Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 5. jún 2013

ANA TZAREV: LOVE & PEACE v Prahe

Monumentálna socha nazvaná LOVE & PEACE, najambicióznejší projekt umelkyne chorvátskeho pôvodu, Any Tzarev, je od mája do konca leta vystavená na nádvorí Národného divadla v Prahe.Dielo Any Tzarev LOVE & PEACE, socha kvetiny divého maku v nadživotnej veľkosti, bola predtým vystavená v londýnskej galérii Saatchi, v Šen-čene a v Národnom múzeu v Ríme. V súčasnej dobe si túto obrazovú skulptúru môžete pozrieť v londýnskej Park Lane a v Akadémii výtvarného umenia v Ríme.

ANA TZAREV: LOVE & PEACE v Prahe

5.6.2013

Monumentálna socha nazvaná LOVE & PEACE, najambicióznejší projekt umelkyne chorvátskeho pôvodu, Any Tzarev, je od mája do konca leta vystavená na nádvorí Národného divadla v Prahe.

Dielo Any Tzarev LOVE & PEACE, socha kvetiny divého maku v nadživotnej veľkosti, bola predtým vystavená v londýnskej galérii Saatchi, v Šen-čene a v Národnom múzeu v Ríme. V súčasnej dobe si túto obrazovú skulptúru môžete pozrieť v londýnskej Park Lane a v Akadémii výtvarného umenia v Ríme. Socha, je symbolom ohromujúcej sily a krásy prírody, ušľachtilosti a priateľstva.

LOVE_amp_PEACE_in_Prague„Praha je Aninmu srdcu veľmi blízka, jej najmilšia spoločníčka z detstva, ktorá vyrastala v čase druhej svetovej vojny, pochádzala z Prahy. Má pre ňu veľmi silnú príťažlivosť. To zohralo významnú úlohu pri zaradení Prahy na zoznam miest, kde je socha vystavená. Zaradením „stovežatej" na mapu svojho celosvetového projektu vzdáva Ana Tzarev hold kultúrnemu dedičstvu i dôležitej úlohe, ktorú Praha zohráva v histórii umenia," hovorí riaditeľka galérie Simone DiLaura a dodáva: „Prianím umelkyne je, aby sa nám podarilo toto nádherné umelecké dielo začleniť do kultúrneho a spoločenského života mesta." Na nádvorí Národného divadla bude šesť týždňov prebiehať letný festival Fiesta Novej scény a kvetina bude tento rok tvoriť kulisu účinkujúcim aj okoloidúcim.

„Reakcie dospelých i detí sú vždy fantastické, pretože dielo púta pozornosť svojou žiarivou farbou a nádherným lesklým povrchom, čo spolu pôsobí ako magická kombinácia. Ihneď po inštalácii sa socha stáva obľúbeným objektom fotografov," opisuje riaditeľka galérie skúsenosti z Číny, Ríma a Londýna. Práca Any Tzarev má v Čechách podobné ambície. Toto dielo sa v lete stane najchránenejšou kvetinou v meste. Priestranstvo nádvoria Národného divadla bude každú noc strážiť špeciálna bezpečnostná hliadka.

Popri tohtoročnej inštalácie sochy v Prahe sa ku „kytici" s názvom LOVE & PEACE, čo je súbor 12 kvetov, ktoré budú rozkvitať a cestovať po celom svete, pripoja aj Benátky, Istanbul, New York a Singapur.


O projekte LOVE & PEACE
Vrchol Aniných umeleckých snáh - kolekcia rozkvitnutých kvetov vystavená vo významných mestách po celom svete - symbolizuje nielen ohromujúcu krásu a čistotu prírody, ale aj silu spoločného kultúrneho jazyka ušľachtilosti a priateľstva, ktorú kvety sprostredkovávajú dialógom umenia. Kvet v diele Any Tzarev vystupuje ako univerzálny komunikačný prostriedok, ktorý nás oslovuje a sprevádza od narodenia až do smrti.

 

 Pripravila: Jana Zajasenská v spolupráci s Pavleye Art and Culture

 

    3050

    Súvisiace články