Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 12. júl 2021

Pastelové interiéry: Ako na to?

Určite ste postrehli, že pastelové farby už nepatria iba do šatníkov, ale aj do interiérov. Aktuálne sú veľmi obľúbenými tónmi na zariaďovanie takmer akýchkoľvek priestorov.

Pastelové interiéry: Ako na to?

Určite ste postrehli, že pastelové farby už nepatria iba do šatníkov, ale aj do interiérov. Aktuálne sú veľmi obľúbenými tónmi na zariaďovanie takmer akýchkoľvek priestorov. Aj keď to môže na prvý pohľad vyzerať ako jednoduchá záležitosť, opak je pravdou. Aby ste dosiahli želaný chic efekt, s jemnými pastelmi je potrebné zaobchádzať mimoriadne citlivo. S týmito tipmi to však hravo zvládnete.

@simonenoa

Pracujte s kontrastom

Práca s pastelovými farbami sa môže zdať ako jednoznačná a ľahká úloha, avšak nie je to s nimi až také jednoduché ako v móde. Častokrát sa totiž stáva, že prehnané množstvo apstelov vytvorí dojem detskej izby alebo veľkonočnej tematiky. Nezabudnite preto do priestoru pridať aj výrazné farby, ktoré prinesú so sebou element prekvapenia. Svetlomodrá krásne vynikne napríklad s výraznou horčicovožltou a klasickejšiu kombináciu môžete zostaviť napríklad zo svetlomodrej, plnej fialovej alebo fuksiovej. Podčiarknutie tmavými farbami ako sivá a čierna navyše umožné pastelom dokonalo vyniknúť, zatiaľ čo tmavé drevo dotvorí sofistikovanosť priestoru.

annejohannsen@annejohannsen

Neprekombinujte

Určite ste už niekedy zahliadli priestor, v ktorom doslova svietili všetky možné pastely. Takisto priesto nepôsobí sofistikovane ani moderne ani nadčasovo. Aj keď využíva jemné farby, pôsobí chaoticky a veľkonočne. V ideálnom prípade by ste mali zvoliť jednu pastelovú farbu, ktorá sa v interiéri môže zopakovať a doplníte ju kontrastnými tónmi. Takto vytvoríte v priestore hĺbku a štruktúru a samozrejme aj moderný efekt.

Monochormatický prístup

Ak chcete v priestore skombinovať viacero tónov, stavte na monochromatický prístup. V praxi to znamená, že si vyberiete jednu farbu a jej odlišné pastelové tóny - rôzne varianty. Monochromatická schéma, pôsobí uhladene a elegantne, no pritom má stále hĺbku a nie je divoká. Takýto prístup jednoducho využijete nielen pri výbere doplnkov, ale uľahčíte si aj prácu s farbami an väčších plochách ako sú napríklad steny, koberce či závesy.

modsydesign@modsydesign

Otestujte svetlo a tieň

Každá farba vyzerá inak v závislosti na svetle. Preto sa častokrát môže stať, že akýkľovek nábytok, ktorý si vyberiete v showroome alebo v katalógu, bude nakoniec u vás doma vyzerať inak. Nielen pri pastelových farbách je preto dôležité otestovať si vzhľad pri normálnom dennom svetle, pri umelom osvetlení, ale aj v úplnom tieni. Potrebujete predsa vedieť, ako sa jednotlivé farby v kombinácii s materiálom správajú za odlišných podmienok. Pastelové farby sa totiž pod silným svetlom alebo kvôli nedostatku svetla môžu zdať mdlé a bez života, čo si v interiéri nikto neželá.

Foto: Instagram

905

Súvisiace články