Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 19. marec 2020

Tréning s topmodelkou Erikou Palkovičovou: Krehká kráska v boxerských rukaviciach

Topmodelka agentúry Elite Bratislava Erika Palkovičová je známa nielen vďaka úspešnej modelingovej kariére, ale aj vášni k boxu, ktorému sa intenzívne venuje. My sme s touto éterickou kráskou mali možnosť stráviť dopoludnie v trnavskom Spartakus Fight Gym, kde sme nahliadli do jej bežného tréningového dňa.

Tréning s topmodelkou Erikou Palkovičovou: Krehká kráska v boxerských rukaviciach

Topmodelka agentúry Elite Bratislava Erika Palkovičová je známa nielen vďaka úspešnej modelingovej kariére, ale aj vášni k boxu, ktorému sa intenzívne venuje. My sme s touto éterickou kráskou mali možnosť stráviť dopoludnie v trnavskom Spartakus Fight Gym, kde sme nahliadli do jej bežného tréningového dňa. Spoločne s trénerom muay thai, Danielom Hromekom, nám predviedli ako vyzerá tréning thajského boxu a v rozhovore nám známa topmodelka prezradila jej začiatky s týmto bojovým športom. Nechajte sa inšpirovať motivačným videom a životným štýlom Eriky, s ktorou sme sa porozprávali aj o živote v New Yorku, modelingu, vegánstve či starostlivosti o pleť.





Keď sme sa stretli na natáčaní videa pre Top Fashion magazín, prišla si nenalíčená a s vlasmi zopnutými v gumičke, napriek tomu na záberoch vyzeráš akoby sa o teba staral tím stylistov a vizážistov. Čomu vďačíš za svoj rozžiarený look?

Ťažko sa mi odpovedá na túto otázku, keďže ja som mala opačný pocit, haha. Samozrejme, že zdravý životný štýl je u mňa na prvom mieste a staré dobré klišé - veľa vody a spánku. 

Pri líčení v bežný deň sa riadiš heslom menej je viac. Čo sa týka starostlivosti o pleť, zastávaš rovnaký názor alebo naopak používaš viac produktov?

Čo sa týka mojej starostlivosti o pleť, riadim sa rovnakým heslom. Empiricky som na sebe odpozorovala, že čím menej svoju pleť zbytočne zaťažujem rôznymi druhmi krémov, masiek či olejčekov, tým je šťastnejšia. Používam iba čistiaci gél, čistiacu vodu a krém. Masky si dávam iba výnimočne, takmer vôbec nechodím na ošetrenia pleti. Samozrejme, každému vyhovuje niečo iné, no ak človek nemá akné alebo vyslovene problematickú pleť, neodporúčala by som ju zbytočne zaťažovať veľkým množstvom produktov. Viem, že tlak sociálnych médií je veľký, ale ja naďalej zostávam verná svojim osvedčeným metódam.

2  3 

Aký je tvoj vlastný „kokteil krásy“ ? Kombinácia produktov, trikov alebo stravy, ktorá pre teba funguje naozaj stopercentne. 

Som vegánka. A táto skutočnosť súvisí so všetkým. Moja strava je to, na čo sa naozaj spolieham, čo sa týka pleti, energie, športu alebo pri cestovaní a následnom jet lagu. Čím zdravšie jem, tým do tela dostávam všetky živiny potrebné na správne fungovanie môjho tela, a ono mi to vracia. Moja strava je naozaj pestrá, jem veľa ovocia, zeleniny, orechov, ryže, strukovín a cestovín. V tomto sa snažím čo možno najviac počúvať svoje telo. Nezvyknem mať chuťové návaly, ale keď mám na niečo naozaj chuť, doprajem si to pretože verím, že je to niečo čo, môjmu telu naozaj chýba. Ako príklad by som možno uviedla, že v zimných mesiacoch zvyknem mať chute na pomaranče alebo čučoriedky. 

4

Venuješ svojmu telu aj starostlivosť vo forme procedúr alebo výživových doplnkov ? 

Priznám sa, že donedávna som to príliš neriešila. Po vyše roku boxovania som začala pociťovať stuhnutosť v ramenách a chrbte. Pomohla mi pani doktorka v Proclinic v Trnave a doslova mi nariadila aspoň jeden deň v týždni bez akejkoľvek fyzickej záťaže a taktiež som začala častejšie chodiť na masáže. Čo sa týka suplementov, neberiem žiadne a už vôbec nie tie športové. Žiadne proteíny ani chemické prípravky. Jediným suplementom (ak sa to tak dá nazvať), ktorý beriem už roky, či športujem alebo nie, je chlorella. Na ňu nedám dopustiť a mám ju vždy zo sebou zbalenú ako prvú. Ide o antioxidačnú detoxikačnú sladkovodnú riasu. A odkedy som sa stala vegánkou pred vyše 3 rokmi, začala som užívať aj vegánsku B12-tku. Vitamín B12 je práve ten, ktorý sa nachádza výlučne v zvieracích produktoch a preto ho “vraj” vegáni majú nedostatok. I keď mi nechýba, preventívne ho užívam.

Súčasťou práce v modelingu je nielen dokonale vyzerať, ale aj byť silnou po psychickej a fyzickej stránke. Považuješ každodenné tréningy boxu za niečo, čo posilňuje tvoje telo aj myseľ?

Určite áno. Šport je neodmysliteľnou súčasťou môjho životného štýlu. Či ide o box, yogu, pilates... vždy sa po tréningu cítim lepšie a uvoľnenejšie.

5  6 

Balansuješ svoje energické tréningy boxu aj inou formou pohybu?

Od kedy som zistila, že častým boxovaním som začala pociťovať stuhnutosť v ramenách či chrbte, začala som kompenzačne aj s  pilatesom. K yoge som sa dostala ešte predtým ako som vôbec začala boxovať, preto je pre mňa úplne normálne, že po každej hodine boxu sa poriadne vystrečujem. Akoby som si zrýchlene ešte zacvičila aj určitú časť yogy. Všetko by malo byť v rovnováhe.

Pri neustálom cestovaní  a rozhádzanom časovom harmonograme je náročnejšie udržať si dennú rutinu či už v stravovaní alebo tréningoch. Ako to funguje u teba?

Cestovanie a lietanie je pre mňa už natoľko samozrejmé a prirodzené, že si ani neuvedomujem že by to bolo niečo, čomu by som prikladala dôležitosť. Väčšinu letísk už poznám a viem presne kde a na ktorom termináli si viem nájsť jedlo, šťavy alebo vegánske snacky. Ak však viem, že letím niekam, kde si nie som istá, či tam niečo nájdem, beriem si jedlo zo sebou a pred kratšími letmi sa radšej najem. V lietadle nejem, ak nemám zarezervovanú vegánsku stravu a väčšinou mám do lietadla svoje jedlo. Najhoršie však je, keď mi oznámia, že moja ovsená kaša nemôže prejsť kontrolami, lebo je viac tekutá ako tuhá. A raz sa mi stalo, že mi pán na letisku oznámil, že som si ju mala zamraziť, aby sa nedala stlačiť, vtedy by mi vraj dovolil zobrať si ju. Odvtedy sa skôr spolieham na sušené ovocie, vegánske tyčinky, oriešky a podobne. Čo sa týka tréningov, väčšinou keď letím pracovne, odcvičím si pred odletom a ak som preč iba na deň či dva, netrénujem. Až keď sa vrátim späť do krajiny, v ktorej žijem. Keďže som dlhodobo v New Yorku, s mojimi trénermi máme kamarátsky vzťah a poznáme sa už dlhšie. Preto vedia, ako mi nastaviť tréning po dlhom lete alebo ceste tak, aby ma nezničil.

7


Vieme o tebe, že si vegánka. Z čoho najčastejšie pozostáva tvoj jedálniček?

Moje jedlá sú skôr jednoduché. Ráno začínam ovsenou kašou alebo smoothie miskou. Záleží aj od toho, či je zima alebo leto a či chcem niečo teplé alebo studené. V zásade však moje raňajky bývajú sladké. Obe varianty sa teda skladajú z čerstvého ovocia, orieškov, semienok, rastlinného mlieka či orechového masla. Vždy si dávam záležať na čerstvosti a kvalite. Orieškové maslá musia byť z nepražených orechov a nesolené, bez pridaných olejov. Rastlinné mlieka tak isto. Pijem veľa čajov a kávu (káva je doslova moje guilty pleasure, ale vzdať sa jej nechcem ). Na obed mám vždy zeleninu v kombinácii so strukovinami a ryžou, cestovinami alebo iným druhom karbohydrátov. Milujem Libanonskú kuchyňu - hummus, falafel, ale taktiež curry či zeleninové sushi. Na večeru zvyčajne jem čerstvé šaláty alebo zeleninové špagety...

9  10 

Momentálne je tvojím domovom New York, ktorý sa považuje za mesto, ktoré nikdy nespí. Vieš si v tomto chaotickom meste vytvoriť vlastnú oázu pokoja a nájsť harmóniu?

Keď som v New Yorku žila pred ôsmimi rokmi, zdal sa mi príliš hektický. I keď to bol môj sen, mentalita ľudí a rýchle pracovné tempo spôsobili, že som sa po dvoch rokoch vrátila do Európy. Po približne štyroch rokoch som sa do New Yorku vrátila s tým, že som vedela do čoho idem. Ubytovala som sa v mojej obľúbenej časti v Brooklyne - Williamsburg. Iba jedna zastávka metrom z Manhattanu, ale život mi príde kľudnejší. I keď je Williamsburg v tejto dobe už ako Manhattan, je tu menej turistov. Ľudí je tu extrémne veľa, ale väčšinou sú to „locals“. A práve tu som našla akúsi oázu pokoja. Všade kam potrebujem, môžem ísť pešo. Vnímam to tu ako samostatnú časť New Yorku. Všetko čo potrebujem, tu aj nájdem a rada tu trávim čas. Na Manhattan chodím väčšinou kvôli práci, stretnutiam či kastingom.

11

Čím ťa inšpiruje toto miesto a ako by  si ho definovala vlastnými slovami a pocitmi.

Inšpiruje ma práve svojou energiou. Ak je človek vnímavý a vie si z toho zobrať to, čo potrebuje, vie byť veľmi kreatívny. Avšak musí vedieť aj filtrovať všetky vplyvy a podnety, čo nie je vždy úplne najjednoduchšie. To, čo ťa na New Yorku najviac fascinuje prvé dni či týždne po príchode, sa môže veľmi rýchlo stať nenávideným. Ja napríklad úplné neznášam Times Square :D

V New Yorku je najväčšia koncentrácia modeliek z celého sveta. Vnímaš tento vplyv aj v súvislosti s motiváciou neustále na sebe pracovať ? 

Určite to tak bolo, keď som sa do New Yorku presťahovala prvý krát. No teraz to nevnímam ako nejakú súťaž. Robím veci presne tak, ako ich cítim. Snažím sa byť autentická a nesnažím sa robiť veci preto, aby som bola lepšia ako ostatné modelky. V modelingu mám zopár dobrých priateliek, ale nie je to komunita, ktorá by tvorila základ môjho sociálneho života. Snažím sa byť každým dňom najlepšia aká viem, no to neznamená, že nie sú dni, kedy by som zostala sama doma s knihou. S nikým sa nepretekám a myslím, že práve kvôli tomuto mind setu dokážem v New Yorku slobodne žiť bez toho aby ma zaťažoval.

12

Aké sú tvoje obľúbené miesta v NY?

Miestom kde som strávila asi najviac času v roku 2019 je boxing gym Overthrow. Najnovšie som sa začala venovať aj Muay Thai a chodím do Renzo Gracie. Čo sa týka yogy, moje obľúbené štúdiá sú Three Jewels, Modo, Humming Puppy a New Vibe Yoga. Na pilates chodím najčastejsie do NY Pilates či East River Pilates. Medzi moje najobľúbenejšie kaviarne patrí Ground Support, Partners, Atlas, Butler, Sweatshop, no a určite nesmiem zabudnúť na vegánsku creperiu, kam chodím na palacinky asi každý druhý deň - Little Choc Apothecary.

 

1987

Súvisiace články