Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 14. november 2015

Návrat na Fashion LIVE! 2015: highlighty prvého dňa

Tretí ročník unikátneho projektu Fashion LIVE! priniesol do Bratislavy nielen tri dni prehliadok v Starej Tržnici, ale vďaka množstvu sprievodných podujatí žilo mesto módou celý mesiac.V nákupnom centre Bory Mall sme mali v októbri možnosť vidieť výstavu módnych fotografií, pre najmenších sa tu konalo niekoľko workshopov a POP-UP Store ponúkal jedinečnú príležitosť zadovážiť si dizajnérsky kúsok od našich návrhárov.

Návrat na Fashion LIVE! 2015: highlighty prvého dňa

13.11.2015

Tretí ročník unikátneho projektu Fashion LIVE! priniesol do Bratislavy nielen tri dni prehliadok v Starej Tržnici, ale vďaka množstvu sprievodných podujatí žilo mesto módou celý mesiac.

V nákupnom centre Bory Mall sme mali v októbri možnosť vidieť výstavu módnych fotografií, pre najmenších sa tu konalo niekoľko workshopov a POP-UP Store ponúkal jedinečnú príležitosť zadovážiť si dizajnérsky kúsok od našich návrhárov. Okrem toho, pol roka bežala séria prednášok s odborníkmi na rôzne témy spojené s módou – Fashion LIVE! Talk-y. „Sme veľmi radi, že návštevníkom môžeme tento rok priniesť aj atraktívne sprievodné podujatia," upresňuje manažérka projektu Zora Husarčíková.

Čo však možno bezpochyby označiť za vrchol snaženia organizátorov Fashion LIVE! je line-up prehliadok. Do kurátorského výberu Olo Křížovej, kreatívnej riaditeľky a supervízora eventu, skúseného dizajnéra Marcela Holubca, sa dostali najnovšie kolekcie od etablovaných slovenských návrhárov, zaujímaví zahraniční hostia, ale aj nové a nádejné talenty. Možnosť pozrieť si ich tvorbu naživo si nenechal újsť hádam žiaden milovník módy. Rovnako ani my.
Tu sú momenty z Fashion LIVE! 2015, ktoré zostali pre nás nezabudnuteľné:

MARTIN HRČA
Hviezdou prvého dňa, asi nielen pre nás, bol talentovaný návrhár Martin Hrča. Módna prehliadka bola voľným pokračovaním kolekcie SKRZ, ktorú odprezentoval na minulom ročníku a za ktorú získal cenu BEST DESIGNER of FASHION LIVE! 2014. Martinovou veľkou inšpiráciou je príroda rodného Liptova, horská krajina, jej určité tajomno, skryté zákutia a štruktúry. Pracuje s tradičnými technológiami, materiálmi a aranžovanou drapériou s dôrazom na detail a ručné spracovanie.
V kolekcii s poetickým názvom „Spod hniezd" dizajnér predstavil pánske aj dámske modely, pričom v dámskej časti zhmotnil žiarivú dennú krajinu a v pánskej, naopak, tú nočnú a tajomnú.
Dôležitými detailmi boli ručne vyrobené šperky z prírodných materiálov od známej šperkárky Kristýny Španihelovej. Tie dotvárali autentický vizuál kolekcie.



SCI-FI SAFARI
Tvorbu mladých módnych návrhárov nám počas prvého prehliadkového dňa priniesol česko-slovenský projekt SCI-FI SAFARI, ktorý združuje mená ako Tereza Otahalíková, Andrea Pojezdálová, Miluše Gebauerová, Petra Kubíková, Petra Pitelková, Maroš Baran a Agáta Molčanová. Každý z vymenovaných dizajnérov vniesol na mólo vlastný rukopis. Petra Kubíková si za svoju kolekciou „Skrytá realita" odniesla titul FRESH DIZAJNÉR 2015.

SFS_FL2015-8_pojezdalovaAndrea Pojezdálová

SFS_FL2015-17_GebauerovaMiluše Gebauerová

SFS_FL2015-20_KubikovaPetra Kubíková

SFS_FL2015-36_OtahalikovaTereza Otahalíková

SFS_FL2015-45_BaranMaroš Baran

SFS_FL2015-56_MolcanovaAgáta Molčanová

SFS_FL2015-57_PitelkovaPetra Pitelková

VISEGRAD COUNTRIES
Selekcia reprezentujúca tvorbu v okolitých krajinách priniesla na mólo úplne nový pohľad na biznis módu, tradičné textilné techniky i inšpirácie športom.

Módna značka INQ concept z Budapešti bola vytvorená pre mladých talentovaných dizajnérov, ktorí si prostredníctvom nej môžu plniť svoje sny. Na Fashion LIVE! odprezentovala aktuálne kolekcie návrhárov Orsolya Csík, Pál Monostori and Lilla Demeter.

visegrad_FL2015-19
visegrad_FL2015-23
visegrad_FL2015-30
Kolekcia mladej poľskej dizajnérky Dominiky Grzybek reflektuje individualitu, kvalitu a sebavedomý štýl. Dominikine srdce bije pre výnimočné a hravé dizajny. Preslávila sa spoluprácami s mnohými umelcami a jej farbami hýriace kolekcie sú pravidelnou súčasťou stránok poľských i nadnárodných módnych magazínov.

visegrad_FL2015-38_Dominika_Grzybek
visegrad_FL2015-42_Dominika_Grzybek
visegrad_FL2015-45_Dominika_Grzybek
visegrad_FL2015-47_Dominika_Grzybek
Česko reprezentovala Mirka Horká. Inšpiráciu pre svoju kolekciu 2015/2016 našla v zimných športoch. Je známe, že naši susedia s obľubou nosia športové oblečenie aj na bežný deň, no nenechajte sa zmiasť. Mirka uviedla veľmi elegantné modely ozvláštnené prešitím pripomínajúcim stopu bežkárov v snehu, ktoré dostylovala bežkárskymi lyžiarkami. Odvážne farebné kombinácie modrej a oranžovej nadobúdli v kombinácii s čiernou, šedou a bielou netypický nádych elegancie.

visegrad_FL2015-6_Mirka_Horka
visegrad_FL2015-7_Mirka_Horka
visegrad_FL2015-10_Mirka_Horka

BUFFET CLOTHING
Buffet Clothing už niekoľko sezón úspešne demonštruje, že aj ten najobyčajnejší kúsok dnes tak obľúbenej urban módy môže byť výnimočný. Základom sú kvalitné materiály, autentické potlače a kreatívny prístup k strihu. Výsledok v sebe spája dizajnérske oblečenie a odev na každodenné nosenie. Presne to, po čom dnes naša generácia tak prahne. Základom kolekcie na jeseň/zimu 2015 sú mestské kabáty a bundy z ušľachtilých vlnených zmesí.

buffet_FL2015-2
buffet_FL2015-6
buffet_FL2015-12
Twin-Set
Pôvab, ženskosť, nápadná príťažlivosť a športovo-elegantné línie, to je módna značka Twin-Set, za ktorou stojí talentovaná dizajnérka Simona Barbieri. Návrhárka miluje možnosť vykresľovať nekonečné množstvo podôb ženy. jej šaty nájdete v šatníku ženy, ktorá je sofistikovaná, má silný charakter a užíva si to, kým je.

twin_FL2015-15
twin_FL2015-18
twin_FL2015-23

pripravila: Jana Zajasenská
foto: Marek Rebroš

 

    3787

    Súvisiace články