Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 20. október 2020

Týždeň slovenského filmu prebieha online!

Pandémia zasiahla naše životy v rôznych smeroch. Kultúra je jedným z odvetví, ktoré utrpeli najväčšiu ranu.

Týždeň slovenského filmu prebieha online!

Pandémia zasiahla naše životy v rôznych smeroch. Kultúra je jedným z odvetví, ktoré utrpeli najväčšiu ranu. Filmový priemysel nie je výnimkou a v čase, keď sú kiná zatvorené, potrebuje kultúrna tvorba väčšiu podporu ako kedykoľvek predtým. Urobiť tak môžete aj vďaka Týždňu slovenského filmu.

Týždeň slovenského filmu sa mal pôvodne uskutočniť už v prvej polovici tohto roka, no vzhľadom na prepuknutie pandémie ho Slovenská filmová a televízna akadémia a Slovenský filmový ústav presunuli na október a do online priestoru. Pôvodný program bol zložený zo 47 celovečerných a krátkych filmov, no do online priestoru bolo nutné ho zredukovať. Premietať sa tak budú filmy, ktoré dostali aspoň jednu národnú filmovú cenu Slnko v sieti za rok 2019.

Utekajme už ide foto Slovenský filmový ústav fotoarchív IIUtekajme už ide! Foto: Slovenský filmový ústav fotoarchív II

V tohtoročnej prehliadke filmov sa tak objavia filmy ako Nech je svetlo, Amnestie, Hodinárov učeň, Punk je hned!, Loli paradička, Dobrá smrť či animovaný film Šarkan. Program doplní aj digitálne reštaurovaná komédia Utekajme, už ide! (1986) Dušana Rapoša pri príležitosti udelenia ceny Slnko v sieti Milanovi Lasicovi za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

Tyzden filmu online plagat

Celý program Týždňa slovenského filmu nájdete na www.tyzdenfilmu.sk. Filmový týždeň štartuje od 20.októbra a vďaka nemu si môžete vychutnať kvalitnú slovenskú filmovú tvorbu v domácom pohodlí a zároveň tak podporíte domácu kultúru v týchto ťažkých časoch!

Foto: Týždeň slovenského filmu

 

885

Súvisiace články