Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 17. november 2019

Vianočné nákupy ekologicky: Ako na to?

Vianočné nákupy sa pomaly rozbiehajú, no predtým ako sa do nich naplno ponoríte aj vy, chceli by sme vám poradiť, ako na nich tento rok ísť očosi ekologickejšie. Niekedy totiž stačí malá zmena na to, aby dokázala urobiť veľký rozdiel.

Vianočné nákupy ekologicky: Ako na to?

Vianočné nákupy sa pomaly rozbiehajú, no predtým ako sa do nich naplno ponoríte aj vy, chceli by sme vám poradiť, ako na nich tento rok ísť o čosi ekologickejšie. Niekedy totiž stačí malá zmena na to, aby dokázala urobiť veľký rozdiel. Týchto 5 jednoduchých tipov vám pomôže vybaviť nákupy o čosi zodpovednejšie vo vzťahu k prírode.

1. Menej je viac

Predstava obrovských kôp darčekov pod vianočným stromčekom sa na nás valí zo všetkých klasických vianočných filmov, avšak pravda je taká, že väčšina dospelých si na kvantite nepotrpí. Pre deti to síce môže byť maximálne euforický stav, avšak ani oni si nedokážu jednotlivé veci vôbec vychutnať a oceniť, pretože nevedia kam skôr svoju pozornosť sústrediť. Vyberajte preto darčeky, ktorými zaručene potešíte aj keby to malo byť na úkor množstva. Nakupujte menej no kvalitnejšie.

2. Nech vydržia

Kvalita nad kvantitu, to sme načrtli v predchádzajúcom bode. Keď niekoho obdarúvate, určite nechcete, aby sa z darčeku tešil prvých 15 minút a potom na neho zabudol, prípadne aby sa mu daná vec rozpadla, pokazila v nasledujúcich mesiacoch. Pri nákupoch sa snažte vyberať také veci, ktoré sú kvalitné, odolné a hodnotné, no neprestanú baviť ani po niekoľkých rokoch. Väčšinou ide o veci, ktoré majú kvalitné materiály, nepodliehajú trendom alebo sa im dokážu prispôsobiť.

3. Myslite lokálne

Snažte sa podporiť lokálnu ekonomiku, či už kupujete módu, doplnky do domácnosti, nábytok, čokoľvek. Na jednej strane tieto darčeky nemusia cestovať cez celý svet, či už z Číny, Bangladéšu, Ameriky alebo z inej krajiny a na druhej si môžete byť istí vyššou etikou ich výroby. Lokálne značky nefungujú na princípoch, kedy potláčajú kvalitu a etiku pri práci, ale naopak, snažia sa vytvárať veci, ktorými dokážu, že aj s lepšími podmienkami to ide. Popozerajte sa na stránkach ako Sashe.sk, kde nájdete množstvo najrôznejších vecí od oblečenia až po bytové doplnky. Alternatívne zájdite na stránky populárnych českých, slovenských značiek. My odporúčame Malinna, Buffet Clothing, Jakub Polanka, Odivi a množstvo ďalších. Zastavte sa napríklad aj v kamenných butikoch, ktoré ponúkajú rôzne lokálne značky. Niekoľko ich nájdete napríklad v Slávici, Privée Lounge, SloCz. Viac butikov na Slovensku a v Česku si môžete pozrieť tu.

4. Zážitkyv

Hmotné veci sa pokazia, stratia, prestanú baviť, jednoducho sa na nich zabudne. Inak to je v prípade zážitkov, ktoré s každým človekom ostanú do konca života. Darujte svojim blízkym spomienky, ak máte v rodine cestovateľa, zabookujte mu zaujímavý výlet alebo mu venujte poukaz na nákup leteniek. Ak viete, že váš blízky má rád wellness a spa, vyberte mu luxusný deň v takomto zariadení. Takto dokážete prispôsobiť akúkoľvek aktivitu na mieru každému blízkemu. Skvelou voľbou sú aj vzdelávacie aktivity ako jazykové kurzy, umelecké hodiny, kurzy fotografie, ale aj beauty procedúry, permanentky do fitness centra, adrenalínové zážitky a množstvo ďalších aktivít.

5. Vložte do toho seba

Pokiaľ máte v sebe kúsok kreativity a dostatok času, pokojne darček vyrobte. Veľmi obľúbené sú teraz napríklad chunky deky, ktoré s trochou zručnosti alebo podľa tutoriálov vyrobíte aj sami. Ďalšie štýlové kúsky ako vázy, šálky, fotosteny či dokonca stolíky a iný nábytok zaručene potešia. Je to všetko len na vás, vašich zručnostiach a čase, ktorý máte.

1103

Súvisiace články