Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 8. november 2016

Colours of the shadows: Móda z pohľadu detí

Po úspešnom prvom ročníku zorganizoval Slovak Fashion Council (SFC) aj toto leto detský denný tábor Letná akadémia módy. Zúčastnilo sa ho dokopy 41 detí, z toho aj osem nepočujúcich.

Colours of the shadows: Móda z pohľadu detí

Po úspešnom prvom ročníku zorganizoval Slovak Fashion Council (SFC) aj toto leto detský denný tábor Letná akadémia módy. Zúčastnilo sa ho dokopy 41 detí, z toho aj osem nepočujúcich. Účelom akadémie je predstaviť deťom módu ako ucelený priemysel, ktorý v sebe spája niekoľko podstatných odvetví. „Chceli sme im ukázať, že móda nie je iba o oblečení, ale aj o filozofii, umeleckom vklade a poctivom remesle,“ hovorí Dana Kleinert zo SFC.

Deti vo veku 8 až 16 rokov mali za úlohu vytvoriť jednotnú kolekciu, ktorej tému si sami zvolili. Nakoniec sa ňou stala Colours of the shadows (Farby tieňov), ktorej filozofia mala poukázať na rozdielnosť a jedinečnosť každého dieťaťa. Nosnou farbou sa preto stala sivá. Tá mladým dizajnérom poskytla priestor kreatívne sa vyblázniť najmä pri strihoch, voľbe materiálov či detailov. Sivá farba býva často podceňovaná a spájaná s nevýraznosťou, no práve detská predstavivosť ju dokázala posunúť do nového levelu.

2

Letná akadémia módy vytvára realistické podmienky vo všetkých fázach tvorby modelu až po jeho prezentáciu. To znamená, že samotní tvorcovia modelov si museli pripraviť aj styling na fotografovaní, prejsť choreografie alebo pripraviť textové podklady ku kolekcii či marketingový plán. K dispozícii im boli nápomocní profesionáli z módneho priemyslu, od krajčírok až po fotografa. Akadémia vyvrcholila módnou prehliadkou a následnou výstavou v galérii Slovenského centra dizajnu.

3

Ročník 2016 je pre deti špeciálnym aj vďaka spolupráci s CE∙ZA∙AR (Cena za architektúru). Moderátorka programu slávnostného odovzdávania cien má pri televíznych spotoch oblečené práve vybrané modely z Akadémie. Cieľom je poukázať na dôležitú úlohu správneho vzdelávania detí, ktoré tvorí budúcnosť a konkurencieschopnosť krajiny.
Akadémia módy je úspešný vzdelávaco-rozvojový projekt, na ktorý sa určite budeme môcť tešiť aj v budúcich rokoch.

Viac o projekte sa dozviete vo videu:

Foto: Petra Bošanská

    1964

    Súvisiace články