Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 4. marec 2021

Erika Palkovičová: Naučiť sa počúvať svoj vnútorný hlas je základ

„Učím sa na vlastných chybách, robím vlastné rozhodnutia, ale aspoň viem, že žijem podľa seba. A keď niečo nevyjde, neobviňujem iných,“ hovorí Erika, ktorá patrí k najúspešnejším modelkám agentúry Elite Bratislava.

Erika Palkovičová: Naučiť sa počúvať svoj vnútorný hlas je základ

„Učím sa na vlastných chybách, robím vlastné rozhodnutia, ale aspoň viem, že žijem podľa seba. A keď niečo nevyjde, neobviňujem iných,“ hovorí Erika, ktorá patrí k najúspešnejším modelkám agentúry Elite Bratislava. Vďaka svojej cieľavedomosti si plní jeden sen za druhým. Ako sama hovorí, pokiaľ človek v živote niečo chce, berie akékoľvek prekážky iba ako výhovorky.

Aká bola Erika pred tým, ako vstúpila do modelingového sveta?

Nevedela som presne, čo chcem. Zaujímala som sa o veľmi veľa vecí – umenie, ekológiu, vysádzala stromčeky, robila náučné chodníky, dokonca som bola tento projekt reprezentovať v Kanade na detskom samite. Bola som skôr taký malý aktivista. Nikdy by mi nenapadlo, že môj výzor by ma živil. Ako dieťa som bola skôr hanblivá, nevýrazná, nesebavedomá a okrem mojej sesternice boli moji kamoši zväčša chalani.


Vraj si na kasting Schwarzkopf Elite Model Look išla pôvodne iba ako sprievod pre kamarátku a až na mieste si sa rozhodla vyskúšať to tiež... Naozaj si nikdy predtým nesnívala o tom, že budeš modelkou?

Nesnívala. A hlavne som nemala pocit, že by som spĺňala akékoľvek kritériá. Mamine vždy vraveli, aby ma prihlásila na súťaž krásy. Zásadne som to odmietala a hnevalo ma to. Skôr som chcela byť zaujímavá niečím iným, nechcela som, aby pri tom zohrával úlohu môj výzor.

9V2A1939 3  9V2A0936 

Ak sa nemýlim, mala si vtedy sedemnásť rokov. Mnohé dievčatá začínajú oveľa skôr. Videla si v neskoršom štarte nejaké výhody oproti mladším „kolegyniam“?

Nevidela som v tom žiadne extra výhody, skôr som sa oproti mladším dievčatám cítila stará. Nepovažovala som sa za modelku, nemala som ani dostatočnú výšku, necítila som na finále Schwarzkopf Elite Model Looku. Myslela som si, že sa museli agenti pomýliť a prvé dva roky som odmietala cestovať, na čom sa doteraz v mojej agentúre Elite Bratislava smejeme. Prvé dva roky to mali so mnou bookeri naozaj ťažké. Mojou výhodou bolo možno práve to, že som bola uvoľnená. Nepovažovala som modelingovú kariéru za zásadnú vec a keď by som nedostala žiadnu prácu, môj svet by sa nezrútil. No i tak som jej mala od začiatku dosť. Napriek tomu, že som nikdy neodchodila ani jednu prehliadku na týždni módy, dokázala som si od začiatku modelingom na seba zarobiť a tam niekde nastal zlom. Po posledných dvoch rokoch na obchodnej akadémii bez individuálneho študijného plánu a snahy zladiť školu a cestovanie za prácou som sa rozhodla dať profesionálnemu modelingu šancu.

9V2A0067  9V2A1323 

Si veľmi cieľavedomá a čo si zaumieniš, to si splníš. Napríklad ako sen žiť v Austrálii, ktorý si si v agentúre presadila, aj keď táto lokalita nebýva zvykom...

Môj sen bol vtedy odísť ďaleko. Cestovala a pracovala som v Európe, no dlhšie obdobie som pracovne nikde nežila. Mala som pocit, že potrebujem oddych, jednoducho zažiť niečo iné a prísť na nové myšlienky. Nechcela som však nepracovať a ani by som nedokázala len tak posedávať. Chcela som žiť v jednom meste a tam aj pracovať. Nelietať. Sydney bolo preto dokonalým riešením. V zime som si naplánovala odletieť za teplom do mesta na pláži, kde môžem pracovať ako modelka. Bol to pre mňa istým spôsobom únik. Párkrát som to už pred tým navrhla bookerovi, no vždy som mala dosť práce a jednoducho to nepripadalo do úvahy. V roku 2017 som však trvala na tom, že chcem ísť. Naplánovala som si to cez obdobie Vianoc, argumentovala som tým, že v Európe je v tom čase trh pozvoľnejší, preto o veľa neprídem. Nakoniec mi to umožnili a bolo to najlepšie rozhodnutie. Odísť sama do sveta, do krajiny, kde nikoho nepoznám a kde som nikdy nebola, bolo oslobodzujúce.

9V2A9879

9V2A1936 9V2A1635 9V2A1709

Čo ďalšie vo svojom živote považuješ za svoju veľkú výhru, o ktorú si sa musela „pobiť“?

Vždy som bojovala s predsudkami ľudí k tomu, ako vyzerám, a s tým, že ma môj výzor živí. Uráža ma, keď si ľudia myslia, že modelky sú hlúpe, neschopné, že sa o seba samy nedokážu postarať. Modeling vyzerá v praxi celkom inak, ako si mnohí predstavujú, a je to práca ako každá iná. Za svoju najväčšiu výhru v súvislosti s kariérou považujem to, že vďaka tomu, čo robím, som mohla pomôcť mamine a postarať sa o ňu. Práve to bola moja najväčšia motivácia posúvať sa vpred. Vždy som bola samostatná a chcela som byť nezávislá.

9V2A0527  9V2A1347 

Vždy si bola taká silná osobnosť, alebo si sa to naučila skúsenosťami a prácou na sebe?

Tvrdohlavá som bola vždy. Všetko som si robila po svojom a keď sa ma niekto snažil navigovať a usmerňovať, urobila som vždy presný opak. Ale z toho som už vyrástla. Nejdem vždy hlavou proti múru. Učím sa na vlastných chybách, robím vlastné rozhodnutia, ale aspoň viem, že žijem podľa seba, a keď niečo nevyjde podľa mojich predstáv, neobviňujem iných. Na druhej strane to nikdy nejde v rozpore s mojou prácou, kde sa snažím byť maximálne zodpovedná a profesionálna.

Nechce sa mi však veriť, že nemáš nikdy momenty, keď máš chuť povedať si, že na to kašleš, že to nezvládaš...

Také pocity mávam často. Myslím si, že všetci ľudia sme na tom rovnako, máme dobré aj zlé dni. Podstatné je, ako si s tým dokážeme alebo nedokážeme poradiť. Ja sa väčšinou stiahnem do seba a odmlčím. Nerada sa sťažujem. Snažím sa precítiť všetky pocity, či už dobré, alebo zlé. Prísť na to, čo mojej kríze predchádzalo. Netvárim sa, že je všetko vždy super. Niekedy zostanem doma, nevyjdem z postele, poplačem si. Inokedy, naopak, potrebujem zavolať mamine alebo priateľovi, idem na box alebo jogu. Mám šťastie, že mám okolo seba i keď malý, ale zato veľmi dobrý okruh najbližších priateľov a viem, že keby niečo, môžem im zavolať aj o polnoci.

9V2A0415  9V2A0591 

Už roky žiješ a pracuješ v New Yorku. Prečo si sa rozhodla usadiť práve tam?

Pochádzam z maličkej dedinky, no žiadalo sa mi ísť do sveta. Ako modelka som si nikdy neverila a ani som nemala sny o hviezdnej kariére. Naopak, chcela som najmä cestovať, byť s ľuďmi z odlišných kultúr. Dodnes si pamätám nadpis z učebnice angličtiny: New York is a melting pot. New York bol môj sen. Neviem prečo, milovala som ho už dávno pred tým, ako som tam prvý raz cestovala. Z filmov a fotiek. Keď prišiel modeling, bola to tá správna príležitosť na splnenie tohto sna.

Predpokladám, že tým, že žiješ v NY, máš tam aj veľa pracovných príležitostí...

Pred mojím druhým odchodom do New Yorku som žila asi 4 a pol roka v Európe, čo znamená, že som tu veľa pracovala. Nemusela som tráviť čas v nejakom veľkomeste, napríklad Paríži alebo Londýne (tzn. on-stay), ku koncu som už iba lietala za prácou a naspäť domov. Bolo toho dosť. No a keď som odchádzala do New Yorku, musela som počítať s tým, že o to všetko prídem, keďže európski klienti často nechcú investovať veľké sumy za letenky z Ameriky kvôli jedinému dňu práce. I keď som pracovala primárne v Amerike, lietala som často. Na jeden deň do Kórey alebo na Maldivy. Modeling je už taký. A ja som vďačná, že mám klientov ochotných dopraviť ma, kamkoľvek potrebujú.

9V2A1063  9V2A1929 

Ako vyzerá tvoj bežný deň v New Yorku?

Moje dni zahŕňajú fotenia, kastingy, hodiny boxu alebo jogy a klasické stretávanie kamarátov v meste. I keď mám svoj režim, každý deň je iný. New York mi dáva nekonečne veľa možností, ako tráviť voľný čas. Ak nejaký mám... Bývam vo Williamsburgu (mojej najobľúbenejšej časti NY) s kamarátkou z Kanady, s ktorou som sa stretla v Tokiu v roku 2011. Sme takmer ako sestry a o všetko, čo prežívame, sa delíme. New York však dokáže byť veľmi osamelé miesto i napriek svojmu počtu obyvateľov. Keď som mala 21 rokov, prenajala a zariadila som si byt na Manhattane úplne sama a veľmi som to oľutovala.

Ktorí dizajnéri patria k tvojim obľúbeným?

Moje srdcovky sú a asi aj navždy zostanú Isabel Marant, Alexander Wang, Balenciaga a Zimmermann. Okrem toho sa mi veľmi páči Jacquemus.

Čo je tvojím najhodnotnejším kúskom v šatníku?

Najväčšia kabelka Sac de jour od Yves Saint Laurent v sivej farbe.

9V2A1558  9V2A0191 

Akým spôsobom najčastejšie nakupuješ a čo?

Priznám sa, že som príliš nepodľahla online nakupovaniu. Mám rada kamenné obchody a veci vždy radšej vidím naživo, cítim na vlastnej koži. Mám rada dizajnérske kúsky, no pre viac „effortless look“ ich kombinujem s lacnejšími. Neobľubujem však fast fashion a trendy, preto všetko, čo kupujem, je na viac rokov než len na jednu sezónu. Posledné dva roky som začala nakupovať aj vo vintage obchodoch. Mám rada unikátne veci, ktoré sa už nedajú nájsť v bežných obchodoch, a rada si z nich vyskladám vlastný look. Som typ človeka, ktorý má rád originalitu. Môj štýl by som ani nevedela zaradiť a zaškatuľkovať. Obdivujem 70. roky pre ich farebnosť a tvary, ale keďže som narodená v 90. rokoch, táto móda je mi blízka tiež. Mám rada minimalistické a jednoduché oblečenie skombinované s výraznými doplnkami a topánkami. Najviac vystihujúce pre mňa je asi „mix and match“.

Aktuálne sa veľa hovorí aj o návrate k prirodzenosti a našej podstate. Je to vidieť nielen na kolekciách dizajnérov, ale aj na stylingu modeliek, ktoré sú často ultra natural „nalíčené“. Aké beauty trendy ovplyvňujú teba?

Úprimne, ja sa nikam „nevraciam“, keďže som prirodzenosť vyznávala vždy. Keď nepracujem, nenosím mejkap vôbec. Moje líčenie na kastingy pozostáva z korektora, maskary, lícenky a balzamu na pery. A dokonca aj produkty, ktoré používam, som nezmenila už zopár rokov. Už dávnejšie som si prestala upravovať aj obočie a doteraz nerozumiem, prečo som s tým kedysi začala. Vlasy si umývam každý deň, mám rada sviežosť, ale inak ich neupravujem. Teší ma, že sa vrátil trend prirodzenosti. Mám rada, keď sú ľudia takí, akí sú, svojskí. Nikdy som nerozumela tomu, že všetci chcú vyzerať ako niekto iný a tomu prispôsobujú svoj mejkap, farbu vlasov, oblečenie…

9V2A1387  9V2A1160 

Topmodelka by mala byť niečo ako vzorová ukážka kalokagatie – ideálu harmonického súladu fyzickej a duševnej stránky človeka. Ako na sebe pracuješ?

Cvičím box, kickbox, jogu a niekedy zájdem na pilates. Fyzická aktivita je pre mňa dôležitá. Čo sa týka duševných aktivít, vždy, keď mám čas, snažím sa meditovať. Analyzujem svoje myšlienky a snažím sa ich zapisovať. Vždy, keď mám zlú náladu alebo som smutná, kreslím.

Postavu si udržiavaš vo forme aj spomínaným thajským boxom, ktorý sa stal populárnym aj medzi ženami. Pôsobíš veľmi krehko, prečo práve tento tvrdý tréning?

Box ani kickbox som nikdy nepokladala za niečo, čo patrí iba mužom. Nie som vôbec agresívny a výbušný človek, práve naopak. No ani si nemyslím, že som krehká. Verím však, že výzor môže ľudí miasť. Mám rada takéto kontrasty, viem, že nevyzerám ako niekto, kto denne udiera do mechu, no bavia ma prekvapené pohľady a na druhej strane, je to pre mňa veľmi motivačné. Beriem to ako fyzickú aktivitu, ktorá ma baví a pri ktorej dokážem na 100 percent vypnúť.

9V2A0125  9V2A0313 

Vzhľadom na koronakrízu si sa z New Yorku vrátila na Slovensko, kde si ešte aj dnes. Ako ty, človek, ktorý zjavne potrebuje neustále cestovať a byť v akcii, znáša takéto obmedzenia slobody?

Zo začiatku som cítila stres a strach. Noc pred odletom do New Yorku som volala bookerovi zo Švédska (kde som bola na fotení), aby môj ranný let do NY zrušil a bookol mi novú letenku do Viedne. Nevedela som, čo nás čaká, mala som strach o rodinu a priateľa. Pár dní nato boli zrušené lety medzi Amerikou a Európou, čo som vôbec neznášala dobre. Všetky moje veci zostali v New Yorku. Po čase som sa zmierila s tým, že všetko je, ako má byť, a toto nie je len o mne, ale o nás všetkých. A že nie som jediná v takejto situácii. Čo ľudí vždy prekvapí, je, že som introvert, a preto mi karanténa ako taká neprekážala. Zvykla som si aj vďaka práci, že som na pracovných cestách vždy sama. V hoteli, na letiskách, v lietadlách, taxíkoch. Čas doma som sa snažila využiť na to, aby som samu seba viac spoznala a prišla na to, čo sú moje priority a ako chcem žiť. Navyše, čas, ktorý trávi človek sám so sebou v tichosti, je príjemný. Vynára sa veľa myšlienok, ale práve vtedy treba počúvať svoj vnútorný hlas, ktorý často nepočuť cez všetky okolité vplyvy a ruchy bežného, no často uponáhľaného života.

9V2A0415  9V2A1219 

V súvislosti s tvojimi „dvoma domovmi“ a cestovaním by ma zaujímalo, ako sa dá v takomto tempe fungovať vo vzťahu. Tvoj dlhoročný partner je Slovák žijúci v Trnave, ty si väčšinu roku v NY.

Práve pre cestovanie som nikdy nerandila takým klasickým spôsobom. Vždy, keď prišiel do môjho života potenciálny partner, musela som si byť na sto percent istá, že vie, do čoho ide a čo ho pri mne čaká. Nie som a nikdy ani nebudem typ ženy, ktorá sa spolieha na partnera. Muž, ktorý pri mne stojí, musí byť silný, inak to nemá význam. Môj priateľ od začiatku podporoval všetko, čo som robila, a ja si to veľmi vážim. Stál za mnou pri každom rozhodnutí, i keď to bolo rozhodnutie odísť do NY. Cestoval za mnou vždy, keď sa dalo. Sám má toho veľa na Slovensku a je pracovne vyťažený. Dopredu však máme vždy niečo naplánované. Myslím si, že ak človek v živote niečo chce, musí to chcieť tak veľmi, že akékoľvek prekážky vidí iba ako výhovorky. Napriek tomu, že by som partnera mala stále najradšej pri sebe v New Yorku, nechcem byť sebec. Môj priateľ má zázemie, prácu a úžasnú partiu kamarátov doma na Slovensku a ja netuším, ako dlho ešte ostanem v New Yorku. Bolo by odo mňa nanajvýš egoistické prosiť ho, aby sa presťahoval, keď ani sama neviem, kde budem o rok.

Plánuješ sa v budúcnosti vrátiť domov na Slovensko a zapustiť tu korene?

Nie som typ, ktorý má do bodky svoj život rozplánovaný. Žijem tu a teraz, snažím sa zodpovedne pristupovať k svojej práci a zároveň nezanedbávať seba ani vzťahy, ktoré si pestujem. Neviem v aktuálnej situácii jednoznačne povedať, kde by som sa chcela v budúcnosti usadiť. S priateľom máme viac variantov a každý z nich môže byť reálny. Rovnako neuvažujem nad tým, čo sa bude diať v momente, keď s modelingom skončím. Ak sa to raz stane, viem, že moje aktivity budú súvisieť s ekológiou a udržateľnosťou, ktoré ma zaujímavú už od detstva.

Text: Jana Gombošová
Foto: Patrícia Kvasňovská

1522

Súvisiace články