Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 17. september 2019

Beach Brain: Benefity pobytu pri mori

Väčšina ľudí miluje leto, šum mora, teplý piesok pod nohami a hrejivé slnko na pokožke. Nie je to však iba subjektívny pocit a spomienky, ktoré sa nám spájajú s letnou zábavou, ale skutočná veda.

Beach Brain: Benefity pobytu pri mori

Väčšina ľudí miluje leto, šum mora, teplý piesok pod nohami a hrejivé slnko na pokožke. Nie je to však iba subjektívny pocit a spomienky, ktoré sa nám spájajú s letnou zábavou, ale skutočná veda. Výskumy totiž potvrdili, že dovolenka alebo pobyt pri mori má pre psychické a fyzické zdravie obrovské benefity.

University of Exter v roku 2012 podnikla výskum, ktorý potvrdil, že ľudia žijúci pri mori sú na tom vo všeobecnosti po zdravotnej stránke lepšie fyzicky aj psychicky. Tento výskum tiež hovorí, že prostredie na pobreží mora stimuluje ľudskú aktivitu a jeho obyvatelia sú výrazne produktívnejší. Okrem toho redukuje aj stres a pôsobí omnoho upokojujúcejšie ako návšteva parku či vidieku. Redukcia stresu, o ktorú sa stará prostredie pri mori je najdôležitejším aspektom, ktorý ovplyvňuje celkové zdravie obyvateľstva. Tento fenomén vysvetľuje aj American Institute of Stress, ktorý pomenoval beach brain (plážový mozog).

Výskumy, ktoré prebehli pod záštitou American Institute of Stress viedli neurológovia a neurovedci. Pomenovanie beach brain zahŕňa všetky fyzické a psychické benefity, o ktoré sa zapríčiňuje pobyt pri mori. Náš mozog je v tomto prostredí omnoho viac zrelaxovaný aj v prípade, že na pláži pracujete. Prostredie sa totiž stará o výraznú redukciu stresového hormónu, ktorý tiež znižuje svalové napätie, zlepšuje sústredenie, podporuje dobrú náladu a upokojuje. Nejde teda iba o výnimočný stav relaxácie, ale aj o celkové zlepšenie výkonu a aktivity mozgu. Najvýraznejšie elementy, ktoré majú na beach brain najväčší vplyv sú 3S sunshine (slnko), sand (piesok) a surf.

Sunshine- vitamín D je dôležitou súčasťou našej výživy, no jeho prijímanie cez pokožku je najefektívnejšie. Jeho dostatok sa stará o dobrú náladu aj správnu funkciu mozgu. Pomáha tiež predchádzať chronickým depresiám a napätiu.

wil stewart K TbABnVzHo unsplash

Sand- keď sa povie pláž, mnohí si okamžite predstavia jemný piesok pod nohami. To, čo sa vytvára upokojujúci efekt je predstava to, že sme bosí. Chodidlá majú množstvo nervových zakončení a preto je kontakt s prírodou veľmi príjemný. Spája sa to predstavou voľného času a relaxom, čo okamžite dokáže zlepšiť náladu a tento fenomén sa vo vede nazýva earthing.

brian mann Qmbp26bep6k unsplash

Surf- kto by nemal rád zvuk šumiaceho oceánu, vĺn narážajúcich do útesov? Práve tieto melódie pomáhajú nášmu mozgu maximálne zrelaxovať a sú efektívnejšie ako relaxačná či meditačná hudba. Tiež znižuje krvný tlak a spomaľuje tep. Minerály v oceáne tiež pomáhajú zredukovať bolesť, pomáhajú pri artritíde a naprávajú elasticitu pokožky. Negatívne ióny v prímorskom vzduchu majú tiež priaznivý efekt na zápalové procesy a podporujú imunitný systém. Vlhkosť zase pomáha s kožnými problémami ako sú ekzémy či psoriáza, ale aj s dýchacími ťažkosťami.

shifaaz shamoon sLAk1guBG90 unsplash

1508

Súvisiace články