Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 10. február 2021

Najlepšie romantické filmy nielen na Valentína

Hranica medzi gýčom a sofistikovanou romantikou je niekedy veľmi tenká, čo obzvlášť platí pri filmoch. Existujú však také, ktoré dokázali vyrozprávať príbehy lásky vrôznych podobách veľmi zaujímavo.

Najlepšie romantické filmy nielen na Valentína

Hranica medzi gýčom a sofistikovanou romantikou je niekedy veľmi tenká, čo obzvlášť platí pri filmoch. Existujú však také, ktoré dokázali vyrozprávať príbehy lásky v rôznych podobách veľmi zaujímavo. Tieto filmy patria podľa kritikov k tým najlepším, čo ocenia aj tí z nás, ktorí romantické filmy nevyhľadávajú.

Casablanca

Stretnutie starých lások, ktoré prebehne v podniku v marockej Casablance počas Druhej svetovej vojny sa postará o vzbĺknutie novej iskry. Kontrast dvoch vojen, vnútornej a svetovej, radí tento film medzi najospevovanejšie filmové klasiky, ktoré stojí za to pozrieť.

Daj mi tvoje meno

Film zaliaty stredozemným slnkom a silnými emóciami. Hovorí príbeh tínedžera, syna profesora, ktorý sa počas leta v Taliansku zamiluje do jedného zo študentov svojho otca. Film nám ukazuje ako sa z priateľstva môže vyvinúť láska a ako dokáže prekonávať veľké prekážky.

 

Srdcu nerozkážeš

Mala to byť záležitosť na jednu noc, no osud to zariadil inak. Hlavný hrdina Kumail nemá vôbec chuť na vážny vzťah, no Emily hneď padne do oka. Nezáväzný vzťah však začne ovplyvňovať záhadná Emilina choroba. Inteligentný humor sa tu stretáva s romantikou a intenzívnymi emóciami.

 

Roman Holiday

Jedna z prvých úloh Audrey Hepburn bola práve v tomto filme a hneď za ňu získala Oscara. Hrá v nej princeznú na prázdninách v Ríme, kde sa zamiluje do mladého novinára, vďaka ktorému spozná skutočný život bežných ľudí.

 

Carol

Príbeh založený na rovnomennej knihe hovorí príbeh milostného romániku dvoch žien v 50.rokoch. Okrem toho, že film je plný krásnych interiérov a kostýmov, ponúka aj napätú atmosféru plnú lásky. Okrem kontroverznosť ich lásky sa tiež film sústreďuje na spoločenské rozdiely medzi vyššou a nižšou triedou.

 

Ona

Dej tohto filmu sa odohráva v neďalekej budúcnosti, kde muž so zlomeným srdcom skúša nový softvér založený na intuitívnej bytosti s umelou inteligenciou – Samanthou. Postupnom času medzi nimi vznikne zvláštne puto, priateľstvo a neskôr aj láska.

Stratené v preklade

Dvaja Američania sa náhodou stretnú v Tokiu, on je opustená bývalá filmová hviezda, ona je čerstvo vydatá. Nájdu však spoločnú reč a vydajú sa objavovať svetlá v Tokiu. Vybuduje sa medzi nimi zaujímavý vzťah, ktorý je významný a výnimočný.

 

Lietam v tom

Ryan často a pravidelne cestuje kvôli práci. Má rozprávkový život, ktorý mu však naruší spolusediaca v lietadle Alex. Vďaka nej príde na to, že zmysel života nie je len o cestovaní, ale aj o vzťahoch, ktoré pri nich človek nadviaže. Zmení práve vzťah s Alex Ryanov život? Film je plný inteligentného vtipu, hlbokých myšlienok aj ťažších životných situácií.

 

Skrotená hora

Ďalší kontroverzný milostný príbeh rozpráva film Skrotená hora. V tomto filme vznikne láska medzi dvoma mužmi – rančerom a kovbojom. V hlavných úlohách Heath Ledger a Jake Gyllenhaal podávajú skvelé herecké výkony a film získal množstvo prestížnych ocenení vrátane 3 Oscarov.

Foto: Adobe Stock

1478

Súvisiace články