Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 8. apríl 2019

MIESTNI: Nadčasové dizajnové módne kúsky slovenských výrobcov

Projekt MIESTNI bol založený v roku 2015 pre účel podpory lokálnej dizajnérskej tvorby. Vjeho názve sa skrýva kamenný obchod, ktorý ponúka tvorbu vybraných slovenských dizajnérov a zároveň je MIESTNI aj originálna módna značka prezentujúca nadčasové módne kúsky.

MIESTNI: Nadčasové dizajnové módne kúsky slovenských výrobcov

Projekt MIESTNI bol založený v roku 2015 pre účel podpory lokálnej dizajnérskej tvorby. V jeho názve sa skrýva kamenný obchod, ktorý ponúka tvorbu vybraných slovenských dizajnérov a zároveň je MIESTNI aj originálna módna značka prezentujúca nadčasové módne kúsky.

To najlepšie zo Slovenska 
priamo v historickom centre Banskej Bystrice je vytvorený jedinečný priestor, v ktorom sú zhromaždené tie najlepšie mladé značky z celého Slovenska. Ponúkaný sortiment je vskutku rozsiahly. Nájdete v ňom originálne sukne, jedinečné šaty, vegánske tenisky, betónovú bižutériu, nestarnúce kabelky, tričká s vtipom a nápadom, ktoré vystihujú osobnosť človeka.

2

3Malá ukážka zo širokej ponuky sortimentu

Jedinečnosť ručnej práce


Bolo zaužívané, že uplatniť sa doma je ťažké, jednoduchšie je sústrediť sa na prácu pre zabehnuté zahraničné značky. Po tvrdom úsilí sa ukázalo, že ľudia vedia oceniť domácu tvorbu a jej jedinečnosť. Vidia pridanú hodnotu vecí, ktoré boli vyrobené v malých sériách , kde cítiť vysoký podiel ručnej práce. Preto i mnohí radi podporia produkty, ktoré sú vyrábané lokálne, tým pádom aj miestnych ľudí, ktorí za nimi stoja.

4Originálne kúsky značky MIESTNI

Značka MIESTNI kladie veľký dôraz na výber kvalitných materiálov, pohodlie a hlavne nadčasovosť. Ale aj na environmentálne aspekty celého procesu výroby. Preferovaní sú lokálni dodávatelia a samotné šitie prebieha väčšinou v menších limitovaných sériách, buď priamo v Banskej Bystrici, alebo v neďalekej malebnej dedinke Hronec.

Odev, ktorý zostáva aj po rokoch v šatníku

Ak máte radi outfit so strihom, alebo úplety tak MIESTNI vám sadne v pravom slova zmysle. Pracujú hlavne s bavlnou, vlnou, modalom, pričom všetky materiály sú využívané efektívne, čas od času sú vytvárané aj upcyklované kolekcie. Väčšinu nových kúskov testujú sami na sebe, pretože cieľom je, aby všetko presne sedelo ako má. Ak milujete odevy, ktoré sa dajú efektívne kombinovať, sú pohodlné a neprestávajú v šatníku baviť ani po rokoch, tak si určite prídete na svoje.

5Foto: Tom Loft, Blogerka: zrzkastyle

Ako byť „slow fashion“

Hodnota a pestrosť šatníka každého z nás nie je o množstve kusov oblečenia, ktoré sú v ňom, ale najmä o výbere kvalitných kúskov. Je aj o spôsobe, ako ďalej s módou pracovať, o kombinovaní jednotlivých kúskov a doplnkov, o fantázii, o podčiarknutí jedinečnosti a originality každého z nás. Preto sme zástancami princípov „slowfashion“ (pomalej poctivej módy) a podporujeme oblečenie od menších výrobcov, ktorí venujú výberu materiálu a samotnej výrobe viac času a práce. Zaujíma nás ako, kým a kde bol každý kúsok vyrobený. Z ponuky odevov je možné vytvoriť si vhodnou kombináciou jednotlivých kúskov kompletný outfit na rôzne príležitosti. Veľký dôraz je kladený na to, aby nami ponúkané oblečenie a módne doplnky boli kvalitné a nadčasové. Odevy MIESTNI sú skutočným umením a každý kúsok dokáže niečo povedať.

Kurzy a workshopy pre každého


Projekt MIESTNI ponúka aj možnosť nahliadnuť do procesu výroby a to prostredníctvom individuálnych kurzov. Workshopy, ktoré môžu trvať deň alebo týždeň, sú zamerané na dizajn odevu a doplnkov. Od prvotnej predstavy klienta sa prepracujete ku skici, vyrobí sa vzorka a následne samotný produkt. Či už kabelku, jednoduchý odevný doplnok, alebo oblečenie – šaty či sukňa.

Je to miesto, kde si každý môže splniť sen o vlastnom kúsku na mieru. Kurzy prebiehajú na individuálnej báze, v malých skupinkách záujemcov v pohodovej rodinnej atmosfére.

6Foto z ateliéru

Okrem individuálnych kurzov sa kvôli veľkej obľube plánujú aj prázdninové kurzy pre našich najmenších dizajnérov od 8 do 17 rokov.
Záujem o lokálnu výrobu, slow fashion sa stále zvyšuje, čo je pozitívom pre všetkých, ktorí milujú módu a dizajn. Treba naozaj začať premýšľať čo, kde a od koho nakupujeme. Takto môžeme z časti prispieť k tomu, aby sa nám v našej krajine žilo lepšie.

Viac na: www.miestni.sk

Text a foto: MIESTNI

5511

Súvisiace články