Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 16. marec 2021

Bytové vône, ktoré pomôžu pri práci

Náš čuch je veľmi mocný a zároveň tajomný zmysel. Vône si spomedzi ostatných typov spomienok pomätáme najdlhšie a práve ony dokážu výrazne ovplyvňovať našu náladu či celkovú atmosféru.

Bytové vône, ktoré pomôžu pri práci

Náš čuch je veľmi mocný a zároveň tajomný zmysel. Vône si spomedzi ostatných typov spomienok pomätáme najdlhšie a práve ony dokážu výrazne ovplyvňovať našu náladu či celkovú atmosféru. Majú aj výrazný vplyv na naše fungovanie v práci, čo potvrdilo množstvo svetových výskumov a štúdií. Aké vône by sme mali priniesť do svojich kancelárií a home office, aby sa nám čo najlepšie pracovalo?

@diptyque

Na podporu premýšľania

Rozmarín - University of Northumbria študovala vôňu rozmarínu a prišla na to, že žiaci v miestnosti s touto vôňou si mali o 5-7% lepšie výsledky v rámci pamäťových testov.

Vetiver - táto ingrediencia sa skúmala najmä v súvislosti s vplyvom na pacientov s ADHD, ktorí vďaka tejto vôni vykazovali zlepšenie symptómov, čiže lepšie sústredenie.

Káva - niekoľko výskumov sa zaoberalo vôňou kávy a zistili, že ľudia v miestnosti s kávovou arómou dosahovali lepšie výsledky najmä v analytických testoch.

LavinaLavina Káva & karamel

Jemnô Bylinková záhradaJemnô Bylinková záhrada - rozmarín a mäta

Na zvýšenie výkonnosti

Citrón - vôňa citrónov bola predmetom skúmania japonskej štúdie, ktorá zistila, že práve táto vôňa znižuje chybovosť pri práci.

Jazmín - z thajskej štúdie zase vyplynulo, že vôňa jazmínu má moc stimulovať beta vlny v mozgu, ktoré priamo vplývajú na našu náladu, čím podporujú dobrú náladu aj výkonnosť.

Citrusy - aj ostatné citrusy poskytujú veľké výhody, dokážu povzbudiť fyzickú aktivitu, ale aj urýchľujú reaktívnosť.

Ambrosia Allure Classic Full 1024x10242xMeadows Ambrosia Allure - čierne ríbezle, zrelé hrozno, lístky mandarínky

LUMINIA Crystal Diffuser XL 768x1075LUMINIA White Tea & Jasmine

Na zlepšenie pozornosti

Škorica - Wheeling Jesuit University študovala vôňu škorice, pri ktorej sa zistilo, že dokáže pomôcť pri úlohých náročných na sústredenie.

Mentol - vôňa mentolu bola skúmaná v rámci organizácie The Society of Cosmetic Chemists, ktorá zistila, že dokáže výrazne zlepšiť sústredenie a podporuje bdelosť.

Zázvor - štúdia v Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine zase zistila, že vôňa zázvoru pomáha bojovať proti únave, ale aj bolesti.

Libertine Spirit Classic Full 1024x10242xMeadows Libertine Spirit - zázvorový čaj a citrónová tráva

BLACK MADONNA Meadows náplň do difuzéru Black Maddona - kadidlo a škorica

Na zlepšenie nálady a uvoľnenie

Borovica - vôňa borovice bola študovaná v Iráne, kde vedci prišli na to, že pomáha s celkovým uvoľnením a pôsobí ako antidepresívum.

Citrónová tráva - v nezávislej štúdii sa potvrdilo, že vôňa citrónovej trávy má takmer okamžité účinky na zmiernenie napätia či úzkosti.

Levanduľa - výskumníci v Yamanashi University študovali účinky vône levandule, zistili, že levanduľa dokáže opätovne povzbudiť k výkonu, upokojuje a pomáha sú sústredením.

LUMINIA Lavender Iris CandleLUMINIA Lavender Iris

Jemnô Si môj pokladJemnô Si môj poklad - bergamot, citrón, vavrín kubébový, citrónová tráva

Foto: archív značiek, instagram

927

Súvisiace články