Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 28. máj 2020

Dior vydáva knihu venovanú klobúkom

Módny dom Dior sa môže pochváliť veľmi bohatou históriou vrôznych smeroch. Vpriebehu rokov sa totiž ocitol pod vedením rôznych významných dizajnérov, ktoré do neho vniesli svoju vlastnú estetiku avplyv.

Dior vydáva knihu venovanú klobúkom

Módny dom Dior sa môže pochváliť veľmi bohatou históriou v rôznych smeroch. V priebehu rokov sa totiž ocitol pod vedením rôznych významných dizajnérov, ktoré do neho vniesli svoju vlastnú estetiku a vplyv. Ako sa vyvíjal dizajn klobúkov značky v priebehu rokov? Túto otázku sa módny dom pýtal v najnovšej knihe Dior Hats: From Christian Dior to Stephen Jones.

„Klobúk je základom každého outfitu. Dopĺňa ho. Je skvelým spôsobom ako vyjadriť svoju osobnosť,“ napísal do svojho denníka Christian Dior. Pravda je taká, že klobúk skutočne je krásnou bodkou ku dizajnovému outfitu, dopĺňa ho a zároveň z neho robí úplne iný look. V tejto knihe, ktorá bude uverejnená pri príležitosti spustenia novej výstavy v Musée Christian Dior v Granville, budete môcť obdivovať najunikátnejšie výtvory, ktoré v módnom dome vznikli od čias Christiana Diora až po presláveného klobučníka Stephena Jonesa. Publikácia tak oslávi 70-ročnú históriu klobúkov v módnom dome.

2šifónový klobúk z kolekcie Haute Couture SS 2009, John Galliano

Kniha nás vezme na cestu časom, ktorú otvorí tvorba samotného Christiana Diora. Následne preskúmame výtvory, ktoré vznikali v priebehu ďalších rokov pod taktovkou Marca Bohana, Gianfranca Ferré, Johna Galliana, Rafa Simonsa či nakoniec Marie Grazie Chiuri. Jednotlivé modely vyberal sám Stephen Jones, ktorý má okrem spolupráce s módnym domom Dior na konte aj prácu s Vivienne Westwood, Thierry Mugler či Jean Paul Gaultier. Medzi jeho zákazníkov patrila napríklad aj Princezná Diana a ďalšie osobnosti z britského kráľovského dvora. Jednotlivé fotografie, skice a iné archívne dokumenty sú doplnené práve jeho textmi, ktorými nám približuje jednotlivé kreácie, ich vplyv na módu, ale aj to, ako vznikali.

3hodvábny klobúk "Svetožiara zo sasaniek" Christian Dior by Marc Bohan, 1964  4unikát klobúk Bibi navrhnutý Stephenom Jonesom podľa skice Christiana Diora z roku 1937 

Stephen Jones spolupracuje s Dior od roku 1996 a okrem toho, že kniha vznikala pod jeho taktovkou, na starosti má aj samotnú výstavu klobúkov. Vzťah ikonického klobučníka s módnym domom pokračuje aj po príchode Marie Grazie Chiuri, ktorá sa vôbec nestráni používaniu klobúkov v rôznych formách pri tvorbe najnovších kolekcií. V každej kolekcii má tak svoje miesto aj niekoľko rôznych typov klobúkov a dopĺňajú takmer každý look na móle. „Milujem klobúky, myslím si, že to, čo nosíme na hlave je veľmi dôležité, lebo to zvýrazňuje našu mimiku, okamžite odhaľuje pohľad svojho nositeľa. Zároveň sa za klobúkom môžeme schovať či naopak, okamžite sa odhaliť, povedala Maria Grazia Chiuri.

5zamatový Bibi klobúk z kolekcie Haute Couture FW 1955, Christian Dior  7maska Haute Couture SS18, Maria Grazia Chiuri  8tylová maska Haute Couture SS18, Maria Grazia Chiuri 

Sprievodná výstava mala byť otvorená od 25.apríla do 1.novembra, no kvôli pandémii koronavírusu musela byť preložená. Nový dátum zatiaľ nie je známy. Expozíciu však má tvoriť viac ako 200 klobúkov a 30 sprievodných couture outfitov.

1Dior Hats: From Christian Dior to Stephen Jones, Rizzoli

Kniha sa dostane do predaja už 1.septembra a na 240 stranách nám ponúkne dokonalý prierez tými najúchvatnejšími dizajnmi počas 70 rokov v módnom dome Dior. Knihu vydáva vydavateľstvo Rizzoli.

Foto: archív módneho domu, Rizzoli

980

Súvisiace články