske “hygge”. Ich vlnené svetre NORWOOL s klasickými nordickými vzormi sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov a zimy ako takej. Očarili nás nielen svojimi nádhernými vzormi, ale aj kvalitným spracovaním. Zaujímavým je aj fakt, že sú vyrábané ako UNISEX, čiže sa pri ich výbere môžete zamerať len na vzor, ktorý sa vám páči. Sú vyrábané v Nórsku zo 100% ovčej vlny. Tá je úžasným materiálom so skvelými schopnosťami. Naši predkovia to veľmi dobre vedeli, kedysi boli vlnené odevy súčasťou ich každodenného života. Vlna udržuje telo v teple no zabraňuje prehrievaniu a zároveň absorbuje vlhkosť. Veľa ľudí sa vlny obáva, najmä jej údržby. Tá má samozrejme svoje pravidlá, no je jednoduchšia, než by ste čakali. Svetre nie je potrebné často prať. Ovčia vlna má samočistiacu a antibakteriálnu schopnosť. V zime stačí výrobky z nej vyvesiť von a zápach sa vyvetrá. Veríme, že sa ľuďom na Slovensku tieto svetre zapáčia a znovu objavia čaro tohto prírodného materiálu. Pre Dánov by nebolo to pravé “hygge”, bez typických pletených svetrov, najmä vo vianočnom období. Vzorované svetre už dlhodobo vedú na zozname obľúbených darčekov pod stromčekom. Možno aj vám dopomôžu k vytvorenie tej správnej hygge atmosféry, či už u vás doma alebo na horách, kde určite oceníte ich hrejivosť.

hygge style dansko pokoj zivotny styl interier oblecenie pulover 6

Na záver nám dajte krátke odporúčanie ako si urobiť hygge atmosféru počas najbližšieho víkendu v našich domácnostiach.

To je výborná otázka. Opäť sme sa ocitli v lockdowne a je veľmi dôležité nepodľahnúť stresu. Úžasným nástrojom môže byť aj filozofia hygge. Ak máte teda chuť skúsiť vytvoriť si doma svoj vlastný kúsok “hygge”, môžete ísť na to napríklad aj takto: Pokúste sa usporiadať si jednu miestnosť tak, aby ste sa v nej cítili úžasne. Môže to byť obývačka, kde budete tráviť voľný čas s rodinou. Premyslite si, aké aktivity si užívate doma najviac. Je veľmi dôležité nepodľahnúť stresu. Úžasným nástrojom môže byť aj filozofia hygge. Ak máte teda chuť skúsiť vytvoriť si doma svoj vlastný kúsok “hygge”, môžete ísť na to napríklad aj takto: Pokúste sa usporiadať si jednu miestnosť tak, aby ste sa v nej cítili úžasne. Môže to byť obývačka, kde budete tráviť voľný čas s rodinou. Premyslite si, aké aktivity si užívate doma najviac. Je to pečenie koláčikov? Hranie spoločenských hier? Alebo vyrábanie pohľadníc či dekorácií? Vyhraďte si na ne dostatok času a ak je to čo i len trochu možné, pozvite si na pomoc aj svojich blízkych. Uvarte si teplý čajík, zapáľte sviečky a pustite sa do aktivity spoločne. Pustite si obľúbenú hudbu. Nepodľahnite stresu a zhonu, užívajte si daný okamih naplno. Pomôcť vám v tom môže aj vypnutie wi-fi na telefóne a jeho odloženie nabok. Ak potrebujete inšpiráciu pre vaše aktivity, môžete sa pozrieť aj na náš blog, kde sme uverejnili tri kreatívne nápady na tvorenie doplnkov do domácnosti. Budeme veľmi radi, ak sa s nami potom podelíte so svojimi vlastnými nápadmi, ako si užiť “hyggelig” atmosféru.

Viac informácií: www.hyggestyl.sk

    1972

    Súvisiace články