Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 14. december 2020

Najlepšie udržateľné značky roka

Oudržateľnosti sa hovorí veľa ato najmä vsúvislosti smódnym priemyslom. Mnohé značky sa snažia ozlepšovanie dopadu svojej výroby, no len niektorým sa to skutočne darí.

Najlepšie udržateľné značky roka

O udržateľnosti sa hovorí veľa a to najmä v súvislosti s módnym priemyslom. Mnohé značky sa snažia o zlepšovanie dopadu svojej výroby, no len niektorým sa to skutočne darí. Ktoré značky sú v tejto sfére najlepšie? Podľa analýzy organizácie Remake spĺňajú najvyššie udržateľné kritériá tieto značky.

@thereformation

Džínsy: MUD Jeans & Nudie Jeans

Značka Nudie Jeans má okrem predajní po svete aj „opravy“ džínsov, ktoré sa starajú o predĺženie životnosti jedného páru. Dá si záležať aj na výbere svojich dodávateľov a partnerov. MUD Jeans zase využíva na výrobu recyklovanú vodu aj materiály. Ich cieľom je tiež vyrobiť prvý pár uhlíkovo neutrálnych džínsov!

Šaty: Mara Hoffman

Dizajnérka si potrpí na výber udržateľných materiálov a záleží jej aj na podmienkach vo výrobe. Navyše sa sústreďuje aj na diverzitu modeliek a jej dizajny sú veľmi ženské, moderné a hlavne nadčasové.

Spodná bielizeň: Organic Basics

Organic Basics je priekopníkom v udržateľnej spodnej bielizni! Základné kúsky pre mužov aj ženy, od nohavičiek cez podprsenky až po tielka a tričká. Vo svojej výrobe sa im podarilo znížiť produkciu skleníkových plynov aj materiálový odpad.

Športové oblečenie: Girlfriend Collective

Najudržateľnejšou značkou vo sfére športového oblečenia je americká Girlfriend Collective. Jej dizajny sú vyrobené z minimálne 70% recyklovaných materiálov, pričom ich cieľom je redukcia využívania spandexu. Okrem toho ponúka svojim pracovníkom významné benefity.

girlfriend@girlfriend

Topánky: Nisolo

Lídrom medzi topánkami je značka Nisolo, ktorá má nielen neporovnateľne vysoké štandardy po etickej stránke, ale aj jej výroba je vysoko udržateľná. Využíva ekologické a recyklované materiály a svojim pracovníkom poskytuje skvelé podmienky na prácu.

Kabelky: Raven + Lily

Značka Raven + Lily zastrešuje remeselníkov v rôznych krajinách svet, ktorí vyrábajú kabelky a iné doplnky. Poskytuje im fér pracovné podmienky, pravidelne ich navštevuje a kontroluje ich podmienky na pracoviskách. Na výrobu využíva ekologické materiály.

Topy: Outerknown

Destnáciou na nákup ekologickýczh, udržateľných a etických topov je značka Outerknown, ktorá je známa svojim fér prístupom pre svojich pracovníkov vo výrobe, ale aj dôkladným výber ekologických materiálov. V jej ponuke dnes nájdete množstvo najrôznejších dizajnov pre mužov aj ženy.

Značky na dobrej ceste

Známe značky ako Everlane, Reformation, Allbirds, Matt & Nat, ktoré sú známe svojimi ekologickými krokmi a udržateľným prístupom, si v reporte vyslúžili kritiku. Zatiaľ čo niektoré aspekty ich fungovania skutočne smerujú na dobrú cestu, iné potrebujú zlepšiť. Značka Everlane, ktorá je považovaná za jedného z najväčších eko hráčov, by podľa reportu potrebovala viac transparentnosti v etických podmienkach vo výrobe. Reformation zase report vyčíta rýchlu expanziu, s ktorou súvisia nové fabriky v Číne, ktorých podmienky sú neznáme. Ďalšou eko značkou je Amour Vert, ktorej chýbajú transparentnejšie informácie o výrobe. Matt & Nat, značka známa svojimi kabelkami a topánkami, zase využíva nie najvhodnejšie alternatívy kože, ktoré nie sú pre životné prostredie úplne ideálne.

everlane@everlane

Zmeny vo fast fashion

Aj veľkí hráči ako Asos, H&M, Zara, Missguided či Boohoo sa snažia robiť pozitívne zmeny a prispieť ku masívnemu progresu v rámci módneho priemyslu. Či to už robia kvôli PR a predajnosti alebo im skutočne na životnom prostredí záleží, nie je úplne jasné. Mätúco pôsobia aj ich kroky, ktoré síce používajú známe buzzwords, no častokrát sú čistým greenwashingom. H&M má vo svojej ponuke líniu Conscious, ktorá musí obsahovať aspoň 50% prírodných alebo recyklovaných vlákien. Remake však toto považuje za nedostatočné a takisto upozorňuje aj na neznáme praktiky vo výrobných procesoch a ich podmienkach. Podobne na tom je aj skupina Inditex a jej značky ako napríklad ZARA, ktorá má v ponuke čoraz viac JOIN LIFE kúskov. Tie by mali byť ekologickejšou alternatívou, no presnejšie informácie a progres v tomto smere je nedostatočný. Problémová je aj výrobná transparentnosť.

hm@hm

Svetlá budúcnosť

Report Remake vyzdvihuje značky a tvorcov, ktorí sa snažia o skutočné zmeny. Okrem tých zabehnutejších značiek nezabúda ani na tie novšie mená, ktoré chce týmto zároveň podporiť. Skvelé hodnotenie získali napríklad značky ako Armedangels, Able, Prana či Hara. Nemecká značka Amredangels využíva skvelé organické aj recyklované materiály a dbá na dobré pracovné podmienky vo výrobe. Šperky z dielne značky Prana sú nielen krásne, ale majú aj úžasnú filozofiu, ktorou chcú zredukovať materiály z ohrozených lesov a postupne sa plánuje vzdať „virgin“ materiálov, používať bude len recyklované. Za transparentnosť pri výrobných podmienkach získala skvelé hodnotenie aj značka Able, ktorá sa môže pýšiť vysokým etickým aj ekologickým štandardom.

Celý report Remake a kompletné hodnotenie vybraných značiek nájdete tu.

 Foto: Instagram

1162

Súvisiace články