Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 16. máj 2020

Knihy podľa Džejny: Vol. VIII

Najznámejšia slovenská knihomoľka radí, na aké novinky sa zamerať a aká „novodobá klasika“, by vám nemala v knižnici chýbať. Na konci samoty “Nikdy nezabudnem na to, ako sa nám pritom obom podarilo nazrieť do sveta toho druhého.

Knihy podľa Džejny: Vol. VIII

Najznámejšia slovenská knihomoľka radí, na aké novinky sa zamerať a aká „novodobá klasika“, by vám nemala v knižnici chýbať.

Na konci samoty

“Nikdy nezabudnem na to, ako sa nám pritom obom podarilo nazrieť do sveta toho druhého. Na okamih som videl bolesť ukrytú za jej slovami a gestami a ona zrazu vytušila, čo som tajil v hĺbke svojho srdca. Nepostúpili sme však ani o krok ďalej. Zostali sme stáť na prahu toho druhého a na nič sa nevypytovali.”

Na konci samoty som čítala hneď ako kniha vyšla a bola som z nej dosť nadšená. Teraz som si ju dala znova, aby som porovnala a zistila, či je to nadšenie dlhodobé alebo časom zmizne. Nezmizlo. Stále si myslím, že je to krásna kniha, dobre napísaná a jemnou linkou stále pripomínajúca moju obľúbenú Osamelosť prvočísiel. Pri opätovnom čítaní som si však všimla malé prekladateľské, nazvime to zaváhania, ktoré ma pri tom vyrušili, no stále to nebolo nič, čomu by som musela venovať zvýšenú pozornosť. Ak ste ešte nečítali, skúste, je to krásny príbeh.

Knihu nájdete tu:

benedict

 

Amy a Isabelle

“V Shirley Falls boli v ten večer ľudia nešťastní z rôznych dôvodov. Keby Isabelle Goodrowová mohla nadvihnúť strechy niektorých domov a nazrieť do ich domácností, odhalila by širokú paletu ľudského trápenia.”

“Čo však mohli robiť? Len ísť ďalej. Ľudia idú ďalej, takto to funguje už tisícročia. Zoberú ponúkanú láskavosť, nechajú ju čo najviac vsiaknuť, vezmú hlboké rany, čo každý nosí v sebe a vie, že jedného dňa azda budú znesiteľnejšie.“ Dlho som obchádzala túto knihu v knižnici, no bola to chyba. Veľmi sa mi páčilo, ako bol príbeh Amy a Isabelle a ostatných obyvateľov amerického malomesta napísaný, v hlave mi celý čas bežal fiktívny americký film z 50. alebo 60. rokov (neviem sa rozhodnúť) Také príjemné, jemne ospalé mestečko, kde každý každého pozná (a ohovára), kde sa ľudia delia na vrstvy a kde má každý nejaké menšie či väčšie tajomstvo. Veľmi sa mi páčila atmosféra tejto knihy. A obálka tiež!

Knihu nájdete tu:

amy a isabelle

 

dzejna selfinka

Džejna už pár rokov pracuje v kníhkupectve Martinus, kde má na starosti a radosti eventy a sociálne siete. Miluje knihy, kávu a koláče, je veľkou fanynkou Harryho Pottera a za svoju knihu života vyhlasuje Malý život, ktorý si podľa nej musíte prečítať.

Viac knižných tipov knihomoľky Džejny nájdete tu: @_dzejny

1262

Súvisiace články