Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 13. marec 2014

Robert Wilson na doskách SND

Záver minulého roka priniesol do Bratislavy digitálny fenomén, ktorý na pár mesiacov ovládol Slovenskú národnú galériu a predstavil umenie na rozhraní pohyblivého filmu a statickej fotografie. Výstava videoportrétov Roberta Wilsona bude majestátne zakončená príchodom umelca na Slovensko a jeho predstavením v Slovenskom národnom divadle 6.

Robert Wilson na doskách SND

13.3.2014

Záver minulého roka priniesol do Bratislavy digitálny fenomén, ktorý na pár mesiacov ovládol Slovenskú národnú galériu a predstavil umenie na rozhraní pohyblivého filmu a statickej fotografie. Výstava videoportrétov Roberta Wilsona bude majestátne zakončená príchodom umelca na Slovensko a jeho predstavením v Slovenskom národnom divadle 6. apríla 2014.

„Našou filozofiou je prinášať inovatívne a provokatívne moderné umenie, ktoré sa pohybuje na tenkej hrane medzi reklamnou a módnou estetikou," približuje Jozef Pavleye, producent výstavy a riaditeľ agentúry Pavleye Art and Culture. Voľba padla na umelca, ktorý majoritnú časť svojej kariéry strávil v šere divadla ako režisér a scénograf. Prvý krok smerujúci k realizácii projektu bola obhliadka priestorov v SNG a SND americkým tímom Roberta Wilsona. Práve vtedy sa zrodil koncept „digitálnej klietky", ktorá vznikla v átriu galérie. Sedemnásť obrazoviek s portrétmi snežných sov vytvorili výstave impozantný vstup, ktorý oslovil aj sponzora výstavy – J&T Banku.

Ako vysvetľuje Robert na videopozvánke k bratislavskej výstave: „Už v sedemdesiatych rokoch som uvažoval nad sériou portrétov, ktoré by boli divákom dostupné na rôznych miestach. Na autobusovej zastávke, na lunete hodiniek, na sedadle v lietadle. Moje diela by sa premietali v komerčných televíziách, pretože v tých časoch sa vysielanie končilo o polnoci a pokračovalo až ráno. Diela by tvorili kulisu noci..."

Slovenská verejnosť sa diela Roberta Wilsona dočkala 12. decembra. Produkčný tím prevŕtal Slovenskú národnú galériu stovkami metrov káblov a výstava s príznačným názvom Robert Wilson: VIDEOPORTRÉTY bola slávnostne otvorená.

wilson_vizual

6. apríla uvedie Slovenské národné divadlo predstavenie pod názvom 1 UŽ STE TU BOLI? 2 NIE, TOTO JE PRVÝKRÁT, kde Robert Wilson divákom predstaví trajektóriu svojej kariéry. „Presný scenár k tomuto predstaveniu neexistuje. Bob má pripravenú jeho osnovu, ale to, ako sa večer vyvinie, závisí do značnej miery od reakcií a participácie publika," hovorí kurátor výstavy v Slovenskej národnej galérii a osobný spolupracovník Roberta Wilsona, Noah Khoshbin.
TOP FASHION je hrdým partnerom projektu.

Lístky si môžete kúpiť tu.

pripravila: Jana Zajasenská v spolupráci s agentúrou Pavleye Art and Culture

    3053

    Súvisiace články