Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Fashion week / 26. január 2021

Tarotová Haute Couture kolekcia Dior

Vedeli ste, že Christiana Diora zaujímalo veštenie, predpovedanie budúcnosti či znamenia osudu? Častokrát sa na symboliku tohto sveta sústreďoval nielen vo svojej tvorbe, ale aj súkromnom živote.

Tarotová Haute Couture kolekcia Dior

Vedeli ste, že Christiana Diora zaujímalo veštenie, predpovedanie budúcnosti či znamenia osudu? Častokrát sa na symboliku tohto sveta sústreďoval nielen vo svojej tvorbe, ale aj súkromnom živote. Aj preto si Maria Grazia Chiuri zvolila tému tarotových kariet pre aktuálnu Haute Couture kolekciu.

Tarotové karty predstavujú jeden z kľúčových elementov, ako sa dostať do magickej sféry, prebádať neznáme a nebojácne sa ponoriť do samých seba. Kreatívna riaditeľka okamžite našla prepojenie so svetom predstavivosti a mágie, ktorý pretransformovala do svojho vizuálneho jazyka plného symboliky a komplexných postáv. Svoju úlohu v tejto kolekcii zohrala aj doba, v ktorej žijeme a neistota, ktorá nás sprevádza. To nás, ale aj módny dom núti nahliadnuť do hĺbky svojej duše. Presne toto skúma nová Haute Couture kolekcia na sezónu Spring/Summer 2021.

DIOR COUTURE SS21 Screen Shot MATTEO GARRONE 4 DIOR COUTURE SS21 Screen Shot MATTEO GARRONE 17

Kolekciu tvorí séria večerných šiat s abstraktnými vzormi a konštrukciami. O ilustrácie sa postaral Pietro Ruffo, ktorý pre jednotlivé modely vytvoril celú sériu tarotových kariet. Každá z nich vyobrazuje rôzne postavy a silnú grafiku symboliku. Tieto tarotové vzory sú využité naprieč kolekciou a dopĺňajú tak materiály ako tvíd, kašmír či organza.

Predstavenie kolekcie prebehlo prostredníctvom módneho filmu, ktorý vytvoril jeden z najuznávanejších talianskych režisérov, Matteo Garrone. Nadviazal na tému tarotu a symboliky, pričom podčiarkol silnú grafickú stránku kolekcie. Inšpiroval sa aj tarotovými kartami Visconti-Sforza, ktoré vznikli v 15.storočí. Prostredníctvom nich rozpráva príbeh tejto kolekcie, zatiaľ čo zlatisté detaily, bohaté prírodné motívy a geometrické prvky perfektne vystihujú atmosféru a náladu. Film nás berie na cestu na hrad, kde žijú zaujímavé postavy, ktoré presahujú hranice pohlaví a predstavujú spojenie mužských a ženských prvkov. Celý film je zahalený do silnej mytologickej a magickej atmosféry. Jasnovidec vo filme vykladá karty, ktoré predstavujú akýsi katalóg možností. Postavy High Priestess, Empress, Justice a Fool oslavujú umenie pletenia, v ktorom sa mieša čipka s ručne maľovanými dekoráciami, zlatý zamat je doplnený symbolmi zverokruhu a žakár je posiaty hviezdičkami. V tomto príbehu nedokáže mužský princíp existovať bez ženského a naopak, pretože len takéto spojenie nás povedie na cestu sebapoznania.

Foto: Dior

1054

Súvisiace články