Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 12. apríl 2021

Mária Švarbová bude mať výstavu v Marseille

Štýl Márie Švarbovej je okamžite rozpoznateľný. Svojim unikátnym pohľadom na fotografiu zaujala aj nás a preto sme sa fotografkou spojili v roku 2019, kedy pre TOP FASHION nafotila titulku a hlavný editoriál.

Mária Švarbová bude mať výstavu v Marseille

Štýl Márie Švarbovej je okamžite rozpoznateľný. Svojim unikátnym pohľadom na fotografiu zaujala aj nás a preto sme sa fotografkou spojili v roku 2019, kedy pre TOP FASHION nafotila titulku a hlavný editoriál. Dopyt po jej tvorbe neutícha ani dnes a preto jej prácu čoskoro budeme môcť obdivovať na zaujímavej výstave v Marseille.

Fotografka bola vyzvaná Kolektívom Cité Radieuse, aby zrealizovala sériu 20 fotografií s Žiariacom meste (Cité radieuse) Le Corbusiera v Marseille. Cieľom tejto série má byť skúmanie vzťahu medzi ľudskými osudmi a strojom bytia (Machine à habiter) postaveným ikonickým architektom.

Maria Svarbova Atlante

Máriine fotografie ohurujú Stredozemným slnkom a morom, vybieleným betónom pripomínajúcim okolité hory a kresbu dreva, ktoré dopĺňa steny Bytovej jednotky sú v prirodzenej symbióze s estetikou typickou pre fotografku, avšak aj napriek tomu pôsobia inak a unikátne. Vo fotografiách je zachytené neporozumenie a nepokoj medzi mužom a ženou, ktoré podčiarkujú odkazy na grécku mytológiu.

Maria Svarbova Epilogue

Krehký betón Márie Švarbovej predstavuje nový míľnik jej vlastnej tvorby a zároveň vzdýva poctu genius loci, mestu založenému Grékmi pred viac ako 2600 rokmi a Žiariacemu mestu, ktoré stelesňuje princípy najuznávanejšieho architekta 20.storočia.

Hlavnými partnermi projektu sú Slovenské centrum dizajnu spolu so Slovenským inštitútom v Paríži (Institut Slovaque deParis) a Ministerstvo kultúry SR.

© Mária Švarbová for Kolektiv Cité Radieuse, with the kind authorization of Le Corbusier Foundation ©FLC I ADAGP Paris 2021

1541

Súvisiace články