Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 6. apríl 2019

Vynálezy smerujúce módu k udržateľnosti

Aj tento rok sa odovzdávali ceny vsúťaži Global Change Award. Každoročne vyzdvihujú prácu spoločností, ktoré sa snažia zlepšiť podmienky módneho priemyslu po stránke udržateľnosti aekológie.

Vynálezy smerujúce módu k udržateľnosti

Aj tento rok sa odovzdávali ceny v súťaži Global Change Award. Každoročne vyzdvihujú prácu spoločností, ktoré sa snažia zlepšiť podmienky módneho priemyslu po stránke udržateľnosti a ekológie. Víťazi boli vybratí zo 6640 uchádzačov, čo je o viac ako polovicu vyšší počet ako minulý rok, pričom do súťaže sa zapojila takmer každá krajina na svete. Víťazmi sa stali tieto inovácie a technológie.

The Loop Scoop, circular.fashion

Prvé miesto tento rok obsadila nemecká spoločnosť, ktorá zároveň získala 300-tisíc eur na rozvoj biznisu. Špecializuje sa na čo najefektívnejšiu prácu s dizajnom a jeho výrobou. Zaoberá sa napríklad aj samotnými strihmi, ktoré by mali byť čo najlepšie využití. Každý detail dizajnového a výrobného procesu dostáva svoje “circularity.ID”, podľa ktorého si zákazník môže pozrieť, ako sa s daným produktom zaobchádzalo, kde vznikal a kto ho vyrábal.

Sane Membrane, dimpora

Outdoorové oblečenie je v módnom priemysle problematické. Musí dlho vydržať a musí si udržať svoju funkčnosť, pričom odolávať neraz musí extrémnym podmienkam. Zväčša sa na budovanie odolnosti využívajú chemikálie, ktoré neprospievajú životnému prostrediu. Avšak táto švajčiarska firma vytvorila alternatívu, ktorá nevyužíva toxické látky a namiesto nich sa spolieha na minerálne látky. Vznikla tak tenučká mikro membrána, ktorá odolá všetkým prírodným elementom bez toho, aby škodila životnému prostrediu.

2

Sustainable Sting, Green Nettle Textile

Kenská spoločnosť si uvedomuje, že móda potrebuje viac prírodných materiálov, ktoré plnia funkciu a estetiku. Podporuje preto produkciu surovej žihľavy, z ktorej stoniek sa následne vyrábajú odolné materiály podobné bavlne (ktoré samozrejme nepŕhlia) a zvyšky sa dajú využiť na výrobu papiera alebo farbív. Rastlina je extrémne nenáročná na pestovanie a tento projekt navyše vytvoril pracovné možnosti pre 200-tisíc malých fariem pi celej krajine.

3

Clothes That Grow, Petit Pli

Každý rodič vie, aké náročné je odievať dieťa, najmä v jeho prvých rokoch. Počas prvých dvoch rokoch svojho života totiž vymenia až 7 veľkostí, nakupovať udržateľne a uvedomelo je preto náročné. Táto britská spoločnosť však prišla s riešením a vytvorila líniu oblečenia, ktorá doslova rastie s dieťaťom. Je inšpirovaná origami, ale aj astronautickým oblečením a pritom ide o hravé kúsky pre našich najmenších.

4

Lab Leather, Le Qara

Dopad výroby kožených produktov je známy. Patrí k najväčším znečisťovačom prostredia, čo inšpirovalo peruánsku značku urobiť prvý krok k zmene. Svoju vegánsku kožu vyrába z ovocia a kvetín, pričom dokáže dokonale imitovať pravú kožu, jej vlastnosti aj vzhľad. Ide o najautentickejšiu vegánsku kožu na trhu a pritom je 100% rozložiteľná.

5

Medzi ďalšími zaujímavými projektami, ktoré boli ocenené sa ocitla napríklad značka Tandem Repeat a jej látka, ktorá sa dokáže sama opravovať, firma Reverse Resources, ktorá vytvára priestor na predaj zbytkovej látky alebo Sunthetics a ich využívanie solárnej energie na výrobu nových látok. Celý zoznam ocenených inovácií, produktov a technológií si môžete pozrieť tu.

Foto: Global Change Awards

1408

Súvisiace články