Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 31. január 2020

Martin Smolka: "Nároční zákazníci ma posúvajú v mojej tvorbe ďalej."


Aj on pracoval pre iných, no rozhodol sa osamostatniť, založiť a budovať vlastnú zlatnícku značku. Ani ako majiteľ spoločnosti nedopustí, aby výroba šperkov prebiehala bez jeho dozoru.

Martin Smolka:

Aj on pracoval pre iných, no rozhodol sa osamostatniť, založiť a budovať vlastnú zlatnícku značku. Ani ako majiteľ spoločnosti nedopustí, aby výroba šperkov prebiehala bez jeho dozoru. Dokonca aj naďalej zostáva zatvorený v dielni, venuje sa zlatníckej práci, dizajnu nových skvostov a odtiaľ riadi všetko potrebné. Firmu považuje za svoje dieťa a splnený sen. “Mám veľa pracovných plánov a vízií, ktoré ma ženú dopredu a nabíjajú ma energiou. Cieľ je jasný. Maximálne spokojní zákazníci!”

A aký je môj príbeh? Môj otec je zlatník, takže som mal k tomuto odboru naozaj veľmi blízko. Mal som ako dospievajúci rôzne plány, ale nakoniec som sa rozhodol pre prácu zlatníka/klenotníka. Otcova dokonalá práca ma pohltila a prvé úspechy v zlatníckych súťažiach, mi dodali potrebnú chuť kráčať po tejto ceste ďalej. Umenie ma vždy priťahovalo a páčilo sa mi, že človek niečo skutočne vytvára.

loretta uvod

Úspech nepríde len tak, je za ním tvrdá drina. Na začiatku som si zarobil len na základné živobytie a potreby, ale na druhú stranu som bol nesmierne rád, že robím niečo, čo ma naozaj baví a napĺňa. Snažil som sa stále zlepšovať, učiť sa čo najviac od otca a zameral som sa na výrobu extravagantnejších šperkov, na ktoré ľudia neboli až tak zvyknutí. Teraz už ľudia viac popustia medze svojej fantázii a ja som plne pripravený plniť ich najnáročnejšie túžby a sny o dokonalých skvostoch. Som v neustálom kolotoči, v plnom pracovnom nasadení, riešim dizajn, návrh šperkov a zasahujem aj do obchodu, teda do ich samotného predaja.

loretta 2 loretta 3

loretta 4

Pri tvorbe šperku musím dbať na to, aby mal módny a zároveň trvalý dizajn, ale aby sa aj dobre nosil. Chcem totiž, aby si ich v rodinách odovzdávali generácie a moja práca tak bola navždy “živá.” Veľakrát jeden šperk vyrábam aj mesiace, každý deň totiž príde nový nápad, nová myšlienka, alebo ma otec inšpiruje svojim dokonalým poznatkom. Mojou múzou je príroda. Je nádherná, pestrá a bezodná. Relaxujem v nej, naberám energiu a novú inšpiráciu. Vždy chodím aj so skicou, kde si hneď zakreslím všetko nové, čo ma napadne.

loretta 5

A nesmierne ma teší, že na  Slovensku sú ľudia konečne v móde aj v šperkoch odvážnejší. V zahraničí berú šperky predovšetkým ako investíciu, nakupujú väčšie a okázalejšie veci. Zaujímajú sa aj o to, aby bol šperk módny aj minimálne o ďalších 10 - 20 rokov. Snažím sa preto ľuďom vysvetľovať rozdiel medzi šperkom a “šperkom”. Keď si človek kúpi strieborný, alebo oceľový šperk, tak samozrejme nemôže počítať s tým, že bude nositeľný aj za pár rokov, a hlavne, že jeho hodnota bude rásť. To sa týka najmä snubných prsteňov a svadobných obrúčok. To sú totiž skutočne šperky vyrábané na celý život.

loretta 6 loretta 7

Na záver len toľko, že do svojej práce vkladám naozaj celé svoje srdce aj dušu, a túžim zákazníkom vždy vyčariť úsmev na tvári, keď uvidia šperk. Sústrediť sa chcem najmä na náš slovenský trh a samozrejme, ak bude záujem, uspokojiť aj ten český. Jednoducho, svoje šperky prezentovať všade, kde je o ne záujem a kde to má zmysel.

Martin Smolka

majiteľ, umelecký zlatník/klenotník, dizajnér

1029

Súvisiace články