Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 6. september 2019

Psychológia izbových rastlín: Aký majú na nás vplyv?

Rastliny sú skvelým dekoračným prvkom do interiérov, avšak majú aj inú moc. Podľa mnohých štúdií dokážu povzbudiť kreativitu, myslenie apomáhajú zvládať aj stres či napätie.

Psychológia izbových rastlín: Aký majú na nás vplyv?

Rastliny sú skvelým dekoračným prvkom do interiérov, avšak majú aj inú moc. Podľa mnohých štúdií dokážu povzbudiť kreativitu, myslenie a pomáhajú zvládať aj stres či napätie. Aké najväčšie benefity nám izbové rastliny prinášajú do našich domovov?

 

@craigmilran

Pomáhajú zvládať stres

Štúdia, ktorú viedla Chungnam National University v Južnej Kórei v roku 2015 zistila, že izbové rastliny vplývajú na sympatický nervový systém a tým upokojuje. Pri experimente dostali účastníci na výber- splniť úlohu na počítači alebo presadiť rastlinu. Tí, ktorí si vybrali presádzanie, boli omnoho pokojnejší, čo potvrdili psychologické a fyziologické testy.

 

Podporujú kreativitu

Iná štúdia z roku 2016, ktorú urobila Regent’s University London zistila, že rastliny máme radi pravdepodobne aj kvôli ich zelenej farbe. Vo svojom výskume dali skupinkám ľudí plniť rovnaké úlohy, prvá z nich bola v miestnosti s rastlinami a s výhľadom na prírodu, druhá bola v miestnosti so zelenými stenami a tretia bola v obyčajnej miestnosti bez výhľadu a rastlín. Pri prvých dvoch skupinách bola zaznamenaná zvýšená vizuálna kreativita.

Redukujú napätie

National Chung Hsing University v roku 2005 zistila, že ľudia, ktorí pracujú v prostredí s dostatkom živých rastlín alebo s výhľadom do záhrady či na prírodu, sú omnoho menej napätí a vystresovaní.

 

Čistia myseľ

Listy rastlín majú však ďalšiu skvelú schopnosť. Podľa štúdie University of Reading totiž dokážu správne nastaviť myseľ. Testovali to na obrázkoch listov, ktoré predkladali účastníkom experimentu. Po ňom vraj mali čistú myseľ a boli skvelo pripravení na prácu a sústredenie.

 

Zvyšujú produktivitu

Čo myslíte, kto je viac produktívny- človek v miestnosti s rastlinami alebo bez rastlín? University of Exeter potvrdila, že práca v interiéri doplnenom dostatkom izbových rastlín pozitívne vplýva na produktivitu pracovníkov.

Izbové rastliny, ktoré sa v experimentoch použili:

1Potosovec zlatý (@stamenandstem)

2Syngónium stopkatolisté (@plant.your.life)

3Aglaonema (@mysteerimaiju)

4Dracéna (@plant.my.home)

5Filodendron (@philodendronfanatic)

6Sansevieria trojpása (@kitsandplants)

7Lopatkovec (@houseplantjournal)Foto: Instagram

2460

Súvisiace články