Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 29. marec 2021

Bytové rastliny, ktoré vám prevoňajú domov

Bytové rastliny sú len krásnou, ale môžu byť aj voňavou dekoráciou. Ich prítomnosť v priestore okamžite prináša prírodu dovnútra, sú lahôdkou pre oko a ešte aj pôsobia terapeuticky.

Bytové rastliny, ktoré vám prevoňajú domov

Bytové rastliny sú len krásnou, ale môžu byť aj voňavou dekoráciou. Ich prítomnosť v priestore okamžite prináša prírodu dovnútra, sú lahôdkou pre oko a ešte aj pôsobia terapeuticky. Ak hľadáte bytové rastliny, ktorými krásne prevoniate priestor, poradíme vám.

Citrusy

Krásnu vôňu do interiéru prinesú aj malé citrusoviníky, napríklad citróny ale pomaranče. Sú veľmi populárne kvôli svojmu tropickému vzhľadu, ktorý nám pripomína leto a obdobie dovoleniek, ale pri správnej starostlivosti vás aj obdarujú šťavnatými plodmi, nehovoriac o povzbudivej, citrusovej vôni. Potrebujú však aspoň 8 hodín priameho slnka, vďaka ktorému prekvitajú.

@plainn__

Levanduľa

Levanduľa je známa svojimi upokojujúcimi účinkami na telo aj myseľ. Často sa využíva vo forme éterických olejov alebo vo vonných sviečkach. Samotná rastlina je však vhodná aj na pestovanie vo vnútri, čím zabijete dve muchy jednou ranou- oživíte priestor krásnou rastlinou, ale aj ho zahalíte do charakteristickej arómy. Levanduli sa najviac darí síce vonku, no pri správnej starostlivosti sa vám ju podarí pestovať aj dnu. Mali by ste jej nájsť miesto s priamym slnkom.

farmhouseinspirediyer@farmhouseinspirediyer

Medovka lekárska

Aj medovka býva skôr exteriérovou záležitosťou, ale vyskúšať s ňou to môžete aj v interiéri, najmä v prípade, že sa z jej vône a lístkov chcete tešiť celý rok, nielen v lete. Svoju krásnu vôňu, ktorou pripomína letnú záhradu veľmi rýchlo zahalí priestor, pričom pravidelným strihaním si môžete vychutnať aj horúce bylinkoév nápoje v zime, či svieže drinky v lete. Mala by mať však dostatok priameho slnka a so zalievaním to nepreháňajte.

Hoya (voskovka)

Hoya je známa svojimi lesklými, pevnými lístkami a veľmi voňavými kvetmi. Na to, aby však produkovala tieto aromatické kvetiny potrebujú poriadnu starostlivosť a väčšinou sa začnú objavovať až po piatich rokoch. Potrebuje dostatok svetla a nemá rada presúvanie.

urlocalplantboy@urlocalplantboy

Konvalinka

Typickú, čistú a jemne sladkú vôňu konvaliniek si môžete dopriať aj doma pretože v interiéri sa jej darí rovnako dobre ako vonku. Je skvelou voľbou pre domácnosti orientované na severo-východ, čiže ani menej slnka je nebude robiť problém. Oproti iným rastlinám si nevyžaduje ani špeciálnu starostlivosť.

Pluméria

Táto tropická rastlina sa radí do kategórie sukulentov a je typická napríklad pre havaj. Za bežných podmienok dorastá až 5 metrov, v našich končinách môže dosiahnuť okolo 2 metrov. Pestovať sa môže v interiéri, ale najlepšie sa jej darí v skleníkoch či zimných záhradách. Svojou krásnou vôňou vás obdaruje, keď jej doprajete čo najviac priameho slnka, ale aj dostatočnú dávku hnojiva.

palegardener@palegardener

Begónia

Túto rastlinku milujú všetci interiérovi “záhradkári”, ktorí sa rozplývajú nad jej krásnymi kvetmi a sladkou vôňou. Najviac sa jej bude dariť vo vlhkom prostredí, čiže ideálnym miestom pre ňu bude napríklad kúpeľňa keďže nepotrebuje ani priame svetlo. Najkrajšie a najvýraznejšie voňajú Tea Rose begónie.

Foto: Instagram

902

Súvisiace články