Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 4. november 2016

Za ktorými módnymi doplnkami treba hľadať muža?

Mnohé z vecí v našom šatníku berieme akosi automaticky, so samozrejmosťou. Sukňa padne v sparnom lete určite vhod, podobne ako teplá bunda v zime.

Za ktorými módnymi doplnkami treba hľadať muža?

Mnohé z vecí v našom šatníku berieme akosi automaticky, so samozrejmosťou. Sukňa padne v sparnom lete určite vhod, podobne ako teplá bunda v zime. Odkiaľ sa ale vzali, kto ich vymyslel a nosil prvý?

Legíny nosili pôvodne muži
Mnohé, najmä mladé a aktívne ženy, si bez legín nevedia svoj šatník predstaviť. V tmavom, lesklom prevedení sú výborným doplnkom moderne ladených, decentných outfitov, ale skvele poslúžia aj ako súčasť športového oblečenia. S legínami sa stretávame prakticky len u žien, muži ich nosia minimálne. Dnes. Inak tomu ale bolo v stredoveku. Práve z toho obdobia legíny pochádzajú. Na rozdiel od súčasnosti ich vtedy nosili takmer výlučne muži, bez ohľadu na ich spoločenské postavenie. Mocipáni aj neurodzení muži, všetci obliekali nohavice tak podobné dnešným legínam. Ženy objavili ich čaro až v 19. storočí a oficiálne si legíny osvojili až v polovici minulého storočia. Poznáte kaliopky? Práve tie predchádzali dnešným, moderným legínam.

Od prudérnej dlhej sukne k mikrosukniam
Aj sukne majú za sebou zaujímavú históriu a prerod. Tá najstaršia bola vyrobená zo spletenej slamy a objavili ju v istej arménskej jaskyni. Kto ju vyrobil a nosil sa asi nedozvieme. Avšak zachovali sa spoľahlivé pramene o tom, že v starovekom Egypte, v období 2 – 3 tisíc rokov pred Kristom, nosili sukne výhradne muži. Tieto sukne sa vyrábali z ľanu alebo bavlny, pre tých najmajetnejších potom z hodvábu. Muži si ich v páse prichytávali koženými opaskami.

Podobne ako legíny, aj sukne sa postupne stali takmer výsostne ženským oblečením. Všetko začalo v stredoveku, asi v 14. - 16. storočí. Prudérna doba toho moc nedovoľovala, preto aj sukne boli dlhé a široké. Isté uvoľnenie nastalo až v medzivojnovom a povojnovom období 20. storočia, kedy sa sukne vyšplhali nad kolená a v 60tych rokoch ešte vyššie. Minisukne sa stali symbolom doby a skracovanie pokračovalo až do fázy „mikro“. Dnes sa so sukňami pracuje naozaj variabilne nie len čo sa dĺžky týka. Farby, strihy a použité materiály robia z tohto odevu jeden z najuniverzálnejšie použiteľných kúskov v dámskom šatníku.

modne doplnky 001

Aby sa mohli baviť, vymysleli bundy
Bundy, podobné tým dnešným, majú pôvod v 18. storočí. Asi nikoho neprekvapí, že sa „narodili“ na Britských ostrovoch, kde príroda dažďom, prehánkami a sychravým počasím skutočne nešetrí. Prvé bundy sú spájané s menom Stephen Gulyasa, bývalého vojaka, ktorý bundám podobné oblečenie navrhol pre amerických vojakov. Jeseň života prežil práve v Británii, kde sa venoval svojim najväčším záľubám – jazde na koni, lovu a rybolovu.

A práve vďaka svojmu výmyslu, prechodnej bunde, bol pri ich vykonávaní v teple a pohodlí. Prvú bundu na zimu navrhol o niekoľko desiatok rokov neskôr chemik a vášnivý horolezec George Finch. Písal sa rok 1922 a Finch sa ako 34-ročný v tom čase zúčastnil expedície na Mount Everest. Jeho vrchol síce expedícia nedosiahla, ale niekoľko ďalších výprav áno. Aj vďaka Finchovmu nápadu. Zľavové kódy dnes robia zo zimných aj prechodných búnd oblečenie dostupné každému.

modne doplnky 002

Balerínkami splnila prianie svojmu synovi
Balerínky patria medzi najobľúbenejšie dámske topánky, no čuduj sa svete, aj pri ich zrode stál muž. Ako už ich názov napovedá, svoj pôvod odvodzujú od baletných topánok. Konkrétne od tých, ktoré na požiadanie svojho syna navrhla a ušila Rose Repetto. Tá si postupom času získala v obuvníckej brandži veľké renomé a nemala núdzu o prominentných zákazníkov.

Jednou z TOP zákazníčok bola napríklad Brigitte Bardot, francúzska modelka, herečka a speváčka, ktorá pozdvihla obľúbenosť baleríniek až ku hviezdam. Ako boli balerínky previazané so svojou stvoriteľkou ukázali 80te roky. So smrťou Rose Repetto sa z pozornosti vytratili aj balerínky. Ale nie celkom. V roku 1999 týmto topánkam prinavrátil lesk a slávu francúzsky podnikateľ a obchodník Jean-Marc Gaucher.

Zdroj: seocentrum

    1449

    Súvisiace články