Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 7. júl 2021

Umelecko - remeselné duo Uhrecki prichádza s novou kolekciou šperkov ANTOAN

Uhreckí, manželia, umelci, šperkári a dizajnéri. Veronika a Jožo sú dvojicou, ktorá vytvorila značku UHRECKI, ktorá je zasvätená umeleckému remeslu v kove.

Umelecko - remeselné duo Uhrecki prichádza s novou kolekciou šperkov ANTOAN

Uhreckí, manželia, umelci, šperkári a dizajnéri. Veronika a Jožo sú dvojicou, ktorá vytvorila značku UHRECKI, ktorá je zasvätená umeleckému remeslu v kove. Tvoria vlastné kolekcie jedinečných šperkov, interiérových objektov a designového nábytku, ale venujú sa aj zákazkovej výrobe na mieru a spolupráci s externými dizajnérmi. Ich najnovším projektom je ANTOAN, ktorý vznikol vďaka spolupráci manželov s ilustrátorkou Andreou Roškovou.

Skôr ako sa dostaneme k najnovšej kolekcii, predstavte nám prosím vašu značku a tvorbu.

Keď sme sa dali dokopy, boli sme šperkárka a umelecký kováč, no spoločným životom sa nám začali prepájať aj naše projekty. Vždy sme si išli po radu za tým druhým, konzultovali sme. Jedného dňa sme potrebovali stojan na drevo do nášho bytu a rozhodli sme sa spraviť produkt, výtvarne kvalitný a pritom aj funkčný. Vtedy prišla myšlienka založiť si vlastnú značku, keďže pracujeme prevažne spolu ako manželia Uhreckí. Stačilo odobrať dĺžeň na I a názov bol na svete. Svoju tvorbu tak máme pod jednou strechou, čo nám značne zjednodušuje prezentáciu, aj rozširuje okruh potenciálnych klientov.

Uhrecki antoan detsky odznak naramok chlapec baobab  Uhrecki detske nausnice zlate detsky odznak dievca chlapec 

Šperky sú základom vášho portfólia, avšak vyrábate aj nábytok a interiérové objekty. Je to asi v tom zaujímavom spojení, vy ste vyštudovaná šperkárka, váš manžel je talentovaný umelecký kováč a konštruktér.

Áno, môže sa zdať, že šperky u nás dominujú, ale je to skôr spôsobené tým, že projekty z ocele (zábradlia, brány...), teda manželova doména, trvajú dlhšie a často sa nedajú hneď nafotiť, pretože zvyšok stavby nie je ešte dokončený, alebo sa k tomu už jednoducho nedostaneme. Niekedy to trvá aj trištvrte roka až rok, kým manžel dokončí zákazku, pokým za ten čas ja vyprodukujem množstvo šperkov. Pri týchto veľkých projektoch som ja ten článok, čo má veľa otázok a hľadá, kde by sa mohol stať zádrhel, riešim administratívu a veci s tým spojené, aby mal Jožo, čo najviac priestoru a pokoja na riešenie výrobných plánov a nakoniec samotnej výroby. Pri šperkoch mi zasa on vymýšľa rôzne "zlepšováky", prípravky a systémy, ktoré mi uľahčia prácu, no výroba je už na mne (aj keď zlato očarilo už aj jeho a rád sa príde „pohrať“ do mojej dielne☺). Navrhujeme väčšinou spolu. Keď sa nezhodneme, necháme si nejaký čas a keď sa neskôr k tomu vrátime, nájdeme riešenie, ktoré vyhovuje obom. Pri výrobe si chodíme po radu a konzultáciu jeden za druhým.

uhrecki sperky nabytok zakazky design umenie kolekcia antoan 2

Spomínali sme váš najnovší projekt ANTOAN. Aká je jeho hlavná myšlienka?

V kolekcii ANTOAN sme sa prioritne sústredili na vytvorenie puta medzi deťmi a dospelými, s prihliadaním na možnosť vytvorenia krásneho dedičného šperku, ktorý sa v rodine dedí z generácie na generáciu. Prvotne však išlo o ideu vytvoriť chlapčenský šperk pre nášho syna Júliusa, ktorý už dlhšie po nejakom kúsku túžil. Hľadali sme prienik detského sveta s tým dospelým, až sme sa dopracovali k Antoine de Saint-Exupérymu, ktorý mal minulý rok 120. výročie narodenia.

Aká bola spolupráca s ilustrátorkou Andreou Roškovou, ktorá navrhla pôvabné ilustrácie, ktoré sa pod vašimi rukami zmenili na šperk?

Andrea je naša spoločná priateľka, takže to bolo veľmi fajn a obohacujúce, no zároveň zvláštne, lebo sme vlastne celý projekt vyriešili bez osobného stretnutia kvôli pandémii. Museli sme si všetko fotiť a posielať a potom konzultovať online, na čo sme neboli zvyknutí. Andrea a aj my sme veľmi expresívne osoby, ktoré radi naplno „brainstormujú“ do noci, avšak tentokrát sme museli zmeniť taktiku. Andrei sme nechali úplne voľnú ruku v prvotných nápadoch, až neskôr pri konzultáciách sme sa zapojili a všetko opakovane preberali, až kým sme boli všetci úplne spokojní. V tomto projekte bol aj Jozef zainteresovaný do rovnakej miery ako ja, čo bolo tiež super. Trávili sme hodiny spolu v ateliéri pri modelovaní jednotlivých ilustrácií do priestoru. Veľa som sa od manžela naučila, nakoľko ja som veľkú skúsenosť s takouto prácou doposiaľ nemala. Bol to taký medailérsky pracovný postup.

uhrecki sperky nabytok zakazky design umenie kolekcia antoan 6

Môžete konkrétne priblížiť, aké šperky a pre koho patria do kolekcie ANTOAN?

Kolekcia pozostáva z náušníc RÓZA, VIXA, STELA s detským a napichovacím (puzetkovým) uzáverom a odznakov / náramkov PLANETOID, BAOKAZ, VETROPLÁN. Kolekcia je určená pre všetkých, malých aj veľkých, chlapcov aj dievčatá, ktorí nezabudli snívať.

Viem, že Vám išlo aj o vytvorenie tzv. chlapčenského šperku. S akou odozvou sa stretla táto myšlienka?

Odozva je veľmi pozitívna, no nakoľko je tento trend na Slovensku v začiatkoch, pracujeme na jeho zviditeľnení.

uhrecki sperky nabytok zakazky design umenie kolekcia antoan 5

Nápadov máte asi stále veľa, prezraďte nám, čo máte momentálne v tvorivom procese mysle, na čo sa môžu vaši klienti tešiť?

Nápadov je vždy viac ako sa dá reálne spracovať za jeden život. S tým sme sa už zmierili. Ja sa chcem teraz povenovať viac autorskému šperku. Mám tému, ktorá sa mojou tvorbou prelína už roky a konečne to nejako začína dozrievať. Druhá priorita je dostať ANTOANa do povedomia, začať robiť väčší náklad, osloviť viac kamenných predajní (zatiaľ si kolekciu môžete pozrieť a zakúpiť v bratislavskej Slávici a samozrejme online). Znamená to, že budem musieť obmedziť množstvo zákazkovej výroby. Čo sa týka Jozefa, ten má pár veľkých projektov v riešení, takže ešte uvidíme čo z toho nakoniec budeme robiť. Na leto máme takú čerešničku v podobe sochárskeho sympózia Práci česť v Prešove, ktoré organizuje náš kamarát výtvarník, sochár, kováč Michal Kačmár. Radi by sme tam obaja spravili vlastnú sochu.

Viac informácií: www.uhrecki.com
FB a Instagram:
@uhrecki
@antoan.kids

 

1176

Súvisiace články