Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 2. november 2019

Móda inšpirovaná chameleónom

Srozvojom technológií sa posúva do nových výšin aj samotná móda. Jednotlivé dizajny či látky nadobúdajú doteraz nevídané rozmery avlastnosti.

Móda inšpirovaná chameleónom

S rozvojom technológií sa posúva do nových výšin aj samotná móda. Jednotlivé dizajny či látky nadobúdajú doteraz nevídané rozmery a vlastnosti. Najnovším dôkazom toho sú robotické šaty z dielne kanadskej dizajnérky Ying Gao, reagujúce na prostredie, v ktorom sa aktuálne nachádzajú.

Dizajnérka navrhla dva modely, prvý nesie názov Flowing Water a druhý Standing Time. Jej predchádzajúce modely dokázali reagovať na blízkosť ľudí a tieto sa odpovedajú na prostredie, v ktorom sú. Tieto modely šiat vnímajú farby vďaka svetelným senzorom a miniatúrnym kamerám, ktoré zbierajú informácie o prostredí a podľa nich menia svoju štruktúru. Dáta, ktoré zhromaždia následne spúšťajú rôzne aktivity magnetov integrovaných v látke, čo spôsobuje jej pohyb.

2  3 

„Oproti predchádzajúcej kolekcii sú tieto dva modely autonómnejšie. Interagujú nielen s ľuďmi, ale aj samotným prostredím, takže človek už nie je srdcom odevu,“ povedala dizajnérka. Táto kolekcia tiež nevyužíva typické látky, ale silikón a sklo. Vďaka tomu dosiahla unikátny efekt, ktorý pôsobí živo až tekuto, dizajnérka ho popisuje ako chameleónsky vzhľad.

6 4

Vytvoriť tento projekt dizajnérku inšpirovala jej obľúbená poviedka neurológa Olivera Sacksa, Everything in Its Place. Okrem toho, že je Ying Gao robotickou módnou dizajnérkou, je tiež profesorkou na University of Quebec.

Foto: archív dizajnérky

1154

Súvisiace články