Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 16. júl 2019

Fast Life Neons: For your viewing pleasure

Bratislava má nový priestor venovaný urban umeniu. Love Them Space nájdete na Miletičovej ulici a prvá výstava tu odprezentovala v našich končinách ojedinelý projekt s názvom FAST LIFE NEONS.

Fast Life Neons: For your viewing pleasure

Bratislava má nový priestor venovaný urban umeniu. Love Them Space nájdete na Miletičovej ulici a prvá výstava tu odprezentovala v našich končinách ojedinelý projekt s názvom FAST LIFE NEONS.

Prečo neóny? Neóny nie úplne bežným umeleckým médiom. Napriek tomu, ako nám prezadil iniciátor projetku Fast Life, grafický dizajnér Jakub Pramuk, túto myšlienku mal v hlave už dlhší čas. Ovplyvnil ho nielen pobyt v Austrálii, ale najmä cesty do Ázie. „Reálnu podobu dostal projekt približne pred dvoma rokmi, keď som v Austrálii spoznal Leonarda Velicha. Ako produktový dizajnér s dlhoročnými skúsenosťami mal tie správne kontakty a dosah na výrobu,“ vysvetlil nám Jakub. Ide teda o kreatívnu kolaboráciu medzi dvoma dizajnérmi, ktorých nápady a prostriedky dospeli k realizácii unikátneho projektu. „Veľkú podporu mám aj u mojej priateľky Paulíny, ktorej by som sa chcel týmto spôsobom poďakovať,“ dodáva Jakub.

D79CCC9B 2198 429C 82A6 487B8E306DF2  Jakub35mm  Jakub by Martin Mikl35mm1 

Prečo Fast Life? „Tento názov vznikol ešte skôr, ako vôbec vznikli neóny. Povedal som si, že čokoľvek kreatívne budem raz robiť, pomenujem to Fast Life, lebo toto slovné spojenie dokonalo vystihuje to, čo sa okolo mňa deje. Jednoducho sa mi zdá, že všetko ide veľmi rýchlo a verím, že viacerí majú podobné pocity. Názov Fast Life zároveň reprezentuje životný štýl spojený s ruchom veľkomiest a životom na hranici, v ktorom sa tiež, v určitom smere, nájde každý z nás. Myslím, že to spolu celkom funguje.“

0031 31

IMG 3661 4

Martin Mikl35mm06

Prečo ruže a tigre? „Na začiatku som chcel spraviť niečo symbolické a páčivé. A tak ako prvý vznikol práve neón v podobe ruže. Ruže sa mi vždy páčili, už keď som začal tetovať. Niekto môže povedať, že je to gýč, no pre mňa je to večný motív a pri jeho zobrazení záleží len na umelcovi, aké zvolí médium a štylizáciu, aby v daný moment vyzeral cool. Myslím, že naša neónová ruža sa skutočne vydarila. Ide o ručnú výrobu, z ktorej sme sa snažili vytĺcť maximum. Dosiahnuť maximálnu možnú mieru detailu. Tiger a väčšina ostatných dizajnov je inšpirovaná práve rýchlym životom ázijských a amerických metropol, ako aj samotnou neónovou kultúrou, ktorá sa z miest, bohužiaľ, postupne vytráca.“

Martin Mikl35mm2 Jakub35mm3

Výstava Fast Life Neons – For your viewing pleasure poputuje z bratislavského Love Them Space do ďalších krajín. Najbližšie práve do austrálskeho Sydney.

text Jana Bíziková
foto Martin Mikl, Erik Tomašák, Juraj Danko

2180

Súvisiace články