Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 29. marec 2021

Yaksha a jeho nové bývanie v mezonetovom apartmáne: „Chcel som nájsť balans medzi čistým dizajnom a zároveň sa cítiť ako doma“

Zakladateľ hudobného labelu F*CK THEM, Michal Yaksha Novotný, ktorého ľudia poznajú aj ako milovníka cestovania, módy, umenia avneposlednom rade dizajnu. Najnovšie zariaďuje svoj nový dvojpodlažný apartmán vrezidenčnom projekte Vajnorská 21 anám vrozhovore pre Top Fashion priblížil čo ho inšpirovalo ku kúpe priestoru, aké dizajnérske kúsky nebudú chýbať vjeho interiéri atiež to, ako priestor zčasu na čas premení na galériu.

Yaksha a jeho nové bývanie v mezonetovom apartmáne: „Chcel som nájsť balans medzi čistým dizajnom a zároveň sa cítiť ako doma“

Zakladateľ hudobného labelu F*CK THEM, Michal Yaksha Novotný, ktorého ľudia poznajú aj ako milovníka cestovania, módy, umenia a v neposlednom rade dizajnu. Najnovšie zariaďuje svoj nový dvojpodlažný apartmán v rezidenčnom projekte Vajnorská 21 a nám v rozhovore pre Top Fashion priblížil čo ho inšpirovalo ku kúpe priestoru, aké dizajnérske kúsky nebudú chýbať v jeho interiéri a tiež to, ako priestor z času na čas premení na galériu.

Prednedávnom si zverejnil vizuál svojho nového bývania, ktoré je súčasťou rezidenčného projektu Vajnorská 21 a pri pohľade na tvoj dvojpodlažný apartmán s vysokými stropmi sa milovníkom interiérového dizajnu doslova rozžiarili oči. Čo bol prvotný podnet na výber tohto apartmánu a ako to celé začalo?

V podstate som neplánoval hľadať nové bývanie, pretože mám pomerne nový apartmán na Miletičovej, kde to mám rád a nič mi tu nechýbalo. No jedného dňa som prechádzal cez Vajnorskú, kde ma zaujala stavba, ktorá sa mi trošku podobala na jednu obľúbenú budovu v East Village v New Yorku. V tejto budove má apartmán Kanye West, The Weeknd alebo Gigi Hadid, tak som si o tom projekte našiel info. Samozrejme ma zaujal najväčší mezonetový priestor, o ktorý som prejavil len informatívne záujem. Asi 4 mesiace som to ďalej neriešil, no mal som ho v podvedomí stále. Keď som sa po čase opäť pripomenul, tak som zistil že za ten čas tento priestor zmenil cenu...o dosť...čo ma najprv odradilo, no nakoniec ma to tak zožieralo, že som musel začať konať. Týmto by som dal rád aj radu každému nerozhodnému kupujúcemu, ktorý našiel priestor, ktorý ho dostal, tak nech sa dlho nerozhoduje. Je to dosť drahé.

1

Celý dizajn interiéru sa nesie v čistom minimalistickom štýle inšpirovaným Áziou a v byte prevládajú najmä prírodné materiály ako kameň a drevo. Mal si jasnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať tvoj budúci domov alebo si vložil plnú dôveru architektom a nechal im takpovediac voľnú ruku?

Môj prvotný plán bol tento priestor premeniť na galériu, v ktorej by som organizoval privátne vernisáže. Pri vymýšľaní dispozičného riešenia priestoru sa vôbec nepočítalo s tým, že by sa v tomto priestore bývalo. Na návrhoch som pracoval najprv s architektmi Borisom Klimekom a Lenkou Damovou. Následne som začal flirtovať s myšlienkou, že by som tam čiastočne vedel aj fungovať s agentúrou a premenil by som to na office space s galériou. Nejaký čas sme strávili s architektom Karolom Dudíkom z Abnormal štúdia, kedy sme spoločne skúšali rôzne varianty, ako by sa priestor dal využívať. V tom čase pre nás ZEIT architects navrhovali redizajn LOVE THEM SPACE-u a Jacob cafe. Oslovil som nakoniec aj ich, či by so mnou nechceli prediskutovať moje nápady k projektu Vajnorská 21. Pre mňa je veľmi dôležitá flexibilita a chémia, ktorá musí fungovať pri projektoch na ktorých s niekým robím, ktorá nakoniec najlepšie vyšla s ZEIT architects. Bolo to hlavne preto, že mali na mňa dostatok času a mohli sme sa osobne pravidelne stretávať. 

Čo sa týka samotného návrhu, tak dostali odo mňa pomerne veľa referencií, z ktorých mohli vychádzať. Taktiež so mnou absolvovali návštevy showroomov, kde som im ukazoval materiály, ktoré sa mi páčia a neustále som ich zahlcoval nápadmi, ktoré ich nasmerovali ako chcem, ako sa dizajn bude uberať a ako by mal pôsobiť. Keď potom dali všetko dokopy a ukázali mi spracovanie návrhu, tak som od prvotného návrhu robil už len minimum zmien. Až mi prišlo chvíľku divné, ako ma dobre pochopili a spracovali moje predstavy s ich nápadmi. Finálny návrh je výsledok veľmi dobrej chémie medzi klientom a architektonickým štúdiom.

2

V apartmáne sú jednotlivé miestnosti navrhnuté tak, že je náročné vybrať si svojho favorita. Moderná presvetlená pracovňa s knižnicou, spálňa v ázijskom štýle s použitím kameňa, priestranná kuchyňa spojená s jedálňou či netradičná kúpeľňa, kde dominujú prvky čiernej. Ktorá časť bytu je však tvoja ultimátna srdcovka?

Na spálňu sa dosť teším, no asi najviac času budem tráviť na vrchnom poschodí, kde sa nachádza kuchyňa s jedálňou, obývačka s vysúvacou stenou za ktorou bude zbierka platní a samozrejme terasa, ktorú síce ešte nemám finálne navrhnutú, no už mám jasnejšiu predstavu (bonsai, ohnisko, drevené lavice..) Takže ak sa máme baviť o ultimátnej srdcovke, tak sa rozhodne vidím v kresle vedľa gramofónu s výhľadom na Kolibu.

3

Myslím, že nie som jediná, koho zaujala komplet čierna kúpeľňa alebo cool toaleta inšpirovaná predajňou značky Billionaire Boys Club, ktorej interiér by si mohol návštevám predstavovať ako v galérii. Čerpáš inšpiráciu z oblasti dizajnu práve z cestovania a miest, ktoré si navštívil?

Veľa ľudí z môjho okolia prekvapil návrh budúceho bývania. Každý skôr očakával plno pop artu, super moderného nábytku a podobne...miesto toho som prišiel s čistým dizajnom. V mojej práci som obklopený práve takýmto "cool" prostredím, preto som chcel po príchode domov prísť do "ZEN" priestorov, kde si od práce skôr oddýchnem. Záchod inšpirovaný Billionaire Boys Club je v podstate jediným prvkom, ktorý hovorí o tom odkiaľ vychádza môj lifestyle. BBC store bolo aj jedno z prvých miest, kam som smeroval keď som navštívil prvýkrát New York. Bolo tam zakázané fotiť, tak ma to vždy štvalo, že si ten "vizuál" nemôžem nikdy odniesť so sebou, tak som sa k tomu takouto formou vrátil. Mimochodom ak "legenda" neklame, tak Kid Cudi sa v tomto obchode zamestnal len preto, aby mohol dať svoje demo na CD Pharrellovi, alebo Westovi čo sa mu nakoniec aj podarilo...ale možno to je len cool legenda :) Každopádne neon astronauta od FAST LIFE NEONS bol úplne prvý doplnok, ktorý som do tohoto bývania kúpil.

CoronaCamera024 Post

Si milovníkom umenia, ktoré dostávaš do povedomia aj v rámci LoveThem Space
a predpokladám, že nebude chýbať ani v tvojom novom apartmáne. Dočká sa Vajnorská 21 súkromných umeleckých vernisáži?

Ako som spomínal, tak to bola aj prvotná idea, v ktorej chcem samozrejme pokračovať. Plán je raz za čas premeniť celý priestor na galériu, v ktorej klient dostane super servis a zároveň si bude môcť pozrieť ako jednotlivé diela vyzerajú v "domácom" prostredí. Tento koncept je v zahraničí celkom populárny, tak uvidíme či sa mi tu podarí nájsť na to klientelu. 

4

Neprehliadnuteľným elementom v kuchynskej časti je najmä ostrovček s výrazným farebným akcentom alebo stropné svietidlá nad schodiskom z kolekcie Night Birds od slovenského dizajnéra Borisa Klimeka. Sú súčasťou tvojho bytu aj iné dizajnérske kúsky zo slovenskej či českej scény?

Vzor na kuchynskom ostrovčeku mal byť povodne na vonkajšom obklade hosťovskej kúpeľne, no Tinka (ZEIT) nakoniec prišla s týmto nápadom za ktorý som veľmi rád. Čo sa týka dizajnérskych kúskov, tak nedávno som kúpil tri obrazy od Jana Kalaba, ktoré ešte nemám úplne premyslené čo s nimi a či pôjdu na Vajnorskú, alebo im nájdem miesto v LOVE THEM SPACE. Night Birds od Borisa Klimeka svoje pevné miesto už majú práve nad schodiskom. Budem sa snažiť čo najdlhšie udržať priestor čistý, tak okrem Lounge Chair od Vitra zatiaľ žiadny výrazný dizajnový kúsok neplánujem...aj keď dobre viem, ako to nakoniec dopadne.

Dominantou priestoru, ktorý prepája dennú a nočnú zónu je oceľové schodisko, ktoré farebne zapadá do viacerých tmavých prvkov v interiéri, napriek tomu však celkový dojem bytu nepôsobí chladne. Považuješ za dôležité, aby si priestor zachoval teplo domova?

Bol to v podstate hlavný zámer, aby som našiel balans medzi čistým dizajnom a zároveň sa cítil doma dobre. Myslím, že sa nám to s architektmi podarilo.

Súčasťou tvojho nového bývania je aj priestranná terasa s výhľadom na panorámu Bratislavy. Túto časť si však zatiaľ nezariaďoval a tak nám prezraď aká je tvoja vysnívaná idea a načo primárne plánuješ tento priestor využívať.

Miesto, kde bude prirodzené ráno meditovať, alebo jógovať. Na obed tam čítať a opaľovať sa a večer grilovať a miešať drinky s partiou...ako sa mi to podarí zrealizovať sa ešte uvidí, ale predstavu už mám :) 

Životný štýl inšpiratívneho Yakshu môžete sledovať aj na jeho instagramovom profile: @yaksha

final návrh - ZEIT Architects, vizualizácie - Subpixel

7137

Súvisiace články