Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 28. jún 2021

Oáza varenia a spoločenského života: Ako prakticky zariadiť kuchyňu?

Plánujete zariaďovanie novej kuchyne alebo rekonštrukciu tej súčasnej? Poradíme vám, na čo sa pri zariaďovaní zamerať, aký koncept bude najvhodnejší pre vaše potreby aaký dizajn kuchyne zvoliť, aby bol pre vás čas strávený vtejto miestnosti čo najpríjemnejší.

Oáza varenia a spoločenského života: Ako prakticky zariadiť kuchyňu?

Plánujete zariaďovanie novej kuchyne alebo rekonštrukciu tej súčasnej? Poradíme vám, na čo sa pri zariaďovaní zamerať, aký koncept bude najvhodnejší pre vaše potreby a aký dizajn kuchyne zvoliť, aby bol pre vás čas strávený v tejto miestnosti čo najpríjemnejší.

Než sa pustíte do vymýšľania dispozície kuchynského nábytku, vyberania farby skriniek či materiálu kuchynskej linky, položte si nasledujúce otázky:

Kto bude v kuchyni tráviť najviac času?

Ako často varíte?

Aké spotrebiče používate?

Vyhovujú vám viac šuplíky alebo dvierka?

Zároveň si premyslite, k akým účelom (okrem prípravy jedla) bude kuchyňa slúžiť. Inak sa koncipuje čisto funkčná kuchyňa, v ktorej sa len varí, inak kuchyňa spojená s jedálňou a inak kuchyňa v otvorenom priestore, prepojená s obývacou izbou.

Pracovná plocha prispôsobená na mieru

Rozmery kuchyne prispôsobujte tomu, kto v kuchyni trávi prípravou jedla najviac času. Kuchynská linka by mala byť v takej výške, aby vyhovovala ergonomickým potrebám hlavného „kuchára“ alebo „kuchárky“. Ako optimálnu výšku linky zistíte? Stačí sa postaviť tesne k pracovnému pultu a položiť naň predlaktie. Malo by s linkou zvierať uhol 45°.

Okrem výšky kuchynskej linky vezmite do úvahy tiež jej hĺbku a šírku. Všetky rozmery by mali korešpondovať nielen s rozmermi miestnosti, ale tiež s potrebami úložného priestoru. Pokiaľ sa vo varení a pečení vyslovene vyžívate, využijete množstvo kuchynských pomôcok a spotrebičov, pre ktoré je potrebné nájsť vhodné miesto. Taktiež aj viacčlenná rodina musí počítať s tým, že jej riady zaberú viac miesta, než v kuchyni určenej pre jednotlivca alebo pár.

Dizajn a prevedenie kuchyne

Vzhľad kuchyne by mal v prvom rade ladiť s farbou a materiálom podlahovej krytiny a ďalšieho nábytku v miestnosti. Veľmi častou farbou kuchynského nábytku je neutrálna biela, ktorá sa dá v podstate skombinovať so všetkým. Pri plánovaní kuchyne vás čaká tiež výber povrchovej úpravy kuchynských dvierok. Pre jednoduchú údržbu sú vhodné tie materiály, ktoré sú odolné voči otlačkom prstov.

Rozmyslite si tiež rozloženie spotrebičov. Chcete, aby boli vstavané alebo stáli samostatne? Základnými spotrebičmi pre každú kuchyňu je varná doska s digestorom, chladnička s mrazničkou a trúba. Používate často mikrovlnku alebo si chcete kúpiť kuchynského robota či kávovar? Myslite na to, kam ich v kuchyni umiestniť, už od začiatku.

Ďalším bodom pri plánovaní kuchyne je funkčnosť nábytku. Niekomu viac vyhovujú výsuvné šuplíky, inému zase skrinky s poličkami. Pre menšie priestory sa hodia výklopné systémy, posuvné dvierka či rolety. Možností je veľa a tak sa nebojte ich vhodne nakombinovať, aby váš pobyt v kuchyni bol čo najpríjemnejší.

Ak si s dizajnom kuchyne neviete rady alebo si jednoducho neviete predstaviť, ako by zapadol do celkového interiéru vašej domácnosti, neváhajte investovať do konzultácie s interiérovým dizajnérom. Poradí vám nielen s tým, ako kuchyňu celkovo koncipovať, ale v prípade záujmu poskytne tiež 3D vizualizáciu, vďaka ktorej si finálny vzhľad kuchyne ľahko predstavíte.

Foto: Shutterstock

1146

Súvisiace články