Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 6. apríl 2021

Jarný detox domácnosti

Už ho máte za sebou alebo vás ešte len čaká? Hovoríme o jarnom upratovaní, ktoré sa už v mnohých domácnostiach stalo zvykom.

Jarný detox domácnosti

Už ho máte za sebou alebo vás ešte len čaká? Hovoríme o jarnom upratovaní, ktoré sa už v mnohých domácnostiach stalo zvykom. Aj keď to nie je pre každého úplne najobľúbenejšou aktivitou, poradíme vám, ako si jarné upratovanie čo najlepšie naplánujete a čoskoro sa budete môcť opäť tešiť zo zorganizovaného, sviežeho domova.

@polkenstudio / @aesthetelabel

Urobte si plán

Tak ako pri všetkých plánoch, ani pri plánovaní upratovania si nedávajte nereálne ciele. Radšej si na konkrétnu úlohu vyhraďte viac času a rátajte so zdržaním. Takto predídete frustrácii. Ak ste si dali za cieľ urobiť doma veľké zmeny - napríklad kompletná reoiorganizácia spálňa, pokojne si na jednu miestnosť nechajte aj celý týždeň. Začnite najľahšími úlohami a každý deň skúste urobiť ďalšiu, jednoduchú úlohu.

Stanovte si malé ciele

Na každý upratovací deň si stanovte malé ciele, ktoré sú jednoducho zrealizovateľné. Ak ich splníte, môžete pokračovať na ďalšie úlohy, ktoré ste mali naplánované na ďalšie dni. Ak nie, nič sa nedeje. Avšak tieto ciele by mali byť nastavené tak, aby vás motivovali organizovať a upratovať ďalej, takže radšej menšie a jednoduchšie. Skvelým trikom je napríklad rozdelenie miestnosti na tematické celky, ktoré vám pomôžu lepšie plánovať. V kuchyni napríklad môžete pretriediť jedálenskú keramiku a pretrieť úložné priestory. V iný deň sa zase môžete pohrať s dôkladným čistením rúry a tak ďalej.

banda.property@banda.property

Vizualizujte si ideálny priestor

Majte na pamäti výsledok, ktorý chcete dosiahnuť. Záleží totiž na tom, či chcete svojmu priestoru dopriať poriadny detox alebo len organizáciu vecí, ktoré máte. Váš cieľ a motivácia by mali byť vašou víziou. Chýba vám poriadok vo svojich veciach alebo máte pocit, že je váš domov plný zbytočností? Chcete doma urobiť veľkú zmenu, nebránite sa ani prípadným organizačným zmenám nábytku alebo si želáte zachovať pôvodnú štruktúru svojho bývania? Toto všetko by ste si mali zodpovedať ešte predtým, ako sa pustíte do práce. Myslite na to, aký priestor chcete vytvoriť, akú atmosféru by mal mať a potom začnite na tomto cieli pracovať. Skvelým trikom tiež je organizácia a upratovanie podľa kategórii, nie miestností. Takto sa zbavíte neželaného chaosu a zbytočným veciam v domácnosti.

Cesta je cieľ

Staré, otrepané porekadlo, ale aj v tomto príapde je veľmi pravdivé. Neberte urpatovanie a organizáciu ako veľký zhon za poriadkom, ale ako proces, ktorý sa vám odvďačí skvelým výsledkom. Aj keď to tak síce nevyzerá, upratovanie je aj psychohygiena pre dušu, keďže ide z veľkej časti o manuálnu prácu, ktorá nás však núti rozmýšľať aj o iných veciach ako bežne. Vychutnajte si tento proces a uvedomujte si svoj vzťah ku jednotlivým miestnosťam či konkrétnym objektom.

fredrikkarlssoninteriors@fredrikkarlssoninteriors

Dajte priestoru zmysel

Keď sa už pustíte do upratovania a organizácie, vždy by to malo byť s cieľom dať konkrétnej miestnosti nejaký zmysel. V obývačke či spálni by to mohol byť napríklad relax, v kúpeľni wellness, v pracovni motivácia a inšpirácia. Podľa toho by ste sa mali riadiť aj tým, ako budete postupovať, čo vyradíte a čo možno pridáte, alebo aj to, čo organizačne zmeníte.

Bodka na záver

Cieľom jarného upratovania alebo interiérového detoxu nie je len obyčajné čistenie či umývanie okien a triedenie nenosených vecí. Táto aktivita nám jednoducho prináša pokoj na duši, aj keď jednotlivé domáce práce nie sú našimi obľúbenými aktivitami. Majte to na mysli. Pokiaľ však potrebujete nejakú hmotnú motiváciu, po úspešnom detoxe sa odmeňte nejakou drobnosťou, môže to byť bytová vôňa, ktorá bude ako čerešnička na torte za úspešným detoxom. Ak však prídete na to, že vám z organoizačného hľadiska niečo chýba, pokojne to dokúpte.

studiolifestyle @studiolifestyle_ 

Foto: Instagram

877

Súvisiace články