Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 14. december 2020

Farbami roka 2021 sú dva protiklady: Sivá a žltá

Od roku 2021 mnohí čakáme zmenu klepšiemu, nový začiatok apozitívnu atmosféru. Optimizmus po ťažkom roku 2020 predpovedá aj firma Pantone, ktorá pre nasledujúci rok vybrala žltú.

Farbami roka 2021 sú dva protiklady: Sivá a žltá

Od roku 2021 mnohí čakáme zmenu k lepšiemu, nový začiatok a pozitívnu atmosféru. Optimizmus po ťažkom roku 2020 predpovedá aj firma Pantone, ktorá pre nasledujúci rok vybrala žltú. Doplnila ju však aj sivou na vyzdvihnutie kontrastu, z ktorého vchádzame do nového obdobia.

Pantone každoročne vyberá farbu roka. Pre rok 2020 sa ňou stala classic blue, čiže klasická modrá, ktorá reprezentovala návrat ku tradíciám, sebavedomie a pokoj. Táto farba sa síce netrafila do nálady, ktorá rok 2020 sprevádzala, no veríme, že v nasledujúcom roku to firme Pantone výjde.

Farbami roka sa stala protikladná dvojica žltej a sivej - PANTONE 17-5104 Ultimate Gray a PANTONE 17-5104 Ultimate Gray. Cieľom tohto spojenia bolo poukázať, ako sa dva rozdielne elementy dokážu spojiť a navzájom sa podporiť. Zároveň dvojica vyjadruje optimizmus, ktorý predstavuje žltá v spojení so skalným odhodlaním, ktoré reprezentuje sivá. Táto dvojica jednoducho stelesňuje silu a pozitivitu, má odrážať vnútorné nastavenie, hĺbku pocitov, no najmä prísľub lepších dní plných slnka a priateľov. Pre Pantone sa výber farby roka stalo poslaním, ktorým chcú dať verejnosti nádej na žiarivé dni, no zároveň poukazuje na vnútornú silu ľudí.

farba roka 2021 pantone žltá sivá interiér trendy móda

Dvojica sivá a žltá je kontrastná, no pritom veľmi jednoduchá a nadčasová. Charakter farieb a dojem, ktorý navodzujú samostatne, získava úplne nový rozmer vďaka svojmu protipólu. Zatiaľ čo žltá pôsobí optimisticky, pripomína slnečné dni a teplú energiu, sivá zase odkazuje na pevné, prírodné elementy, sú chladivé a trvácne. Spoločne však pôsobia synergicky, elegantne a príjemne. V módnom svete, dizajne, ale aj interiérovom dizajne si táto kombinácia zaručene nájde svoje miesto a využitie.

Foto: Pantone, Adobe Stock

1715

Súvisiace články