Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 30. máj 2020

Kvety pomáhajú psychike

Patríte kmilovníkom izbových rastlín akvetín? Alebo ste naopak zástancovia minimalizmu, vktorom sa nenájde priestor pre rastliny?

Kvety pomáhajú psychike

Patríte k milovníkom izbových rastlín a kvetín? Alebo ste naopak zástancovia minimalizmu, v ktorom sa nenájde priestor pre rastliny? V oboch prípadoch by ste však mali vedieť, že kvety v interiéri majú priaznivý vplyv na psychiku v rôznych smeroch.

O záhradkárčení či starostlivosti o bytové rastliny sa často hovorí ako o balzame na dušu. Tieto aktivity nám umožňujú odbremeniť myseľ, zrelaxovať ju a zároveň ju pripraviť na ďalšiu mentálnu či fyzickú prácu. Zrejme aj preto nás to mnohých počas karantény ťahalo ku rôznym kvetinám. Čo však hovoria štúdie?

Štúdia, ktorú realizovala značka Bloom & Wild zistila, že jednoduché, rýchle aranžovanie kytice má veľmi pozitívne účinky na myseľ. Dokáže redukovať stres, napätie a harmonizuje nervový systém. Na to, aby ste dostali svoju mentálnu stránku do pohody vám bude stačiť 30 minút práce s kvetinami.

peter bucks wjdHhmiS2Pk unsplash

Prečo to tak je? Kvetiny a izbové rastliny nám ponúkajú senzorický zážitok, priťahujú nás farbami, svoju symetriou, čo stimuluje tvorbu dopamínu, oxytocínu a serotonínu v mozgu. Tieto hormóny sú nazývané aj hormónmi šťastia. Vyplavenie týchto hormónov je veľmi nápomocné najmä v stresových situáciách či pri dlhšej pracovnej záťaži. Toto zároveň vysvetľuje, prečo sa cítime lepšie v prírode. Na to, aby ste si dopriali trochu relaxu a hormónov šťastia však vôbec nemusíte chodiť von, v prípade, že sa to nedá, alebo jednoducho nemáte kam. Ak si prinesiete kúsok prírody dovnútra, výsledok bude rovnaký.

sonnie hiles iANAdaNu7mg unsplash

Kvety však majú vplyv na psychiku aj z dlhodobého hľadiska. Podľa výskumov na State University of New Jersey, kvety majú okamžitý dopad na pocit šťastia bez ohľadu na vek. Z dlhodobého hľadiska pomáhajú pri depresiách, úzkosti a psychickej záťaži. Súvisí to nielen s ich vizuálnou stránkou, ale aj s osobným prepojením, ktoré sa medzi ľuďmi vytvára pri darovaní kvetov.

katy anne hqPJfPc45Fo unsplash

S kvetmi to je teda veľmi podobné ako v prípade umenia, dizajnu, módy či architektúry. Ich vizuálna stránka má veľmi silný, stimulujúci vplyv na náš mozog, čo im umožňuje priaznivo ovplyvňovať náladu. Ak ešte doma nemáte aspoň jednu izbovú rastlinu, určite si ju doprajte. Prípadne sa sami potešte kyticou čerstvých kvetov a nezabudnite ani na svojich blízkych.

1691

Súvisiace články