Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 27. november 2020

Ako vybrať vhodný odsávač pár?

Správny výber odsávača pary je dôležitejší, ako by sa mohlo zdať. Ideálny spotrebič sa postará o čistý vzduch bez výparov, dymu, nadbytočnej pary či mastných čiastočiek, ktoré by sa inak spolu s parou usadili na povrchu nábytku.

Ako vybrať vhodný odsávač pár?

Správny výber odsávača pary je dôležitejší, ako by sa mohlo zdať. Ideálny spotrebič sa postará o čistý vzduch bez výparov, dymu, nadbytočnej pary či mastných čiastočiek, ktoré by sa inak spolu s parou usadili na povrchu nábytku. Odborníčka radí, na čo sa pri kúpe zamerať.


Zamerajte sa na výkon

Železné pravidlo znie: odsávač by mal za hodinu vymeniť vzduch v kuchyni a priľahlom priestore päť až desaťkrát. Kľúčový je teda objem daného priestoru. V súčasnosti je veľkým trendom kuchyňa spojená s obývačkou. V tomto prípade siahnite po tých najvýkonnejších – kapacita odsávania sa uvádza v m3/hod. a nájdete ju pri technických parametroch každého výrobku.

Nové technológie – nové možnosti

Odsávač by ste mali zapnúť hneď, ako začnete variť a odsávať by mal aj po skončení práce v kuchyni. Všetko ale môže fungovať úplne automaticky. „Technológia 6. zmysel s inteligentnými senzormi udrží v kuchyni a v priľahlých priestoroch čistý vzduch nielen počas vášho kulinárenia, ale aj po ňom a v situáciách, kedy síce nevaríte, ale vzduch nie je svieži. Senzory CookSense snímajú situáciu a intuitívne reagujú na aktuálny stav počas varenia. Odsávače vďaka senzorom samé nastavia najvhodnejšiu úroveň odsávania. Senzory AirSense zasa pomáhajú udržať čerstvý vzduch v kuchyni a priľahlých priestoroch celý deň. Táto funkcia sa dá spustiť aj na diaľku,“ hovorí Darina Papáčová, odborníčka z firmy Whirlpool.

Whirlpool WVH 92 K 3Whirlpool WVH 92 K 3

Svetlo na želanie

Odsávač pár však zároveň môže v priestore dotvoriť atmosféru. Vedeli ste, že tento spotrebič dokáže poskytnúť osvetlenie meniace sa podľa činností aj nálady? „Technológia LightSense a inteligentné LED svetlá poskytnú toľko svetla a v takej farbe, koľko je práve potrebné podľa situácie, doby či nálady,“ pokračuje Darina Papáčová. Napríklad dizajnový odsávač Whirlpool WHVS 90F LT C K dokáže svetlo tlmiť, zvoliť si miesto intenzívneho bieleho svetla, poskytuje tiež príjemné teplé žlté svetlo a rôzne prechody medzi nimi. V noci sa bude hodiť automatické osvetlenie pre bezpečný pohyb v kuchyni.

Pozor na hlučnosť

Výkonný odsávač často znamená hlučný odsávač, ktorý obťažuje a ruší svojich majiteľov. Preto sú napríklad odsávače Whirlpool osadené bezkefovými motormi, poháňanými permanentnými magnetmi – chod je veľmi tichý. Špecialitou je funkcia ZenMode, ktorá sa sama postará o ideálnu rovnováhu medzi výkonom a hlučnosťou odsávača.

Whirlpool WDO 93F B K 5Whirlpool WDO 93F B K 5

Aký typ vybrať?

Vertikálny odsávač pár je ideálny pre tých, ktorí sa radi zaoberajú komplikovanejšími a časovo náročnejšími receptami a chcú voľný priestor nad varnou doskou. „Tieto odsávače sa inštalujú na stenu a hodia sa prakticky do všetkých kuchýň, usporiadaných do jednoduchej línie „I“, rohovej v tvare písmena L alebo U,“ hovorí Darina Papáčová. Takýto integrovaný odsávač pár je zabudovaný do pracovnej dosky. „Napríklad Whirlpool WDO 93F B K z prémiovej W Collection ponúka veľkorysú šírku 90 cm. Pri použití odsávača vyklopíte kryt podľa potreby pod uhlom 45° alebo 90° a zvolíte stupeň a dĺžku odsávania s automatickým vypnutím. S maximálnym odsávacím výkonom 603 m3/hod. veľmi rýchlo vtiahne pachy, dym aj paru vzniknutú počas varenia a zaistí v kuchyni čistý vzduch. Keď sa odsávač nepoužíva, zostáva sklopený a chránený pred nečistotami skleneným krytom. Hodí sa prakticky do akejkoľvek kuchyne vrátane kuchynského ostrovčeka,“ radí Darina Papáčová.

Whirlpool AKR 504 IXWhirlpool AKR 504 IX Whirlpool AKR 750 G KWhirlpool AKR 750 G K

Tiež integrovaný odsávač pár, ktorý je priamo súčasťou indukčnej varnej dosky Whirlpool WVH 92 so štyrmi platňami, zaistí slobodu pohybu bez prekážok nad hlavou pri varení. „Je skvelým riešením, pokiaľ je varná plocha efektne umiestnená v kuchynskom ostrovčeku. Má automatický režim a podľa výkonu varných zón nastaví intenzitu odsávania. Počas chvíľky vtiahne vďaka svojej kapacite odsávania až 630 m3/hod. pachy, dym aj paru. Po dovarení sa odsávač automaticky vypne s určitým časovým posunom, aby sa vzduch dokonale prečistil. Elegantný minimalistický design perfektne ladí s ostatnými spotrebičmi W Collection. Vďaka funkcii Power Management sa dá spotrebič pripojiť aj na 230 V," dodáva Darina Papáčová.

Ostrovčekový odsávač pár predstavuje obľúbenú verziu dekoratívneho odsávača s vysokým výkonom odsávania a hodí sa k umiesteniu nad kuchynský ostrovček. Môžete voliť medzi celonerezovými modelmi alebo verziami v kombinácii nerez so sklom.

Zabudovaný odsávač pár je dokonale skrytý vďaka zabudovaniu do hornej skrinky nad varnou doskou v jednoduchej kuchyni. Na trhu sú také výsuvné odsávače, ktoré sa v priebehu činnosti vysunú nad pracovnú dosku a v čase pokoja sú schované v skrinke. Viditeľná je len predná dekoratívna lišta.
...a k tomu všetkému darček navyše!

Pri nákupe akýchkoľvek vstavaných spotrebičov Whirlpool od 1.10.2020 až do konca roka za 1 000 eur alebo viac dostanete darček v hodnote 100 eur. Po registrácii na stránkach www.whirlpool.sk totiž získate kupón v tejto hodnote pre výber tovaru u partnerov Tesco, delimano.sk alebo TETA.

851

Súvisiace články