Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 11. jún 2021

Spánok v lete: Ako zvládnuť horúce noci?

Na dni, kedy si budeme môcť konečne obliecť len šaty a obľúbené sandále sme dlho čakali. Teraz sa tu a s nimi aj horúce noci, ktoré nám niekedy sťažujú zaspávanie alebo zhoršujú kvalitu spánku.

Spánok v lete: Ako zvládnuť horúce noci?

Na dni, kedy si budeme môcť konečne obliecť len šaty a obľúbené sandále sme dlho čakali. Teraz sa tu a s nimi aj horúce noci, ktoré nám niekedy sťažujú zaspávanie alebo zhoršujú kvalitu spánku. Ak doma nemáte klimatizáciu alebo ju neradi používate, inšpirujte sa našimi tipmi, pomocou ktorých budú aj tropické noci v našich končinách zvládnuteľnejšie.

@josefinehj

Nezatvárajte dvere

Najjednoduchším a vo väčšine prípadov veľmi nápomocným riešením sú otvorené dvere. Pokiaľ sa v spálni v noci zatvárate, vyskúšajte nechať jednu noc dvere otvorené. Takto umožňujete vzduchu prúdiť a to najmä v prípade, že necháte otvorené okno aj v inej miestnosti. Vznikne vám tak “miniprievan”, ktorý vás bude počas nosi ochladzovať. Aby ste predišli prípadnému zatváraniu dverí kvôli vetru, nezabudnite do dverí vložiť zátku, ktorá stlmí prípadný náraz a zabuchnuté dvere vás tak v noci nezobudia.

Zmeňte polohu

V lete sa môže častokrát stať, že sa zobudíme na to, že nám je teplo a nepohodlne. Nebojte sa zmeniť svoju polohu a to doslova aj radikálne. Niekedy pomôže malý trik, napríklad otočiť vankúš na zadnú stranu, ktorá je chladnejšia, inokedy sa pokojne presuňte na druhý koniec postele, ktorý nie je od vás vyhriaty. Občas sa tiež zídu aj radikálnejšie riešenia ako úplná zmena polohy - hlavou tam, kde mávate nohy a opačne. Voľba správneho materiálu obliečok sa takisto v tomto ročnom období hodí - ideálny materiál je napríklad satén, ktorý je prirodzene chladivý, nedochádza pri ňom trenie s pokožkou, čiže ani ohrievanie. Ak si chcete pomôcť ešte viac, investujte do špeciálnych vankúšov s chladivým efektom. Podobné vychytávky nájdete napríklad na Amazone.

Trik s mokrým uterákom

Starý, ale účinný. Ak ste ešte neskúšali trik s mokrým uterákom, určite to počas tropických nocí skúste. Stačí namočiť celý uterák alebo osušku do vody a umiestniť ho do otvoreného okna alebo pred ventilátor. Vzduch, ktorý bude prúdiť zvonku alebo z ventilátora bude nútený prejsť cez studený a mokrý uterák, cez ktorý bude jeho chlad distribuovať do miestnosti. Zavesiť uterák do okna nie je úplne jednoduché, no keď si nájdete ten svoj spôsob, vaše noci budú príjemnejšie.

Správne materiály

Aj to, z akého materiálu je vaše pyžamo a samotné obliečky dokáže urobiť veľký rozdiel. Minimálne na leto by sme sa mali zbaviť polyesteru a podobných materiálov, ktoré neumožňujú žiadnu priedušnosť. Zvoľte prírodné materiály ako bavlna a ľan, ktoré sú vzdušné a tenké. Spomínané saténové obliečky a pyžamá takisto dokážu urobiť veľký rozdiel a ak sa nebojíte investovať, pokojne stavte aj na hodváb, v ktorom sa vám bude skutočne spať luxusne.

Pred spaním

Počas extra horúcich nocí sa pripravte na spánok ešte predtým, ako si ľahnete. Ak sa na ľadovú sprchu necítite alebo máte pocit, že vás pred spaním len zbytočne rozruší, vyskúšajte si opláchnuť ruky po zápästia a chodidlá až po členky v studenej vode. Pomôcť vám môže aj trik s mrazákom - v prípade, že cítite prichádzajúcu tropickú noc, strčte na pár hodín do mrazáku obliečku na vankúš. Takýto chladivý vankúš vám pomôže rýchlo zaspať a bude vás udržiavať v príjemnom komforte počas väčšiny noci.

Trik s ľadom

Ak vám ani jedna z predchádzajúcich možností nepomohla, vyskúšať môžete aj osvedčený trik s ľadom. Do misky alebo na tácku nasypte väčšie množstvo ľadu a umiestnite ho pred ventilátor. Vzduch z neho bude rozfúkavať chlad stúpajúci z roztápajúceho sa ľadu, takže vás a vašu miestnosť bude príjemne chladiť.

Foto: Instagram

995

Súvisiace články