Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 14. december 2020

Vitajte vo svete originálnych módnych kúskov mladej značky Rencissa

Za slovenskou módnou značkou Rencissa stojí Renáta, ktorá sa od malička zaujímala o ručné práce a šitie. Keď navštevovala základnú školu, rodičia jej kúpili šijací stroj, a to bol začiatok príbehu o láske k móde, šatám a oblečeniu, ktoré pod jej rukami vznikali.

Vitajte vo svete originálnych módnych kúskov mladej značky Rencissa

Za slovenskou módnou značkou Rencissa stojí Renáta, ktorá sa od malička zaujímala o ručné práce a šitie. Keď navštevovala základnú školu, rodičia jej kúpili šijací stroj, a to bol začiatok príbehu o láske k móde, šatám a oblečeniu, ktoré pod jej rukami vznikali. S Renátkou sme sa rozprávali nielen o jej začiatkoch, ale aj založení vlastnej značky i o kreativite a móde ako takej.

Začiatok vášho príbehu som už načrtla, tak nám prezraďte ako to bolo ďalej.

Áno, už ako dieťa, malá školáčka som neustále listovala v Burde, vykreslovala som si strihy, ktoré mám dodnes odložené. Keď som dostala od rodičov spomínaný šijací stroj, začala som šiť oblečenie sebe i kamarátkam. Už vtedy som vedela, že sa chcem šitiu venovať profesionálne. Po ukončení školy, keď som nadobudla dostatočnú prax a odvahu, otvorila som si zákazkové krajčírstvo. Zahrávala som sa s myšlienkou založiť si vlastnú značku. Vtedy som už mala prvý model hotový a ľudia ma podporovali. Tak vznikla moja značka.

Ako by ste charakterizovali svoju tvorbu? Aký štýl módy vytvárate?

Mám športovo elegantný štýl, aj keď sa občas rada poberiem aj iným smerom. Svoje modely sa snažím tvoriť tak, aby sa dali kombinovať s rôznymi štýlmi obuvi a modely navzájom medzi sebou. Zastávam jednoduchosť, veď  "v jednoduchosti je krása". A ja rada vyzdvihuje krásu žien.

rencissa moda znacka sitie slovensko renata invencia rucna vyroba handmade 6  rencissa moda znacka sitie slovensko renata invencia rucna vyroba handmade 7 

Ako vznikajú vaše modely, čo vás inšpiruje?

Čo ma najviac inšpiruje, to sú kvalitné látky. Najprv hľadám materiál, ktorý má očarí. Musí ma chytiť na prvý pohľad a dotyk, lebo keď váham, tak už viem, že to nebude ono. Keď mám svoju vyvolenú látku popremýšľam, načo je materiál vhodný. Ak už mám predstavu,urobím si strih, ušijem vzorku - prototyp. Aj tú prvú ušijem tak, že aj keď to nebude finálna verzia,vždy ju chcem niekomu darovať. Keď je vzorka hotová, začína sa testovanie, napríklad ako znáša oder, pranie, čo by sa dalo ešte pridať alebo ubrať. Všetko záleží od daného materiálu. Rada sa nechám inšpirovať aj návrhmi a názormi od mojich zákazníčok – posúva to aj moju tvorbu.

Na čo kladiete pri výrobe modelov dôraz?

Pri výrobe dbám na nadčasovosť a udržateľnosť. Každý jeden kus je strihaný mojimi rukami. Látku nikdy nevrstvím, to je pre mňa dôležité, aby sa látka neposunula ani o milimeter. Robím malosériovú výrobu.Rada pracujem s prírodnými materiálmi ako bavlna, bambus či viskóza. K mojím obľúbeným materiálom patria aj elastické látky či jemné pleteniny.Ani zmesové tkaniny nie sú pre mňa cudzie. Aj tie majú svoje výhody, napríklad trvácnosť farieb a podobne. Čo sa strihov týka, uprednostňujem klasické strihy, s ktorými sa dá pekne pracovať a dolaďovať detaily. Fantázii sa medze nekladú a z jedného strihu môže vždy vzniknúť niečo nové a iné.

rencissa moda znacka sitie slovensko renata invencia rucna vyroba handmade 8

Na čom pracujete práve teraz?

Teraz som vytvorila kolekciu Trianglových dizajnových kabeliek/tašiek. S nimi som sa skutočne pohrala, aby boli dokonalé, kvalitne  vypracované, podšité. Riešila som, ktorá akú záťaž unesie, aby spĺňali moje kritériá a boli vhodné na pohodlné nosenie. Veď sme ženy a chceme, aby sa nám do tej kabelky veľa zmestilo.

Na aké novinky v nasledujúcej kolekcii vašej značky sa môžeme tešiť?

Kolekciu presne neplánujem,tvorím spontánne a intuitívne. Uvidím krásny materiál, neviem odolať a určite z neho niečo vyčarím. Svoje kúsky sama navrhujem a s radosťou ich šijem.Novinky určite budú postupne pribúdať, aby moje klientky mohli naďalej kombinovať svoje kúsky. Určite plánujem pridávať vesty, saká, kabátiky, sukne, šaty či nohavice. Na všetko treba čas, aj na kvalitu.

Viac informácií: www.rencissa.eu
Facebook: @rencissa
Instagram: instagram.com/rencissa

1306

Súvisiace články