Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 1. júl 2014

Kiki van Eijk: dizajnérka – zberateľka

foto Lisa KlappeVitajte u Alice z krajiny zázrakov. Presne takýto zážitok ponúka neprehliadnuteľná reprezentantka novej generácie holandského dizajnu.

Kiki van Eijk: dizajnérka – zberateľka

1.7.2014

kiki_01_portraitfoto Lisa KlappeVitajte u Alice z krajiny zázrakov. Presne takýto zážitok ponúka neprehliadnuteľná reprezentantka novej generácie holandského dizajnu. „Je to svet, v ktorom vyriešite každý problém, miesto slobody, v ktorom zakaždým nájdete nejaký skrytý poklad," hovorí o svojom štúdiu kik! dizajnérka, ktorá s vyznamenaním ukončila slávnu univerzitu v Eindhovene.

Medzi jej najväčšie záľuby patrí zbieranie rozličných predmetov ako nožnice, čajníky, priadze alebo ihly, ktoré využíva aj vo svojich návrhoch. Jej tvorba je charakteristická príjemnými a hravými návrhmi s prímesou nostalgie a vlastnej poetiky, s rešpektom k pôvodnej ikonografii, zahŕňajúc nábytok, textilné diela, keramiku, interiérový dizajn či umelecké expozície. Svoju prácu pritom vníma ako prostriedok, ktorý pomocou krásy, citu a pozornosti voči človeku robí svet lepším. Kiki si stihla získať dôveru medzinárodných spoločností a v minulom roku sa dokonca stala veľvyslankyňou Holandského týždňa dizajnu.

kiki_02_domestic_jewels
Kolekcia Domestic Jewels obsahuje šálky a taniere starožitného rázu, ale aj nábytkové solitéry, vyzerajúce ako moderná kubistická reinterpretácia solitérov z obdobia Ľudovíta XVI. foto Frank Tielemans

kiki_03_floating_frames
Floating Frames alebo „rozplývajúce sa obrysy" oscilujú medzi fikciou a realitou. Aj keď skôr pripomínajú iba kostru toho, čím by mohli byť, v skutočnosti ide o plne funkčné objekty. foto Marielle Leenders

kiki_04_carpet
Preslávený ručne vyrobený koberec bol inšpirovaný domčekmi pre bábiky z 19. storočia. Impozantnú výšivku viktoriánskej ruže vytvorila dizajnérka pomocou vlastnej techniky.

kiki_05_textilesketch
Aj také ťažké materiály ako kovy môžu pôsobiť mäkko ako textílie. Dokazuje to kolekcia nábytku Textilesketch.

kiki_06_sweingbox
Táto skrinka z brestového dreva využíva dômyselný mechanizmus, s ktorým sa možno stretnúť v rozkladacích šijacích kazetách.

kiki_06_zuiderzee
Pre Múzeum úžitkového umenia Zuiderzee vytvorila dizajnérka v spolupráci s renomovanými holandskými firmami sedem inštalácií nábytku, keramiky a textílií, venovaných téme starobylých zvyklostí a remesiel.

kiki_07_hermes

kiki_08_hermes
Čas je dnes vzácnejší než kedykoľvek predtým. Túto myšlienku odrážalo aj päť výkladných skríň Hermès v amsterdamskom centre Bijenkorf, ktoré Kiki vytvorila pre túto módnu značku v marci 2012. foto Frank Tielemans

Článok bol uverejnený v magazíne Top Fashion jeseň/zima 2013/2014.

pripravila: Anna Salvová
foto: archív Studio Kik!/Kiki van Eijk

foto Lisa Klappe

 

    12198

    Súvisiace články