Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 21. január 2021

Crème de la crème: Alebo ako si vyskladať dokonalý interiér

Ak máte módu v malíčku, určite viete, ako si vytvoriť kvalitný a nadčasový šatník. Podobne však možno pristupovať k tvorbe interiéru – aj tu hrajú hlavnú úlohu základné nosné prvky a kľúčové kúsky nábytku, ktoré z neho vytvoria „it“ priestor?

Crème de la crème: Alebo ako si vyskladať dokonalý interiér

Ak máte módu v malíčku, určite viete, ako si vytvoriť kvalitný a nadčasový šatník. Podobne však možno pristupovať k tvorbe interiéru – aj tu hrajú hlavnú úlohu základné nosné prvky a kľúčové kúsky nábytku, ktoré z neho vytvoria „it“ priestor?

 

Keď si pozeráme obrázky interiérov z minulosti, je nám jasné, že k výberu a stvárneniu jednotlivých predmetov sa kedysi pristupovalo veľmi individuálne. Náročné až filigránske remeselné spracovanie, množstvo ozdôb a veľkolepé dekorácie patrili do povinnej výbavy barokových miestností či interiérov zariadených v duchu ďalších umeleckých smerov. S nástupom 20. storočia a jeho technických vymožeností sa však objavila škola Bauhaus, ktorá začala raziť úplne opačný prístup a spôsobila tým úplnú revolúciu. Jej cieľom bolo vytvoriť „objekty“, ktoré by mohli fungovať bez ohľadu na to, v akom priestore sa nachádzajú. Stúpenci Bauhausu jednoducho verili, že každý kúsok nábytku dostáva zmysel až vtedy, keď sa zasadí do konkrétneho kontextu. Kľúčová bola harmónia priestoru, ktorá vznikla kombináciou rôznych materiálov či spojením výtvarného umenia s úžitkovým. Samotné materiály odzrkadľovali priemyselného ducha doby, preto išlo najmä o sklo, oceľ, betón, ale aj kvalitnú kožu či vzácne drevo v dokonalom remeselnom spracovaní. Mottom bola jednoduchosť, ktorú podčiarkovali prosté geometrické formy, ako kužeľ, štvorec alebo kruh. Moderné kubické formy, zbavené akýchkoľvek nánosov dekoratívnosti, sa stali súčasťou rukopisu najväčších architektov 20. storočia, Le Corbusiera či Miesa van der Roheho. Do rovnice, z ktorej vzišli novodobé interiéry, moderní dizajnéri a architekti začali dosadzovať ďalšiu dôležitú premennú – svetlo – neviditeľný, no rovnako dôležitý „stavebný“ a „atmosférotvorný“ prvok.

nest Buster Punch 1207578 nest ferm living 105 17625 1172677

Správne ingrediencie

V súčasnosti sú spôsoby stvárnenia interiérov prakticky neobmedzené a opäť veľmi individuálne. Prispôsobujú sa vkusu a požiadavkám konkrétneho majiteľa. No bez ohľadu na to, či si zariadite interiér v škandinávskom, provensalskom, industriálnom či wabi-sabi štýle, môžete sa oprieť o niekoľko kľúčových prvkov, ktoré vám pomôžu udržať harmóniu v interiéri. Podľa britskej dizajnérky Kelly Hoppen ich je spolu päť. „Zariaďovať interiér je ako piecť koláč. Musíte doň pridať niekoľko ingrediencií v správnej konzistencii, chuti a pomere. Výsledok je súborom vrstiev, ktoré vytvárajú celkový efekt. Existuje veľké množstvo kombinácií, ktoré úplne zmenia atmosféru miestnosti, preto odporúčam využívať takzvaný board. Ukladajte a vrstvite na seba jednotlivé textúry, kým nenájdete tú správnu kombináciu,“ vysvetľuje dizajnérka, ktorá za prvý zásadný element považuje práve textúry. Priestoru dávajú atmosféru, hĺbku a dimenziu. Materiály ako zamat alebo semiš absorbujú svetlo a vytvárajú teplo. Hodváb a satén, naopak, pôsobia chladne, no zároveň zvodne. Ak tieto materiály zmiešate, vytvoríte v priestore rovnováhu a zároveň vzbudíte pozornosť.

Je však dôležité, aby ste výraznejšie textúry, podobne ako nápadné farby, uplatňovali v menšej miere. Majú vytvoriť akcent, a nie súperiť s dominantnou textúrou. Ak máte lesklý obklad v kúpeľni, môžete ho zvýrazniť trebárs umývadlom z betónu. S textúrami sa môžete hrať aj prostredníctvom vzoriek, ktoré použijete na nejakom dominantnom solitéri.

nest Tradition 1212290 Tine K Home SOFASOFT PUFSOFT DAYPUF35 DAYPUF80 LAMPTRIPOD M BLACK SHADEICA M WALNUT SLOWLIB50 FEATHER SLOWLIB60 FEATHER FALLVEL40 OCEAN

Samostatnou kapitolou ja podľa Kelly Hoppen práca s malými priestormi. Textúry, látky a svetlo do veľkej miery ovplyvnia, či budú pôsobiť útulne, alebo sa napriek svojim obmedzeným rozmerom otvoria. Ak sa vám žiada vytvoriť hrejivý priestor, vymeňte podlahu za koberec a svetlá umiestnite skôr nižšie. Ak potrebujete priestor prevzdušniť, voľte svetlé farby stien a stropu, ako aj svietidlá umiestnené vyššie. Podľa uznávanej dizajnérky tiež treba vedieť pracovať s proporciami a kontrastom. Napríklad, ak zvolíte veľký a výrazný jedálenský stôl, stoličky by mali byť subtílnejšie. Ak máte modernú pohovku, doplňte ju starožitným alebo vintage konferenčným stolíkom.

O svetle sme sa už zmienili, pri jeho výbere sa riaďte tým, kto a akým spôsobom bude miestnosť využívať, akú atmosféru chcete vytvoriť. Ak trebárs ide o kuchyňu, tá potrebuje ambientné i funkčné osvetlenie. „A nikdy – naozaj nikdy – sa neopierajte iba o jeden zdroj svetla. Viac svetelných bodov zabezpečí potrebnú rovnováhu. Rovnako vám pomôže, ak zdroje svetla usporiadate do trojuholníkov či štvorcov,“ odporúča vyhľadávaná dizajnérka.

Posledným bodom v zozname odporúčaní od Kelly Hoppen sú takzvané „quick wins“, čiže rýchle a nenáročné riešenia, ako napríklad výmena starého koberca za nový, doplnenie zadného bodového osvetlenia skriniek či výmena vankúšov za nové s inými motívmi na vašej pohovke.

nest vitra 2936416 1172730

Keď sa povie eklektický

Miešanie dvoch, troch či viacerých štýlov je veľmi príťažlivé, vyžaduje si však skutočného majstra svojho remesla. Expertkou v tejto oblasti je americká dizajnérka a stylistka interiérov Emily Henderson. V čom podľa nej spočíva jej umenie? „Môžete mixovať akékoľvek štýly, kúsky z polovice minulého storočia, industriálne či tradičné, podstatné je, aby ste zachovali konzistentnú paletu farieb, ktorou rovnomerne okoreníte priestor,“ využíva gurmánsku terminológiu a pokračuje: „Vyberte si len niekoľko farieb, pričom si dávajte záležať na tom, aby išlo vždy o kombináciu studených a teplých tónov kvôli zachovaniu harmónie. Doplňte ich výraznejšími tónmi, čiže svetlejšími odtieňmi zvolených farieb, a tlmenejšími, teda ich tmavšími odtieňmi. Nakoniec ich zmiešajte s neutrálnymi tónmi, ako sú biela či čierna,“ dodáva Emily Henderson.

Čo je základným kameňom kvalitného nadčasového interiéru?

romi 2

Romi Klimeková, interiérová dizajnérka

Každý interiér si vyžaduje v súvislosti so samotnou stavbou a prostredím, v ktorom je zasadený, niečo iné. Základom a dobrou investíciou je však kvalitná podlaha, ideálne z pravých materiálov, ako sú drevo, kameň, terrazzo, a nielen ich napodobenín, ako je napríklad lamino. Ak to nedovoľuje rozpočet, dostanete sa aj ku kvalitnému a nadčasovému linoleu, ktorého sláva sa vracia. A oprávnene. Druhým podstatným prvkom sú svietidlá, ktoré sú podľa mňa také dôležité ako hudba vo filme, bez nich je interiér stratený. Radšej počkajte s výberom nábytku a spravte si kvalitné základy – potom budete postupne dokupovať a tešiť sa z každého nového kúska.

Jan Hora

Jan Hora, architekt

Zatímco móda je definovaná nějakým relativně krátkým časovým úsekem, nadčasový interiér by měl času odolat. Je to takový prostor, který má už sám o sobě takové kvality, že jeden žasne. Zde není důležité, jestli něco přidám, odeberu, interiéru neuškodí, když ho někdo zaplní krámy, nebo ho naopak vyprázdní a udělá z něj třeba „chlév“. Nejlepší interiéry – a platí to i pro celé stavby – by měly mít tuhle schopnost adaptovat se novým potřebám a obstát i nahé. Všechno ostatní jsou „cingrlátka“ přinesená životem, která mohou být fajn, ale nejsou zásadní.

daniela polubedovova 1Daniela Polubědovová, architektka

Pro každou dobrou prostorovou koncepci je v první řadě důležitý logický a plynulý provoz, musí správně „dýchat“. Nadčasový interiér je kombinací právě takové dispozice s velmi vytříbeným výběrem materiálů, barev, tvarů a světla. Při své tvorbě, pokud je to možné, pracuji s přírodními materiály, ne s jejich náhražkami, i když jsou dnes často téměř k nerozeznání. Materiály, stvořené přírodou čili vyšší inteligencí, než má člověk, jsou z mého pohledu lidem instinktivně příjemné. Nejsou módní, svým charakterem však zůstávají věcně krásné a většinou i krásně stárnou. Celek musí ladit, znít téměř stejně jako hudební skladba. Vždy jde o vzájemnou vyváženost použitých prvků. Neumím vyslovit jednoznačnou definici, co je správné a co není, jde o celek. Ve výběru jednotlivých interiérových mobilních prvků můžeme použít srovnání s kvalitním šatníkem. Na trhu je dnes mnoho krásných a časem prověřených ikonických prvků typového nábytku, které i po dlouhém čase a se svou patinou zůstávají důstojnými solitéry v každém prostoru. Nadčasový interiér má tedy několik rovin, kterými jsou promyšlená dispozice, kvalitní, hlavně přírodní materiály a vzájemný soulad barevnosti a tvarosloví. Pokud se vydaří taková vytříbená kombinace, vytváří přirozeně harmonickou atmosféru, kde se všichni cítíme dobře.

pripravila Anna Salvová 

1229

Súvisiace články