Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 9. február 2020

5 tipov ako na ekologický šatník

Byť ekologickejší neznamená iba prestať nakupovať vo fast fashion reťazcoch každý víkend, ale aj nakupovať menej azo správnych zdrojov. Poradíme vám ako na to, bez toho aby to zruinovalo vašu peňaženku.

5 tipov ako na ekologický šatník

Byť ekologickejší neznamená iba prestať nakupovať vo fast fashion reťazcoch každý víkend, ale aj nakupovať menej a zo správnych zdrojov. Poradíme vám ako na to, bez toho aby to zruinovalo vašu peňaženku.

Reformation

Dvakrát meraj a raz rež

Staré dobré pravidlo je aplikovateľné aj na nákupy. Spýtajte sa samých seba: Skutočne danú vec potrebujem? Mám ju s čím nosiť? Využijem ju vo svojom šatníku alebo ide o jednorazovú záležitosť? Niekedy nás totiž zlákajú fast-fashion reťazce extrémne nízkymi cenami, neodolateľnými ponukami a v šatníku sa nám tak kopia veci, ktoré si niekedy ani neoblečieme. Prispôsobte preto nákupy týmto trom bodom: 1. Nevyhnutnosť kúpy, 2. Využiteľnosť v aktuálnom šatníku, 3. Nadčasovosť.

Vintage je nové luxury

Trh so second hand módou je v rozpuku. Vintage či kúsky z druhej ruky nakupujú všetci od celebrít až po influencerov či vašich susedov. V sekáčoch sa dajú nájsť skutočne skvelé kúsky, ktoré sú cenovo dostupné, ale aj dizajnové skvosty či dokonca rarity. Takto nielenže nájdete zaujímavé modely za zlomok ich pôvodnej ceny, ale zároveň im aj dávate druhý život. Presne na takýchto miestach by mali končiť aj veci z vášho šatníku, ktoré sú zachovalé, ale u vás už doslúžili.

1 von a 1 dnu

Riaďte sa pravidlom, že nový kúsok do šatníka doplníte vtedy, keď jeden vyradíte. Ak teda vaše zimné čižmy doslúžili, pokojne si kúpte nové. Pokiaľ to je kabelka, investujte do nového, kvalitného modelu. Na túto stratégiu je samozrejme nutné ma vybudovaný pevný, šatníkový základ, ktorý veľmi jednoducho iba regulujete.

Spravte si research

Nie všetko drahé je automaticky lepšie, udržateľnejšie. Skontrolujte si, ako sa známe značky a módne domy správajú, či sa snažia byť ekologickejšie. Pomôže vám v tom Fashion Transparency Index.

Eko značky

Ponuka ekologických, udržateľných kúskov je dnes už skutočne poriadne bohatá. Nájdete na je krásnu spodnú bielizeň, štýlové a nadčasové šaty na leto, klasické džínsy, vegánske kabelky a omnoho viac. Prelustrujte internet a nájdite lepšiu alternatívu. Za nás vyhráva ASOS Eco Edit, Net-A-Porter Net Sustain, či značky ako Reformation a Everlane.

 

1035

Súvisiace články