Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 12. október 2021

Designblok ocenil mladých študentov

Neodmysliteľnou súčasťou najväčšej dizajnovo-umeleckej udalosti v našich končinách, Designbloku, sú aj mladé talenty a študenti dizajnových a umeleckých škôl. Inak to nebolo ani v 23.ročníku, ktorý sa konal od 6.

Designblok ocenil mladých študentov

Neodmysliteľnou súčasťou najväčšej dizajnovo-umeleckej udalosti v našich končinách, Designbloku, sú aj mladé talenty a študenti dizajnových a umeleckých škôl. Inak to nebolo ani v 23.ročníku, ktorý sa konal od 6. do 10. októbra v Prahe. V rámci neho sa študenti uchádzali o ceny Diploma Selection, ktoré ocenili najlepších produktových aj módnych dizajnérov.

Diploma Selection je súťaž podujatia Designblok, ktorá sa uskutočňuje v spolupráci s EUNIC Cluster ČR. Tento rok sa tieto ceny vyhlasovali už siedmy krát, pričom súťaže sa mali možnosť zúčastniť absolventi z medzinárodných unverzít v oblastiach dizajnu. V tejto súťaži sa odovdzávali ceny v dvoch kategóriách - produktový dizajn a módny dizajn. O víťazoch rozhodovala odborná porota zostavená z osobností pôsobiacich v dizajne, umení, médiách či šoubiznise.

DAVID VALOVIC foto Tomas Hercog minDávid Valovič, foto: Tomáš Hercog

V kategórii produktový dizajn získal cenu Dávid Valovič, absolvent pražskej univerzity UMPRUM. Porotu zaujal svojim projektom What are you standing on? (Na čom stojíš?), ktorý bol zameraný na otázku geologickej premeny rodného miesta dizajnéra - Hrádok na Slovensku a v okolí obce Vižina v Česku. Výsledkom tejto idey sa stal trojmetrový monument v tvare stĺpu, ktorý tvorí 10 prstencov. Inšpirovaný je geologickými vrtmi. Na druhom mieste sa umiestnil Filip Krampla s kreslom LI-CHAIR a na reťom Alessio Ramundo s projektom Natura.

Natalie Nepovim foto Michal Ures29 minNatálie Nepovim, foto: Michal Ures

V oblasti módneho dizajnu zvíťazila dizajnérka Natalie Nepovim s projektom Exuviae. Témou tejto kolekcie sa stal vzťah medzi telom v oblečení a tela bez oblečenia. Experimentálny prístup ku tvorbe kolekcie, ktorý zároveň skvelo vyobrazuje situácie obliekania či vyzliekania, sa zoberá otázkami toho, ako sa s každou vrstvou meníme a ako nás odevy na rôznych úrovniach ovplyvňujú. Na druhom mieste sa umiestnila Nikola Fedak a na treťom Agáta Seeháková.

FILIP KRAMPLA foto Tomas Hercog minFILIP KRAMPLA, foto: Tomáš Hercog

Víťazi v oboch kategóriách získali 1000 eur a zároveň automatickú účasť na najbližšom ročníku Designbloku.

Foto: Designblok

886

Súvisiace články