Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 14. január 2021

Umelecká kolaborácia Louis Vuitton x Urs Fischer

Spojenie umenia a módy je vždy fascinujúce. Je prísľubom zaujímavého prieniku sveta abstrakcie, fikcie, reality a dizajnu zhmotnených do nositeľných kúskov.

Umelecká kolaborácia Louis Vuitton x Urs Fischer

Spojenie umenia a módy je vždy fascinujúce. Je prísľubom zaujímavého prieniku sveta abstrakcie, fikcie, reality a dizajnu zhmotnených do nositeľných kúskov. Kolaborácia Louis Vuitton so švajčiarskym umelcom Ursom Fischerom je presne taká, ako naše očakávania.

Umelec Urs Fischer je uznávaným umelcom súčasného umenia, ktorý je vo svete známy svojimi veľkorysými plastikami a inštaláciami, ktoré sú inšpirované spontánnym procesom transformácie a rozkladu. Častokrát vyobrazuje bežné objekty v nadrozmerných veľkostiach a v jeho portfóliu by ste tak našli napríklad švajčiarsku horskú chatu v životnej veľkosti vyrobenú z bochníkov skysnutého chleba, monumentálnu 20-tonovú 7-metrovú sochu medvedíka so stolnou lampou na hlave či maľovanú hliníkovú sochu obrovskej krabičky cigariet s jedálenskou stoličkou, ale aj voskové sochy ľudí v životnej veľkosti, ktoré sú koncipované ako sviečky. Svojimi umeleckými víziami zaujal v roku 2019 aj módny dom Louis Vuitton, kedy pripravili prvú spoločnú kolekciu Artycapucine. Vtedy vytvorili kabelku Capucines, ktorej súčasťou sú špeciálne štruktúry vo forme prívesku. Teraz predstavujú novú, ucelenú kolekciu, ktorá obsahuje kožené kúsky, ale aj ready-to-wear modely, obuv a doplnky.

LOUIS VUITTON x URS FISCHER1

LOUIS VUITTON x URS FISCHER3

Kolekcia Louis Vuitton x Urs Fischer sa sústreďuje okolo motívu ikonického monogramu, ktorý takisto vytvoril Urs Fischer. Ako jeden z mála umelcov dostal možnosť kompletne prepracovať tento vzor, ktorý vznikol v roku 1896 pod rukami Georgesa Vuittona. Fischer prepracoval kvietky a iniciály podľa svojej predstavy, čoho výsledkom je vznášajúci sa, pohyblivý efekt, ktorý má tvorí na jednotlivých kúskov zaujímavú ilúziu. Nový Monogram je kľúčovým prvkom celej kolekcie. Je dostupný v dvoch farbách – čierno-červenej a čierno-bielej. Dekoruje športové modely tenisiek, šály a šatky či čiapky, ale aj tričká, bundy, nohavice, šaty a topy. Je súčasťou aj 7 kabeliek, ktoré tvoria limitovanú edíciu zostavenú z modelov Keepall, Cabas, Onthego, dve verzie Neverfull, Speedy a Pochette. Tento Monogram krásne vyniká vďaka špeciálnej úprave tuffetage, ktorá pracuje s materiálom podobným zamatu, ktorý vytvára extra palstický efekt.

Bi material dress Louis Vuitton x Urs Fischer in knit and quilted nylon Hooded sweatshirt Louis Vuitton x Urs Fischer in shiny jersey Jogging pants Louis Vuitton x Urs Fischer in nylon

Túto kreatívnu kolaboráciu dopĺňajú postavičky vytvorené umelcom, medzi ktorými nájdete zvieratá au ľudí so zaujímavou potlačou. Aby toho však nebolo málo, Urs Fischer vytvoril aj celý vizuálny koncept pre butiky Louis Vuitton, ktorý vytvoril s kreatívnymi expertmi z módneho domu. Zaujímavé na nej je aj to, že zahŕňa high-tech dispeje a rôzne plastické prvky, ktoré dodávajú priestorom unikátny vzhľad.

Parka Louis Vuitton x Urs Fischer double face wool and silk T shirt Louis Vuitton x Urs Fisher in cotton jersey Dress Louis Vuitton x Urs Fischer in tech jersey

Kolaborácia Louis Vuitton x Urs Fischer je vzrušujúcou reinterpretáciou ikonickémo Monogramu a zároveň skvelým stvárnením celého umeleckého vnímania samotného umelca. Zároveň predstavuje novú kapitolu, v ktorej bude Louis Vuitton spolupracovať s vybranými umelcami. Táto kolekcia bude v predaji v butikoch Louis Vuitton od januára 2021.

Foto: Pierre-Ange Carlotti 

1007

Súvisiace články